Bio: Tati-inspirerad tecknad trollkarl

Film är bäst på bio, och allra bäst är förstås film med anknytning till trolleri, eller hur? 

En liten pärla i årets filmskörd är den handkolorerade tecknade filmen “The Illusionist”. Filmen bygger på ett manuskript/brev som den franske filmmakaren Jacques Tati skrev i mitten på 50-talet, troligen till sin äldsta dotter. Filmens regissör är Sylvain Chomet. 

Huvudperson är den klassiske trollkarlen Tatischeff. Han har tydliga drag av Tati och bär för korta byxor, fluga och beige trench coat. Tatischeffs eviga sinnesstämning är melankolisk. Han producerar käppar och spelkort och har en trilskande övergödd kanin som scenpartner och sällskap. Det är slutet av 50-talet. Pop och rock är den nya tidens melodi. Trollkarlar tvingas framträda inför en allt sviktande publik, och en dag hörs inte de lama applåderna längre. 

Tatischeff, liksom andra varietéartister, får söka sig nya marknader. Vår trollkarl ger sig ut på resa. I Skottland, där hans trognaste publik visar sig finnas på hotellets pub, blir han bekant med en ung flicka. Hon tror att han är på riktigt och att de skor och kläder hon får i gåva har trollats fram ur tomma intet. Så börjar en vänskap spira mellan den desillusionerade artisten och flickan med drömmar. 

Filmen är 80 minuter lång och har haft premiär i bl.a. Frankrike och England. 

Om du inte kommer åt att se filmen, passa i alla fall på att titta på trailern: 

http://www.youtube.com/watch?v=aHVG1JmbU30 

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Bio: Tati-inspirerad tecknad trollkarl”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.