Zay-Mé - trollkarl, cirkusentusiast och författare

1935 gästade trollkarlen Max von Rhodin Töreboda Teater. Efter ett besök här var Olof Karlsson fascinerad. Han hade kommit in i - enligt Olof - den underbaraste av alla världar - trolleriets och mystikens. Nu skulle Olof bli trollkarl. De två trick som hans mamma lärt honom räckte inte, så det blev till att skriva efter Harries´ katalog - för 30 öres porto. Och den 17 maj 1943 gjorde Say-Me (som sedan blev Zay-Mé) sin debutföreställning. Snart bestod programmet av 42 nummer!

   
En tidig Zay-Mé.  Zay-Mé, Zabina, Zuzette.  Zabina och Zay-Mé i komiska akten.

1947 började Olof sätta upp revyer och med åren blev det tolv sådana. I cirkus har Zay-Mé gästspelat, t.ex. hos Cirkus Carneval, Cirkus Scala samt Cirkus Lillebil Rhodin på Kivik och Sjöbo Marknader, där man gjorde upp till 15 föreställningar per dag. Zay-Mé har nästan alltid arbetat tillsammans med en partner eller assistent, och det har blivit många under årens lopp. Rexano, en komiker, var det förste, så kom Elvy - Miss Göta kanal - in under två års tid, så Eric. Så "stal" Zay-Mé en av den indiska trollkarlen Vakil´s assistenter - Zeia - när denne uppträdde i Helsingfors. Zay-Mé värvade henne till Töreboda, där hon arbetade ihop med Zay-Mé i något år. Trollkarlen Eli Macino och Zay-Mé hade börjat arbeta ihop, och då kom assistenten Zabrina in i bilden under ett par år. Sedan var det dags för en ny assistent - Christina - och hon blev Zuzette. 1983 blev hon även Zay-Més hustru. Det är åtskilliga föreställningar det strävsamma paret Zay-Mé & Zuzette genomfört under årens lopp! Zuzette har även egna akter och är en av Sveriges få kvinnliga "trollkarlar". Men det behövdes fler partners och assistenter och så kom Marianne Falk, dragspelerska och sångerska in i duon, Ann-Sofi medverkade sen då och då,  Mr Tommy var trollerielev och utförde en egen liten akt i föreställningarna och så blev det Zabina, den sista i raden assistenter, en duktig dansös.

1983 lät Zay-Mé göra en 40-årsjubileumsshow tillsammans med sina gamla medarbetare och 1987 gjordes en ny jubileumsshow - Zuzette 20 år på scenen. Även en 55- respektive 30-årsjubileumsshow har getts. Samtliga föreställningar var utsålda. Och Zay-Més och Zuzettes fem Magiska Dagar i Töreboda har alltid varit trevliga tillställningar. Cirkusafton, Trolleriafton och Gycklarafton med affischutställningar och föredrag har Zay-Mé hållit på bibliotek. Och i radio har Zay-Mé intervjuats och berättat många gånger. Nu kan man kanske tro att Olof  Karlsson inte hunnit med annat än trolla, men under hela sin yrkesverksamma tid har han alltid haft ett vanligt arbete, bl.a. i Konsum under 43 år.

   
  Zay-Mé & Zuzette framför deras stora Sorcaraffisch.
 
1960 fick Zay-Mé Törebodas kulturstipendium "för sin uppmärksammade och omfattande dokumentation av cirkuskonsten". Ja, det är en imponerande dokumentation som Zay-Mé  gjort. Här är en förteckning över hans 14 häften: Gycklarliv, Svenska cirkusbyggnader, Brazil Jacks 4-mastade Zoologiska Rovdjurs-Cirkus, Från Cirkus Continental till William Arnes Motor-Cirkus, Cirkusvarianter, Clowner, Mitt liv i trolleriets värld, Bildminnen från Cirkus Mijares Schreiber, Lilleputtar på scen och manege, Cirkusdirektören Ormmänniskan Wictorini, Cirkus Astoria, Cirkus Orient, Lite om Cirkus Bono och så den sista, som utkom 2003, Nya svenska cirkusföretag 1973-2002.

Olof Karlsson - Zay-Mé föddes den 21 december 1927 och avled 18 april 2003.