Tobbe Trollkarl

 

Oj, oj, oj vilken show Tobbe Trollkarl tillsammans med assistenten Celina gav nöjesfältet Gröna Lunds publik under hela juli månad två gånger om dagen! Klockan 14.00 och 16.00 gav de 30 minuters show på Lilla scenen med trolleri, illusioner, tallriksspinning på pinnar, dans och humor. Årets program var det absolut bästa jag sett Tobbe framföra. Han är numera inte bara en bra barntrollkarl – han är en lika fullfjädrad trollkarl som han är entertainer.

 

Programmet började med att Celina genomlyste ett tält för att visa det helt tomt – och så dök Tobbe fram ur det (Shadow tent). Applådmätaren (Klap-O-Meter) följde varpå en clown med blå näsa skulle få en röd näsa – den hamnade emellertid på Tobbes näsa istället. En duk i handen försvann och den framkom efter att en flicka hjälpt till genom att vifta med en trollstav. Den lilla trollstaven hade tyvärr ingen verkan, varför Celina kom in med en större - en ännu större och en ännu större och så vidare - den sista var åtskilliga meter lång!

 

Så ville Tobbe visa att han är en seriös trollkarl också och började med en mycket bra treringsrutin till ”I got a kick out of you”. Men Tobbe vore ju inte Tobbe om han inte så småningom skulle trassla in sig med ringarna i hängslena och få in ett par kalsonger i ringspelet i försöket att komma loss… En mycket skön rutin! Ur imponerande Girl in Puzzle-illusionen trollades Celina fram. Tobbe använde Axtells´s Big Baby och försvinnande och återkommande mjölk i glas till en humoristisk sekvens med en pappa från publiken. Pappan fick även hjälpa till i en Assistans Revenge där Celina spändes och låstes fast och bytte plats med Tobbe – i flera roliga variationer. 

 

Tobbe har lärt sig snurra tallrikar på pinnar – ett välkänt cirkus- och varieténummer. Till eggande Yakety Sax gjorde han detta med fem tallrikar samtidigt som han jonglerade in skedar i koppar och trollade fram en kanin ur tom hatt! En fartfylld finaldans med Celina (som var med för andra året på Grönan) men publiken ville se mer och då blev det ”livsfarliga” fläkten genom vilken Tobbe stoppade sina armar. Celina tyckte det var en ynkligt liten fläkt och ville ha in Tobbe i en större. Till slut vågade Tobbe och kröp t.o.m. rakt genom den snabbt snurrande jättefläkten (som var betydligt mer magisk än den vi sett Joe Labero krypa in i.) Och musiken måste ju bara vara ”Fångad av en stormvind”!

 

Och efter föreställningen blev det idolkortsutdelning och försäljning av T-shirts, trollerilådor m.m.

 

Musikvalet genom hela showen var perfekt, tempot högt, trolleriet mycket bra – och Celine ett fynd till assistent. Hon hade gjort koreografin till danserna, och hon spelade med i föreställningen på ett utmärkt sätt, så Tobbe får dela med sig lite av denna föreställnings succé till henne. Showen bandades den 22 juli och kommer att sändas i svenska TV4 omkring jul 2007.

 

Det är fjärde året i rad som Tobbe har trollat hela juli månad på Nöjesfältet Gröna Lund i Stockholm. Man måste var ett känt namn och en skicklig trollkarl för att få sådana engagemang – och det är Tobbe Trollkarl!

