CONNY RAY - barntrollare och mycket mera

Har du rampfeber när du ska uppträda? Det är faktiskt inte bara av ondo. Tvärtom, rampfebern gör att du skärper dig och koncentrerar dig lite extra på uppgiften. Bra att veta är att alla, som uppträder, känner mer eller mindre obehag av att ställa sig på en scen. Ett råd om detta: Vänd nervositeten till din egen fördel. Analysera varför du känner dig orolig, vad är det som oroar dig? Med den analysen som grund tar du bort den värsta nervositeten genom att du helt enkelt extra noga åtgärdar och förbereder det du kommer på.

Ovanstående är några korta, lösryckta citat ur kapitlet "Va, är du nervös?" i boken "Presentationsteknik", utkommen i tre upplagor och såld i över 19.000 ex. Om Du är intresserad av att läsa mer om hur man botar rampfeber samt få hundratals goda tips hur du, när du står inför en grupp människor och ska förmedla ett budskap (vilket väl vi trollkarlar gör?) bör förbereda och utföra ett framträdande, så skaffa boken! (Liber-Ekonomi)

Boken är skriven av Thorbjörn Holmqvist. Namnet kanske inte är bekant för alla, men om jag säger Conny Ray, så klarnar det. Sveriges kände barntrollare, flitig seminariehållare, författare av bl.a. ett stort antal trolleriböcker för barn och skribent i fackpressen. I Svensk Magisk Cirkels Trollkarlen medverkade han i många år med serien "Conny Ray tycker om barntrolleri" och "Barnkompott - trolleri i väst". I samtliga nummer av Magic Master, från nr 1 till nedläggningen, fanns "Conny Ray trollar för barnen" och i Göteborgs Magiska Klubbs Tricks har funnits många Conny Ray-artiklar.

När Thorbjörn (född 1937) var 12 år fick han i julklapp två exemplar av samma bok, och när han skulle byta den ena, så hittade han "100 roliga trollkonster". Sedan var det klippt! Den närmaste omgivningen och scoutkamraterna fick bli den första publiken, när "Mustaff Mohammed", som en arrangör döpte Thorbjörn till, framträdde och svängde sin trollstav. 1958 var Thorbjörn med i TV hos Lennart Hyland i "Stora famnen", men den riktiga debuten skedde 1961 i "De okändas Revy". Och när Conny Ray, som Thorbjörn förståndigt nog ändrat sitt artistnamn till, gjort 21 framträdanden i TV-programmet "Go-morron, Sverige" 1981-1983, så var han en riktig rikskändis. Men även om det är roligt att trolla i TV, så är det liveframträdanden inför barn som alltid har lockat Thorbjörn.

Att jobba inför barn är det bästa Conny Ray vet. Har du aldrig trollat för vuxenpublik?

När jag blev intresserad för trolleri gjorde jag, som väl alla ungdomar gör, trollade där tillfälle bjöds, och det blev naturligtvis mycket för vuxenpublik. Det händer att jag idag får förfrågningar på underhållning för vuxna, så jag har ett "vuxenprogram", som ligger i beredskap. Det innehåller en del gamla fina trick, som upplevs som nya för publiken, och så har jag en ny modern handdocka och en buktalarrutin anpassad för en publik av vuxna.

Är det lika roligt att trolla inför dagens barnpublik som det var för 10-20 år sedan - eller har det ändrat sig?

Jag upplever att barnen inte lyssnar och reagerar på samma sätt som förr. Jag tycker att jag måste vara mer förberedd idag än tidigare och verkligen ha ett omväxlande innehåll i programmet och hålla ett högt tempo för att fånga deras uppmärksamhet hela tiden. Dessutom måste jag idag vara mer bestämd mot barnen, och med det menar jag, att du inte tillåter att någon springer fram till dig under föreställningen, då följer minst fem andra barn efter. Ställ upp regler t.ex. var barnen ska sitta på golvet, och sedan gäller det att inte ge efter. På så sätt har tiderna förändrat mitt agerande inför en grupp barn.

I närmare 30 år var Thorbjörn bankanställd som lärare på utbildningsavdelningen bl.a. Så gick han över till halvtid och jobbade med bankens reklam, men för tio år sedan slutade han och startade den egna firman "Trollpennan AB". Här ägnar han sig dels åt trolleriverksamheten, dels åt den allt mer ökande verksamheten som utbildare och föredragshållare inom kompetensutveckling. De flesta tycker det är jobbigt att t.ex. hålla en föredragning, men Thorbjörn kan lära ut tekniken och hjälper även till att få föredraget, presentationen m.m. att bli spännande och hålla åhörarna vakna i bänkarna genom att blanda in en och annan enklare trollerieffekt. Det behövs inte så mycket för att åhörarna ska ryckas med. Thorbjörn håller även kurser i snabbtextning och overheadbildsteknik.

