THORD JUNGE - CHARIMANNN

*****

Thord, född den 26 december 1940, började sex år gammal som många andra med en trollerilåda. Han spelade teater i Elsa Olenius´ berömda barnteater i Stockholm och utbildade sig till fotograf. Men han kom aldrig att utöva yrket särskilt mycket, för i slutet på 1950-talet började Thord trolla professionellt under artistnamnet Chairmann, som snart ändrades till Charimann. Redan då framfördes trolleriakten tillsammans med en kvinnlig partner, som har växlat under åren, men de som varit med längst är assistenterna Siv, Ninnie och Virve.

1957 tog Thord Junge steget in i cirkusvärlden som assistent åt cirkusdirektör Trolle Rhodin. Sedan har det blivit administrativa funktioner som cirkussekreterare, reklamman, regissör och konferencier - men även som trolleriartist - inom olika cirkusar som Scala, Scott, Minimum/Maximum (1983-1995), Cirkus Finlandia ( 1979-1980 och 1997-2000). Under tre år på 1960-talet var Thord Junge artistchef och producent på varietérestaurangen Astoria i Helsingborg. Han har även varit turnéledare för polska och tjeckiska statscirkusar på turné i Sverige och regisserade polska statscirkusen 1968. Åren 1976 och 1977 arrenderade Thord Cirkus Scala och reste i egen regi. 1984 drev han tillsammans med två kompanjoner Cirkus Royal. Thord har även rest med Mac Tonys familjecirkus. 1987 framförde han Cirkus Smått på Varbergs Sommarland. 1996 var Thord en av regissörerna och cirkusdirektörerna vid Gävle Cirkusgymnasiums uppvisningsturné.

Charimann har uppträtt flitigt som trollkarl under årens lopp både inom och utom landet. Han har arbetat på nattklubbar, långvårdsavdelningar, julfester, stadshotell, sommarland, servicehus, köpcentra, tivolin, företagsfester, på färjorna mellan Sverige och våra grannländer, o.s.v. Några av de mer originella framträdanden var när han trollade tillsammans med Malmö Symfoniorkester på Malmö Konserthus, där man framförde "Trollkarlens lärling" 1989, och när han under åren 1988-1990 tillsammans med Lars-Erik Löfman satte upp sceniska äventyr med sång, dans, trolleri på Vasateatern i Göteborg. De hette "Resan till Simsalabim-landet", "Mystificos Önsketjänst fixar allt" och "Dra åt Häcklefjäll". Värt att nämna är också, att när Charimann i början på sin karriär arbetade på nattklubben "Red Rose" i Berlin, så uppträdde där samtidigt ett ungt tyskt trollarpar, som hade en gepard med i akten. De blev sen kända som Siegfried & Roy! I TV har vi sett Charimann i "Oldsberg för närvarande", "Summern kummar", "Skurt" och tio sändningar i TV3 samt i fem länder utanför Sverige.

Charimann var ett riktigt proffs och en perfektionist på scenen och i manegen - rekvisitan skulle alltid vara i topptrim, dräkterna eleganta och allt fungera till 100 procent. "Showmanship - The Charimann Way" lärde han ut i ett häfte med detta namn, som han presenterade i samband med det seminarium han höll vid SMC:s årsmöte i Skänninge 1998. Hans program omfattade oftast apparater, med vilka han och hans partner trollade fram och bort duvor och dvärghundar av fjärilshundras, men även illusioner och mindre trick stod på repertoaren. Han ändrade ofta program, och många lärde känna Thord genom hans köp, försäljning och byten av trollerirekvisita.

THORD JUNGE - illusionisten CHARIMANN - Älvsered, avled den 21 januari 2001.