Sveriges mesta illusionister

- CARBONI & CARBONITA

Sven Kindbom (född 1929 i Ystad) hade blivit intresserad av trolleri redan som sjuåring. När han som tolvåring tillsammans med familjen flyttat till Motala, skickade han efter trolleriböcker från huvudstaden och övade mycket, flitigt och länge. För att han skulle bli en bra trollkarl tog han också lektioner av dåtidens store trollkarl Hector El Neco. En dag kände han sig säker, tog artistnamnet Mr Carboni och började uppträda med trolleri - eller "ljuga med fingrarna", som han också kallade det. Varje gång han skulle trolla på en middag eller någon annan festlighet på t.ex. Stadshotellet, måste han gå till rektorn och be om tillstånd - och fick det. Men när han ville åka till Svensk Magisk Cirkels kongress 1947, då blev det nej. Sven åkte ändå - för han kände på sig att åsiktsbyten med kolleger skulle ge mycket. Sven var då cirkelns yngste medlem, och han var en medlem med idéer. Han hade riktiga akter med teman, vilket inte var vanligt vid den här tiden. "I lampans sken" - Mr Carboni i rollen av en salongsberusad gentleman på väg hem, var en. "Tankar i harmoni" - en mentalakt, "Mannen med myrorna" - en suggestionsakt samt "Gentlemannatjuven" - Carboni som ficktjuv, var några andra. Vanliga standardtrick ändrade han alltid om. Parasollillusionen gjorde han t.ex. med innehållet i en damväska istället för med dukar. En kanin producerades ur en fem meter lång skjortärm, som drogs ur ena frackärmen. Avklippta repet gjordes med ett långt tygstycke, som kom från en turban.

Som värnpliktig i Linköping träffade han en kvinna vid namn Kerstin. Det blev förlovning, och hon fick dra kort morgon, middag och kväll - och hon tyckte om det! Så hon blev 1951 även Svens partner på scenen - och senare även i livet. Paret bodde i Västervik, och härifrån drog de ut på egna trolleriturnéer med namn som "Muntra Mysterier" och "Trolle-Vison". Dessa gav kanske inte alltid så stort ekonomiskt netto, men erfarenheten och rutinen blev desto större. Sven arbetade i järnhandel, senare blev det olika försäljarjobb i Electrolux, Facit och Skrivab. Han öppnade också eget i kontorsvarubranschen. Han har alltid haft ett civilt jobb vid sidan av de många trolleriengagemangen. Jag måste berätta om en av Svens reklamidéer. Vid ett utskick av reklam, så fanns med ett frankerat svarskort för den arrangör, som ville boka eller veta mer. Men redan här började trolleriet. Denne behövde inte ange sitt namn och sin adress - han fick omgående svar ändå!

Så kom genombrottet! Carboni & Carbonita, som blivit artistnamnet, ställde upp i Folkparkernas uttagningsforum 1956, och gjorde succé med sitt trollerinummer, som skilde sig från vad parkgubbarna var vana vid. Tidigt hade Carboni & Carbonita lagt in illusionen Substitution Trunk i sitt program, och detta blev deras stora nummer. Sven var också den förste moderne svenske trollkarlen, som såg möjligheterna med bortglömda Kvastillusionen, så snart fanns den också med i programmet. Den kom senare att visas med Carbonita svävande över hustaken i både London och Hamburg, vilket Pathé och UFA gjorde journalfilmer om. Dessa visades sen som förspel till spelfilmer över hela Europa. Sven uppfann även en illusion "Girl in Cellophane", som är en modern version av Substitution Trunk med användande av en stor genomskinlig plastsäck. Tricket inköptes senare av den amerikanska trollerifirman Louis Tannen. Med detta program - då det enda svenska trolleriprogrammet med illusioner - fick Carboni & Carbonita flitigt turnera i alla Sveriges folkparker under somrarna fram till 1980. När hustru Kerstin av olika skäl inte kunde vara med på scenen, så hoppade dottern Susanne in, och även sönerna Oscar och Per har setts på scenen i bl.a. Carbonis gycklartruppsprogram "The Magic Family".