I december varje år har Conny Ray ett nytt trolleriprogram klart. Trollerilådan på ben, som han har rekvisitan i på scenen, är nymålad och nydekorerad och en ny kostym är uppsydd. För Conny Ray tycker inte om att visa samma program år efter år. De hundratalet arrangörer som bokar honom varje år ska se att allt är fräscht och snyggt, och de ska inte få känslan, att det är gammal skåpmat som bjuds. Rekvisitan, som Conny Ray använder, har han oftast gjort om, så att den har blivit färggrannare, med roligare figurer och annorlunda. Kylaren för myntfångsten är t.ex. en O´Boy-burk, för det är något, som barnen känner igen.

Hustru Ulla är alltid med och hjälper till att packa upp och ner, kollar att allt är med och är sällskap på de ibland långa bilresorna. Men ofta tar de dessa som en utfärd, beser någon sevärdhet på vägen, hälsar på en trollkarl eller tar sig ett bad på sommaren.

Kräver det en speciell teknik att trolla för barn?

Ja, du måste se till att barnen blir delaktiga i trollkonsterna, att de blir engagerade, och du måste bjuda på dig själv. Det är dig barnen i publiken ska skratta åt, inte åt de barn du får hjälp av i någon trollkonst. Kommer du in för en grupp barn med högburet huvud och attityden, att du är världens bästa trollkarl, då kommer du inte att göra någon succé.

Conny Ray har hållit seminarier i barntrolleri i de flesta svenska trolleriföreningarna samt i Norge och i England flera gånger. Till dessa har han skrivit seminariehäften som Childrens Magic Swedish Style (1983), Idébok för barntrollare (1985), En bok om barntrolleri (1990). 1989 var Conny Ray lärare vid världens största clownskola på universitetet i La Crosse i USA, där han gav 13 lektioner inför 340 clowner. 1985 tilldelades Conny Ray Svensk Magisk Cirkels förtjänsttecken för sina insatser speciellt inom barntrolleriet, och 1990 fick han Lerums kommuns kulturstipendium. Conny Ray är även initiativtagaren till att SMC tog upp barntrolleri som en gren vid trolleritävlingarna.

Några år efter att Thorbjörn börjat trolla, blev han intresserad av buktaleri, när han såg en buktalare uppträda. Den första dockan var egenhändigt tillverkad av papier maché. 1959 köpte han från England ett huvud till en riktig buktalardocka, byggde kroppen själv och debuterade samma år med denna, som fick namnet Agaton. Med åren blev det flera dockor som t.ex. kanonkungen Jocke och en tvillingbror till Agaton, som kallades Jonatan. Dessa bildade trion Kanonkungen Jocke och hans fanclub, och med dem blev han finalist i tävlingen Riksparaden 1965. Conny Ray fann att barn tycker bättre om handdockor än pojkdockor, så han övergick mer och mer till sådana. Numera är det mest kaninen Tokige Totte, som roar barnen, men det har funnits många före honom: hönan Henny, kråkan Alex, hunden Karo (en stor sittande hund), apan Jacko, kycklingen Citronella, hunden Tösen (tittande ut ur en hundkoja).

Conny Ray har sedan 1960 även haft med ballongskulptering i sina program. Ballongcirkus eller Ballongskoj brukar han kalla den avdelningen. Även snabbteckning har Conny Ray prövat på några år - allt för att få omväxling i programmen.

Conny Rays första trolleribok var en översättning och bearbetning 1982 av Jay Marshall´s How to perform instant magic, och det var säkerligen ett tidskrävande jobb - 188 sidor! 1984 kom den första egna boken Conny Rays Trolleribok, där Conny Ray textat all text och ritat alla illustrationer - och det har han gjort i alla följande böcker också. Trolleriboken - 23 lätta och roliga trollkonster (1989), Roligt med spelkort - 23 lätta och spännande kortkonster (1992), Roligt med tändstickor (1993), Trolla med snören och papper - 23 roliga trollkonster (1994), 28 roliga trick och påhitt (1996), 30 nya trick och påhitt (1997), samlingsvolymen Trolla med Conny Ray - 69 roliga tricks och trollkonster (1996), samlingsvolymen Kortspelsboken med trick och påhitt. Dessa böcker (samtliga på BonnierCarlsens Förlag) har sålts i en upplaga av cirka 200.000 exemplar. Många av dem är översatta och sålda i Norge, Danmark och Tyskland. 1995 producerades den 55 minuter långa videon Conny Rays Trolleriskola, som säljs till allmänheten, och där barnen får lära sig 12 trollkonster. Också ett buktaleriavsnitt med Tokige Totte ingår.

Känner jag Conny Ray rätt, så blir det under kommande år inte bara många nya barnprogram och trolleriböcker, utan säkerligen kommer även många andra intressanta projekt att fullföljas. Och det ser vi fram mot!

Christer Nilsson/Sveriges Magi-Arkiv

Denna artikel har varit införd i den skandinaviska trolleritidningen Pegasus nr 61 (september 1999).