Året 2009 inom Magiska Bröderna

Årsmöte på Mosebacke 17 april

Vi var drygt 20 trollare, som träffades på Mosebacke. Kvällen var Tom Stones. Han började med ett av honom nytt seminarium. Som alltid kreativ, med kort, flaskor, bollar med mera. Sen vann han entrickstävlingen där bollar försvann helt obegripligt för att som sluteffekt bara explodera i en mångfald av bollar. Han avslutade som gästartist och då med sin klassiska akt med cups and balls. Vi undrade hur i all sin dar kom hans sko upp på bordet.

Vid årsmötet omvaldes den sittande styrelsen.

 Magisk kryssning 12-13 september

Magiska kryssningen gick till Mariehamn med m/s Birka Paradise. På programmet stod seminarier och workshop.

Black Bert (Bertil Fredström) höll seminariet ”Mina vinnande akter” där han gick igenom tre trick som ingick i hans vinnande akt vid Nordiska Mästerskapen i Örebro 1974 och hans tävlingsakt vid FISM i Wien 1976. Det gjorde Bertil mycket pedagogiskt. Till skillnad från de trickseminarier som brukar framföras minns vi Bertils trick och hans funderingar och genomförande av tricken. Vilken smart idé att återfinna en lånad sedel som brinner upp och återfinns i en av cirka åtta citroner som ligger i en skål. Åskådaren väljer själv citron ”“ här är det frågan om fritt val. Sedeln med rätt serienummer återlämnas till ägaren. Vilken grej och vilket genomförande.

Seminarium ”Komiskt trolleri”  med Johnny Lonn ”“ de stora trollkarlarnas favorit. Vi förstår varför  Johnny är lika rolig och underfundig både som trollkarl och seminariehållare. Med glimten i ögat och otrolig scennärvaro delade han med sig av sin erfarenhet att vara rolig. Tårarna rann av skratt. Att lyckas som en rolig trollkarl kräver bland annat enligt Johnny:

”¢ Du ska kunna trolleritricken som du har i föreställningen till fulländning.

 ”¢ Du avviker från ett trolltrick genom att det blir fel. Hängslen trollas fram på motsvarande sätt som en duva trollas fram. Här med följd att byxorna kanar ner.

”¢ Du kan också kommentera tricket, med rolig replik.

Det viktigaste är Du som presentatör och underhållare. Det är din kommunikation och ditt kroppsspråk som avgör om det blir succé. Trolleritricket har sekundär betydelse. Det är inte VAD som framförs utan HUR det framförs.

En uttömmande workshop ”Att göra egna trickkort” hölls av Ville Boman. Pedagogiskt och metodiskt lärde han oss splitt, skärning och limning av kort. Viktigt var att de limmade korten las i press och att man inte hade lim som ”kröp ur”. Korten blev lika bra som de trickkort vi köper av handlarna. Tricken är otaliga som vi kan göra med varianter av trickkort. Seth visade oss en variant av ”McDonalds 100 dollar routine”. (Namnet kommer av sig att tricket kostade 100 dollar att köpa för 60 år sedan.)

 Vid Magifest 20 november på Mosebacke var Tim Star i fokus tillsammans med 32 personer. Helt otroliga framföranden och trickbeskrivningar. Allt utvecklat av Tim Star själv. Det blev en kväll med två seminarier. Det första seminariet var ett dubbelseminarium. Vi som hänförd publik ville bara ha mera. Det var bara så otroligt bra. ”Hur kan karln bara komma på det”, sa någon.

Det första seminariet ”Att tänka själv” hade temat hur du skapar ditt eget trolleritrick och din föreställning. Här visade Tim Star bland annat följande som han också gick igenom mycket metodiskt och pedagogiskt:

 ”¢ Dukproduktion, där två stora dukar trollas fram från intet.

”¢ En duk som går igenom ett mikrofonstativ. ”Nähä, det där ska inte gå att göra”, sa nån.

”¢ Mobiltelefon, som bara försvinner i Tim Stars hand.

Ӣ Kapsyl i flaska.

RÅD: Titta inte på trickbeskrivningen.

 Det andra seminariet handlade om tricks som blivit liggande och som kanske någon av oss kunde gå vidare med och utveckla. Här fick vi också lära oss mycket om magneter och inte minst var man kan köpa dem för ett billigt pris.

Entrickstävlingen vanns av Mr Dannyman.

Christer Lindgren, ordförande i Magiska Bröderna

Här finns artikeln i PDF-format med bilder Magiska Bröderna 2009

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.