MAXON - som var Sveriges äldste aktive trollkarl

23/10 1905 - 11/4 2004

1926 gick Martin Glanszelius med i IOGT-logen Sörmlandsbygd i Sjösa utanför Nyköping. Samma år började han framträda med att läsa dikter av Fröding. Två år senare turnerade han i trakten med bygdemålshistorier tillsammans med Erikssons trio och trollkarlen, hypnotisören m.m. Mr Dorritz. ”Hör du Martin, jag tycker du ska försöka slå dig på trolleri” sa Dorritz. Efter moget övervägande och flitigt övande på tricket tändsticksask till spelkort, så bar det iväg till Harries trollerifirma i Norrköping. Maxon, som han nu kallade sig, övade flitigt, och snart var han ofta ute och trollade. Martin växte upp i Nyköping men 1929 flyttade han till Jönköping. Där fortsatte trollerikarriären, men det blev även turnéer över hela Sverige, till största delen inom IOGT-loger. Vid sidan av trolleriprogrammen kunde han ge föredrag om Albert Engström, om John Bauer och om trolleriets historia. Martin var målare som sin far och som sådan arbetade han några år, mest under vinterhalvåret, men det var det friare artistlivet som lockade. Att släpa två fulla resväskor landet runt på buss och tåg var givetvis jobbigt – bil hade han aldrig – men applåderna var fullgod ersättning. Och applåder och skratt fick Maxon! Att han var omtyckt vittnar väl att han trollade 34 år i obruten följd på Lottornas julfest i Jönköping. Och det var inte den enda föreningen som reengagerade honom!

                

Det var aldrig några avancerade fingerfärdighetstrick Maxon visade – det var gamla klassiska trolleritrick men med mycket egen humor. Man brukade säga att den gode Maxon  var så oteknisk att han aldrig klarade av att preparera Parasollillusionen – han köpte en ny varje gång istället… Och när det gällde att forcera kort så använde han en lek där alla var av samma sort, men åskådarna fick blanda leken först… Hans trolleri och humoristiska kommentarer slog även bland fackfolk – 1962 erövrade han ett andra pris vid Svensk Magisk Cirkels årsmöte. Vid Nyköpings Magiska Gästabud 1972 fick han diplom ”för glad underhållning”. Och han var hedersledamot i Svensk Magisk Cirkel liksom i Moderna Illusionisters Cirkel.

I många år reste Maxon med små varietéer, cirkusar och tivolin och trollade, låg i en låda med halm som madrass och frös – men trivdes. Något år visade han Damen utan huvud, men han tröttnade, för som han sa: ”Dom spottade snus på speglarna dom rackarna…”

Maxon var Sveriges äldste aktive trollkarl, och han slutade trolla för bara några år sedan. Han avyttrade sin rekvisita men några apparater och böcker behöll han när han flyttade till servicehemmet från sin lägenhet på Östra Storgatan i Jönköping. Maxons honnörsord var ödmjukhet, och när han lärde upp unga förmågor så betonade han, att man aldrig fick bli stöddig.

Martin Glanszelius var gift några år och fick dottern Anita.