LOVE – en underhållande trollkarl

Love Melander, född 1964, illusionist, boende i Sundsvall, Sverige.

 

Loves morfar var Evert Hellzén med artistnamnet Del Zeno. Han var en av grundarna av Svensk Magisk Cirkel. Av honom fick Love lära sig några enklare trick, men när morfar dog 1976 såldes rekvisitan utan att Love tillfrågades. Lyckligtvis hittade Love på morfaderns sommarställe en del glömda trolleritrick som han tog hand om. Nu följde långa år av funderande och tränande utan hjälp av någon med erfarenhet från trolleri. Tricken saknade beskrivningar, vilket är vanligt, men de flesta lurade Love ut. Speciellt roligt var det ju, när Love flera år senare fann att hans lösningar ofta var smidigare än originalet… Dessa år av funderande gav något som man inte kan lära sig vare sig av VHS eller DVD. Att få fram egna lösningar och presentationer av trick utan någon annans hjälp är oerhört värdefullt för en magiker med en dröm om att en dag bli professionell.

1978, då Love var 14 år, kom Topper Martyn till Sundsvall. Love tog mod till sig och knackade på logen, och blev väl mottagen av Topper. De råd Topper gav Love höll han inte med om precis i allt, men Love hade vett att tänka ”Han måste ju veta bättre än jag, eftersom han är ett gammalt proffs”. Och så var det ju.

Love började uppträda och tog artistnamnet Del Zeno Junior. Och framgångarna lät inte vänta på sig. Mycket jobb blev det,  men då Love utbildat sig färdigt till sjöman, var han ofta ute på resor jorden runt. Då hann han ägna en massa tid till träning, annat fanns inte att göra mitt ute på havet. Love lade ner mycket  arbete och pengar på en manipulationsakt men insåg snart att humor och trolleri är en betydligt mer lyckad kombination. Och detta gäller för Love än idag.

När Love var 20 år stannade han i land och blev professionell humorillusionist och kallade sig bara Love. Det var engagemang på restauranger, för företag, föreningar m.m. över hela Sverige, och resorna blev många och långa. Mellan Sundsvall och Stockholm är det t.ex. 40 mil, men Love gillar att köra bil – och så finns det ju flyg. Och Love trivs i Sundsvall och vill inte flytta.

Vid tävlingarna vid Nordiska Magi-Kongressen 1985 fick Love första pris i kortmagi - året efter första pris i close-up, och flera segrar har det blivit. Dock värdesätter han sina segrar vid Moderna Illusionisters Cirkels ”Close-up magic Symposium” i Linköping 1994 och 1997 högre. Inte för att förstapriset var en dator värd 30.000:-, utan för att här var det hela publiken, fack- och lekmän, som dömde – inte bara sex trollkarlar. Nu är man ju inte bäst bara för att man vinner ett antal trolleritävlingar, men att den tävlande har någon form av kvalitet visar det förhoppningsvis. Eller som Love tycker: ”Om man vinner ett SM eller NM, så visar det att man kan trolla – däremot inte att man kan underhålla…”

Love är den ende nu levande illusionisten som har trollat ett tiotal gånger för kungafamiljen och t.o.m. fått kungligt rekommendationsbrev. Bland annat trollade han fram en levande kanin ur en specialgjord prinsesskrona (som nu finns i Sveriges Magi-Arkiv) vid prinsessan Victorias tioårskalas. Och vid drottning Silvias privata 50-årsfest på Drottningholms slott var Love – på drottningens begäran - den ende artisten.

På FISM-kongressen 2000 anordnade den engelska trollerifirman Marvin´s Magic världens största trolleritävling. 400 tävlande ställde upp för att visa ett trick. Detta filmades, och sedan bedömdes tävlingsbidragen i lugn och ro. Ett och ett halvt år senare tillkännagavs resultatet. Love kom på en mycket hedrande  femte plats (med ett antal Las Vegas-trollare före).

Love medverkade i och var konsult för Hans Crispins trolleriserie ”Magiskt” i TV4, som sändes i över 20 avsnitt. Han var publikuppvärmare för SVT Drama i samband med inspelningarna av ”Svensson, Svensson”, ”Sjukan”, ”Pappas flicka” m.m.  Sammanlagt gav han här 155 shower för publiken.
Tillsammans med Stefan Schützer gjordes en serie för SVT som sändes som pausutfyllnader i slutet på 1990-talet. 20 stycken korta avsnitt som även sändes på TV 2  Danmark och Norge.

Givetvis har Love trollat både här och där i utlandet – t.ex. Tyskland, Honduras, England och USA - en vecka på Magic Castle 1989 kan väl nämnas här. Sedan åkte han tillsammans med Stefan Schützer fram och tillbaka mellan USA och Sverige och trollade i tvåveckorsperioder under fem år. Han var som fältartist med svenska FN-kontingenten till Libanon.

Love är även författare – boken ”48 kortkonster” kom 1990, och var en samproduktion med Ulf Schenkmanis. Den trycktes i 11.000 exemplar på svenska och utgavs även i Danmark. De är dock slutsålda. Han har även skrivit häftet ”Genvägar till framgång – inom magin”. Men han bär på flera romanuppslag, så vem vet…

   

1988 startade Love och Stefan Schützer trollerifirman Magic Vision och senare tillkom Göran Strandberg i firman. Man importerade trick från välkända leverantörer i England och USA, men man tillverkade även efter egna idéer trick som Notboken, Self folding bill och den största succén av dem alla - T.U.F.C. - The Ultimate Float Controller. De var först i Sverige med många nyheter som såldes genom tryckta kataloger och nyhetslistor men också genom en videokatalog. Firman ställde också ut vid trollerikongresser både inom och utom landet. De ordnade t.o.m. en egen trollerikongress på Magiska Teatern 1995.  Även om trollerifirman på grund av tidsbrist har lagts ner, så fortsätter Love med att sälja sina innovationer. Den senaste är hans förbättrade version av Kniv genom armen, som t.ex. Pegani säljer. Andra effekter som Love är stolt över är: Flash Pen & Split Pen, Ink Away, The End Bow Tie samt några rutiner som inte har några namn…

En gammal teater som sedan blev biograf i Vretstorp vid E20 har förvandlats till Magiska teatern. Teatern byggdes 1926 (året då Harry Houdini dog), och det var Stefan Schützer som började bygga om lokalen 1993. Två år senare fick han sällskap av vännen Love. Sedan dess har dessa två kostat på och jobbat, så att det idag är en riktig magins högborg. Man tar emot busslaster med gäster, man arrangerar konferenser, fester m.m. – och underhållningen består givetvis av trolleri av Stefan och Love. Här kan man ge riktiga illusionsshower med vissa inslag av effekter som man bara kan se just här. Detta är även de två illusionisternas  träningslokal.

Trolleri är för Love inte ett jobb – det är en livsstil. Och med den trivs han – och publiken!

Christer Nilsson/Sveriges Magi-Arkiv
Denna artikel har varit införd i nr 130 av den skandinaviska trolleritidningen PEGASUS