GERT MALMROS - internationellt känd manipulator

Gert Malmros, Mölndal, född den 11 augusti 1938, avled den 13 december 1999, när han satt och tränade sitt älskade trolleri inför ett seminarium.

Gert Malmros, som var inspektör vid Renhållningsverket, blev medlem i Göteborgs Magiska Klubb 1961. Han har varit styrelseledamot i många år, bland annat klubbmästare, och vid sin bortgång var han vice ordförande. Gert har utfört ett omfattande arbete inom klubben. Han var aldrig sen att hjälpa nyblivna medlemmar, var alltid villig att dela med sig av sitt vetande inom magin, ställde alltid upp och trollade, när så behövdes, och han var en inspiration för alla.

Det var i mitten på 1950-talet Gert började trolla. De första tricken lärde han sig ur Charles Hogans bok "Så trollar man". Några Hector El Neco-häften blev fortsättningen, men så råkade han få se en annons "Lär dig trolla". Det var Jonnie Casino, som ordnade kurser i trolleri. Gert ringde upp och fick komma på ett 25 kronors besök. Gert kunde en del kortkonster med preparerade kort, men nu valde han att lära sig några kortkonster baserade på fingerfärdighet. Det blev först några grepp som tvåhandsvolt, glissering och liknade, vilka Gert gick hem och tränade flitigt på. Lite apparater ville han ju som alla andra amatörer också skaffa sig, så det blev inköp från Swings och Harries.

När Gert slutat skolan och börjat jobba blev han engagerad att trolla på en fackföreningsfest. Det var det första stora framträdandet, och Gert tyckte det var det mest fruktansvärda han varit med om dittills. Han var så nervös, att han var på väg att hoppa av. Men det gick bra, och på programmet stod Myntfångsten, dukproduktion ur cylinder, kinesiska stavarna, Tärningslådan med cigarettpaket.

Det var när Gert kom i kontakt med Göteborgs Magiska Klubbs dåvarande arkivarie Carl Jönsson, som han kom in i klubben. Här kunde han låna engelskspråkig litteratur, och med hjälp av en parlör och bokens bilder kom han vidare inom trolleritekniken. Finns bara intresset, så är inget omöjligt. Slydini´s böcker har betytt mycket för Gert, men absoluta favoriten var Dai Vernon. Hans böcker kan läsas om och om igen, och varje gång lär man sig något nytt, ansåg Gert. När Dai Vernon besökte Sverige 1977 i samband med GMK:s 35-årsjubileum och Nordiska Kedjekongressen, så var Dai Vernon och Gert mycket tillsammans, och det blev minnesrika dagar och nätter.

1962 kom Gert Malmros bland 700 anmälda med i De Okändas Revy, där han några år senare också var gästartist. Här var programmet - utfört i frack - Käpp till dukar, kortmanipulationer, cigarettfångst, dukförvandling och duk till käpp. Vid båda tillfällena ingick en turné i Skaraborg med revyn, och härigenom blev Gert mer känd, och följden blev en hel del andra framträdanden i folkparker och liknande.

Så blev det besök på trollerikongresser för att studera andra trollkarlar och få inspiration, och snart stod Gert själv på dessa scener och tävlade. Först i Oslo, så i Köpenhamn, där det blev ett andra pris - och därefter har han vunnit de close up-tävlingar han ställt upp i!

Förutom ett stort antal klubbmästerskap och flera Svenska och Nordiska Mästerskap, så vann Gert en guldpokal som bäste utländske tävlande vid en holländsk kongress 1973. 1985 tog han hem första priset i tävlingen Scandinavian Open in Restaurant Magic, 1995 vann han Las Vegas Close up Classic, och det har säkert blivit fler utmärkelser, som undertecknad inte känner till.

Efter framgången i Holland inbjöds Gert av Philippe Fialho till Paris, där det blev en session med bl.a. Fred Kaps, Brother Hamman och Danny Ray. Sedan inbjöds Gert till kongressen i Monaco 1974, men genom ett missförstånd blev han aldrig insatt i något program. Däremot fick Ron MacMillan där se honom i aktion lite privat, och resultatet blev att Gert engagerades till MacMillan´s International Magic Convention i London. I Close up Stars-showerna har Gert medverkat många år i följd och ett år även i scenshowen.

Gert uppträdde i de allra flesta fall under sitt riktiga namn, men han hade ett artistnamn - Jack Monroe. Detta tillkom då han en gång uppträdde i England och arrangören missuppfattat hans namn och skrivit Jack Monroe i programmet. Gert tog det namnet.

Den vanliga publiken fick inte så ofta njuta av Gert Malmros´ framträdanden. Gert fördrog att trolla inför kollegor samt att tävla. I TV-programmet "Magiskt" har han dock setts. Favorittrick under åren har varit: Försvinnande essen, mynten genom bordet, Bägarspelet, The Travellings Aces, Ringspelet.

Vi kan inte längre se Gert Malmros trolla och ingen kan få hans hjälp med att studera in hans teknik, men kunskaperna är inte försvunnna. Gert skrev en hel del, och detta finns bevarat. I Gay Ljungbergs tidning Magic Master hade han i många år en "Close up Hörna", där det finns mycket att hämta. 1980 gav Gert ut häftena "Coin Assembly", "The Chink a Chink Coins", "Disappearing Aces" på engelska och 1981 kom på på svenska "En svampbollsrutin" "Sönderrivna kortet", "Vandrande kungar".

 

© Christer Nilsson/Sveriges Magi-Arkiv

Denna artikel har tidigare varit införd i den skandinaviska trolleritidningen Pegasus nr 67 (mars 2000)