 

Konsten att trolla har funnits i Tobbes släkt sedan långt tillbaka. Farfarsfar började och sedan har det förts vidare men Tobbe (som egentligen heter Tobias Peter Blom, 31 år) är den ende som har haft trolleri som yrke. Tobbes första uppträdande skedde 1991 som ett extraknäck till McDonaldsjobbet. Och det var faktiskt inget bra framträdande, tycker Tobbe idag.  Men lusten att stå på en scen – eller varför inte vara med i TV – vaknade och några år senare anmälde han sig till TV4:s TV-serie ”På rymmen”, där han medverkade 1998-1999. Han upptäcktes och blev tillfrågad om att leda barnprogrammet ”Lattjo Lajban”. Där blev han kvar i sex år! Han blev den absolut populäraste av alla barnprogramprofiler med 1000 program och över en miljon tittare per vecka, som bland annat följde ”Tobbes Trixtips” där han lärde ut enklare trolleritrick. Han hade ofta  gästande yngre trollkarlar i programmet och härigenom förde han fram trollerikonsten i blickpunkten. Detta var ett av skälen till att Svensk Magisk Cirkel så småningom tilldelade Tobbe sitt förtjänsttecken.

 

I Tobbes början gnyddes det rätt friskt bland trollkarlar då han inte var så noga med att hålla på trolleriets hemligheter. Hans utförande av t.ex. Pelle Kanin slutade med att han ”oavsiktligt” avslöjade den stora hemligheten. Och Tobbes trollerikunskaper var inte så speciellt omfattande på den tiden – det erkände han gärna själv. Men med åren har detta ändrats. Idag har han inte bara en utmärkt koll på både firmor och trick –  han har också studerat in åtskilliga rutiner under årens lopp. Och Tobbe är inte den som ger sig vid första motgång. Han tränar och tränar till allt sitter perfekt. Detta visade sig inte minst när han skulle träna in nya danser i TV-programmet ”Let´s dance”!

 

Efter sex år med Lattjo Lajban-programmet fick Tobbe en förfrågan att leda TV-programmet ”Idol 2005”, och då tyckte han det var tid att pröva något nytt. Och mer känd bland alla barn kunde han knappast bli – vilket ju gjorde att trolleriengagemangen bara ökade år från år.

 

I slutet på 1990-talet började Tobbe åka några gånger per år till Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm för att få barnen att skratta och ha kul – vilket är en mycket bra medicin. Det gör givetvis gott för barnen men även för Tobbe.

 

Tobbe har haft en enorm tur med att ”ramla in i” program som har gett honom obetalbar PR. När TV-programmet ”Let´s dance” skulle börja, så bröt svenska stjärnan Marcoolio benet och vem fick rycka in i hans ställe om inte Tobbe! Och här blev han nu de vuxnas favorit också – både på grund av sin charm och sin skicklighet att lära sig dansa. Och så höll han på att vinna hela tävlingen – blev slagen på mållinjen med någon futtig poäng. Men att bli tvåa i dans – av en trollkarl - är minsann inte dåligt! Att han även dykt upp i flera reseprogram i TV har ju inte minskat hans kändisskap…

 

Och sen dröjde det inte länge förrän Tobbe satt i juryn för ett annat succéprogram i TV – ”Talang 2007” (se Pegasus Plus augusti 2007). Och inte blev han mindre känd av det!  Och till hösten blir det ett nytt roligt projekt i TV. Tobbe ska göra ett barnprogram – en storsatsning med premiär i november. Ett helt galet program, som kommer att bli hur kul som helst, enligt Tobbe. 

 

Idag gör Tobbe Trollkarl cirka 100 trollerigig per år och han är en av Sveriges i särklass mest bokade barn- och familjeunderhållare. Efter alla år i TV4:s barnprogram och över 200 000 sålda exemplar av ”Tobbes Trollerilåda”, DVD-erna Partytrick 1, 2 och 3 m.m., så är Tobbe en Joe Labero för de små! Och på senare år har showen byggts ut för stora scener med illusioner och assistenter - och de vuxna får skratta lika mycket som de små. Ja, Tobbes show är underhållning för hela familjen i 180 km/timmen! Dessutom är Tobbe ständigt aktuell i TV i olika konstellationer, som programledare, reporter eller gäst. Tobbe jobbar även mycket som konferencier på olika event.