Den berömde trollkarlen och legenden Hector El Neco skulle den 10 april 2000 fyllt 100 år. Han hette egentligen Nils och karriären började redan på Latinskolan i Malmö. Lars Hector, nöjespappa och festfixare i Malmö, uppmärksammar här den odödlige jubilaren.


Nils Sture Hector föddes den 10 april 1900. Hans fader var den i visan omtalade och omsjungne Lektor Hector Sector, filosofie doktorn och tillika stadskemisten David Stefan Hector. Fadern umgicks med dåtidens kända amatörtrollare, det var bl a Baron Cederström och det var Hazze Z. Redan i tidiga år växte Hector El Necos intresse för magikens värld fram. Pappan översatte och bearbetade Hopkin´s bok Magic som fick det svenska namnet Magiens Värld och omarbetade och moderniserade Prof. Hoffman´s Trollkonsternas bok som sedan Nils också omarbetade och moderniserade. Nils allra första framträdande inför publik skedde i helt egen regi år 1917, när han gick i andra ring på Latinskolan i Malmö. Nils bokade aulan för den, på den tiden, hiskeliga summan av 25 kronor. Det blev utsålda hus med 500 elever, som var och en betalade 25 öre och nettot blev således 100 kronor, vilket var ett fantastiskt gage på den tiden!


Men det var dock inte trolleri som hägrade för Nils, utan han ville bli advokat. Därför blev det juridikstudier i Lund - med växlande framgång! Med tanke på Nils´ unika fallenhet för trollerikonster tog magiken snabbt överhand. Pappan Lektor Hector konsulterades och tyckte till: "Det är bättre du blir en bra trollkarl än en dålig advokat!" En av lärarna vid fakulteten drog till med: "...och egentligen är det ju ingen större skillnad på de båda yrkena. I båda fallen gör man svart till vitt - eller är det tvärtom?"


Nils hade ett stort konstintresse och beundrade de stora mästarna mycket, speciellt den spanske konstnären El Greco. Därav kom en av studiekamraterna från Cabaret Cameleonten på artistnamnet Hector El Neco - en festlig travestering på El Greco. Sin offentliga artistpremiär begick Nils 1924. Det var på den magnifika Riddarsalen inne på Lorry i Köpenhamn. Succén var given! El Neco blev snabbt ett begrepp - både i Köpenhamn och i Skåne. Han skaffade sig en assistent - Madame Elca - som även kom att bli hans hustru och moder till pojkarna Jan och Clarence. 1940 föddes även dottern Gay Lindström. Hustrun Ebba uppträdde även som medium i tankeläsningens mysterium och med egna trolleriprogram under artistnamnet Karadja.

Vid ett av sina bejublade gästspel i Malmö råkade Ernst Rolf av en händelse se Hector uppträda. Han utbrast spontant: "Han är min! Han är min! Han är ju lika bra som jag själv. Jäkla tur att han inte kan sjunga!" Rolf som ju var mycket medveten om sin egen förträfflighet sägs senare i livet ha yttrat: "Ärligt talat finns det mycket få människor i det här landet som kan trollbinda en publik i flera timmar i sträck. Det är i stort sett bara jag - och så Hector El Neco, förståss!"

Den 1 september 1928 och fram till 1931 arbetade de tillsammans och man kan nog säga att Hector El Neco var den store publikdragaren och -magneten, framlyft framförallt av sin egen skicklighet. Naturligtvis jämfördes han många gånger med sin internationellt ryktbare kollega Houdini. Efter tiden med Rolf samarbetade Hector bl a med Karl Gerhard. Det blev bl a 64 fullsatta föreställningar på Chat Noir i Oslo - succé pyramidial! Massor av turnéer följde i Finland, Baltikum, Danmark och naturligtvis lade han hela Sverige för sina fötter. Varje föreställning avslutades alltid på samma sätt: "Högt ärade publik! Då jag nu i afton givit er en glimt in i Drömmarnas Land och nu åter tillsluter förlåten till Det Förborgades Värld har ni fått många problem att fundera över! När en människa inte längre undrar, frågar och leker - då är hon färdig med livet!"

Lars H Hector, Malmö

www.hector.nu