Carl Cederström – flygare och trollkarl

I år är det 100 år sedan Sveriges första flygare Carl Cederström fick sitt aviatörsdiplom i Pau, Frankrike. Flygvapenmuseet i Linköping kommer därför att producera en utställning om Carl Cederström. Denne var även trollkarl och estradör. Han uppträdde ofta inför vänner med olika trick. Tydligen åkte han då och då till Tyskland och köpte sig nya trick hos Hosters Akademie für Magische Kunst i Berlin. Man vill gärna i utställningen lyfta fram även denna sida av den berömda flygaren.

En förfrågan kom till Sveriges Magi-Arkiv om jag kunde låna ut lite lämplig rekvisita som kommit från nämnda trollerifirma och som Cederström kan ha använt. Och givetvis plockade jag fram ett sortiment som skall stå i Carl Cederström-utställningen på flygvapenmuseet i Linköping. Invigning sker i samband med att hela museet återinvigs  i juni 2010.  Därefter skall utställningen stå fram till nyår. 

Hasse Z - Kopia

En kvartett kända stockholmare som trolleriprofessorer: från vänster Hasse Z, baron Carl Cederström, artisten Bror Kronstrand, hr Viking Cronholm (ur Sveriges Magi-Arkiv)

Ur ”Sveriges trollkarlar”: Cederström, Carl, 1867-1918, flygare, baron m.m., A. Cederström var de många yrkenas man men under alla skiftningarna var han amatörtrollkarl, som idkade sin hobby tillsammans med bl.a. Hasse Z. Det sades om honom att ”av allt är Cederström mest illusionist. Han kan konsten att få uppmärksamheten riktad på ena handen, medan han gör något sattyg med den andra.” Cederström lärde sig trolla av Robert Nordström.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Carl Cederström – flygare och trollkarl”

  1. Det gamla golvur som han hade på den egendom utanför Uppsala där han bodde under en del av sitt liv, står nu i min matsal. Jag hittade det av en slump hos en antikhandlare som själv hade ropat in den på auktion med föremål kopplade till just Cederström.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.