Några gånger har Carboni & Carbonita tävlat vid kongresser. I Köpenhamn 1959 blev det ett andra pris i scenmagi och Carbonita fick också pris som Skandinaviens bästa assistent. I Holland 1960 fick de pris för bästa utländska akt och de fick äran att bli med i den avslutande galan. Detta medförde i sin tur att akten bokades till den engelska storkongressen i Hastings samma år. Och här blev illusionsakten en enorm succé med många inropningar, och utlandsengagemangen strömmade in i en takt, som gjorde att de måste tacka nej till de flesta. Hemma fanns ju jobb och familj, som väntade. 1962 erövrade Carboni & Carbonita Svensk Magisk Cirkels finaste pris - trofén. Och efter all framgång blev de än mer eftertraktade som artister i trolleriföreningarnas galor. Den tyska cirkelns 50-årsjubileum i Hamburg 1962 och den norska cirkelns 50-årskongress i Sandefjord 1978 är bara några exempel. I TV har paret givetvis medverkat - och inte bara i svensk ("Småstad", "Öppet hus", "Hokus Pokus") utan även i Danmark, Norge, Finland, Tyskland, Holland och Belgien. De gjorde två olika Eurovisionsprogram för TV, ett i Mò nchen och ett i Hamburg. Givetvis arbetade paret dessutom mycket på krogar, privata fester, föreningstillställningar, julfester och liknande. Även på finska och tyska varietéer har de framträtt, liksom i Tjaddenrevyn "Skratthotellet". Och de har tjänstgjort som fältartister, vilket 1978 förde dem till Mellersta Östern. Jag kanske ska nämna att efter Västervik, så flyttade paret till Motala därefter Nyköping och Eskilstuna.

1978 skulle Carboni & Carbonita medverka vid de offentliga föreställningarna vid SMC:s årsmöte, som hölls på en teater i Enköping. När de höll på att bära ner rekvisitan till scenen, föll Kerstin handlöst fyra meter ned på ett betonggolv på grund av att den smala trappan saknade räcken. En krossad handled, jack i huvudet och blåmärken över hela kroppen blev resultatet, men det kunde gått betydligt värre. Kerstin återkom aldrig till scenen, utan nu fick dottern Susanne inta Carbonita-rollen. Susanne hann även med en period assisterande Billy McComb på kryssningar jorden runt.

I många år skrev Carboni i TROLLKARLEN, där hans kåserier "Magisk mosaik" blev mycket uppskattade. Han har också medarbetat i böckerna "Trollare och andra underhållare", "Trolleri som hobby" och "Lär dig trolla".

1980 flyttade Sven till Helsingborg, och efter detta har han uppträtt utan partner. För att markera skillnaden kallar han sig nu Sven Trolle, och han erbjuder "Flinka fingrar att hyra" och "Happy magic". Folkparksjobben är slut liksom turnerandet Sverige runt. Nu är det mest golf som gäller, men en hel del förenings- och firmaengagemang hinns också med. Trolleriintresset är fortfarande stort. På SMDA-kongressen i Lund är Sven en trogen besökare, men idag känner inte de unga till hans fascinerande trollerikarriär. När t.ex. en ung man, som Sven hamnat bredvid, plötsligt frågar "Trollar du också", så får ju egot en liten törn… Men nu hoppas jag att min artikel korrigerat denna okunnighet hos de yngre. Vi äldre har "handen-är-kvickare-än-ögat-trollarparet" Carboni & Carbonita i gott minne!

Sven Kindbom avled i Hälsingborg den 15 oktober 2004.

Christer Nilsson/Sveriges Magi-Arkiv

Denna artikel har varit införd i den skandinaviska trolleritidningen Pegasus nr 68 (april 2000).