Trollkarlen Epstein

John Houdi tipsade mig om den här sidan http://arkiva.wordpress.com/2013/02/06/epstein-nu-med-sakerhet-dod/

Det handlar om den polska trollkarlen Epstein som gästspelade flitigt i Sverige. Han utförde i sitt program The Bullet Catch och skadades flera gånger härvid. ”Arkiva – ephemerido” (en konstig sida då det inte anges utgivare eller vem som skriver artiklarna) har rubriken ”Epstein nu med säkerhet död” på artikeln om Epstein. Detta måste man ju hålla med om då Epstein föddes 1827…

hvad_nytt_ny_ill_tidn_25_mars_1876

I artikeln uppges att så gott som alla källor anger att Epstein dog redan 1869, men det är fel. Bart Whaley`s “Who´s who in magic” uppger dödstalet 1914. Jag har i min samling över 30 klipp från hans föreställningar, t.ex. om när och hur Epstein skadades 1877 och i augusti 1878. Inga skador var dock dödliga för i november 1878 uppträdde han i Halmstad, så ont krut förgås inte så lätt. Men detta är det sista jag har om honom – kanske återkom han inte till Sverige efter detta?

Jag tror säkert att Per Eklund i sin kommande bok i sin forskning kommer fram till var Epstein höll till fram till 1914. Att han var i Finland 1880 och 1897 är känt.

Det här inlägget postades i Sveriges Magi-Arkiv. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.