Gay Ljungberg på Magic Bar

SMC:s månadsmöte den 6 april hölls på Magic Bar i Stockholm. Först kunde vi äta en specialkomponerad middag i matsalen tillsammans för att därefter samlas i ett mysigt, härligt trångt 8-kantigt rum för att lyssna till Gay och tillsammans diskutera hans pinfärska bok ”Audience Management”. En jättetrevlig inramning för ett seminarium som många av oss, både amatörer och proffs, såg fram emot.

Gays bok har recenserats både av Christer Nilsson under ”Sett, Hört och Hänt” och av Per Eklund i senaste numret av Trollkarlen. Så här kommer några reflektioner enbart med utgångspunkt från Gays seminarium.

Gay lever verkligen som han lär ut i boken.

Boken handlar bl. a. om vikten av att ha ett positivt tänkande när man uppträder, om den lekfulla människan, värdet av att studera hur barn leker och humorns betydelse. Och detta framför Gay med sin sprittande entusiasm, sitt smittande leende och sina med jämna mellanrum återkommande små roliga berättelser om händelser ur artistlivet. Det är en förebild med ett starkt positivt tänkande som beskriver för oss värdet av att ha just ett positivt tänkande.

Ett intressant konstaterande med anledning av Gays bok är att hittills har det så gott som enbart varit mentalister som skrivit den här typen av böcker. Detta gäller t.ex. ”bibeln” inom detta område ”Maximum Entertainment” av Ken Weber. Den stora och intressanta skillnaden mellan dessa tidigare böcker och Gays bok är att de tidigare nästan uteslutande hänvisar till andra magiker för att exemplifiera vad man vill ha sagt. Gay talar enbart om egna, med mycket arbete, förvärvade erfarenheter. Just detta gör hans budskap och framställning så levande. På alla frågor som kom från deltagarna svarade Gay: ”Jag brukar göra så här”¦”, vilket ger en stark verklighetskänsla och trovärdighet.

Det är verkligen en erfaren och rutinerad artist som både i boken och i sitt seminarium öser ur sitt kunnande på ett oerhört generöst sätt. Läs boken i första hand men även om ni gjort det så kommer ni få ut mycket av att lyssna på Gay, om ni får en chans.

Han visar påtagligt i sitt seminarium hur han själv följer precis det han lär oss.    

Holger Wästlund

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Gay Ljungberg på Magic Bar”

  1. Audience management – ett mycket viktigt och intressant ämne. Vad är det som skiljer en bra underhållare från en dålig underhållare? Ofta består skillnaden i förmågan till publikkontakt. Fingerfärdighet kan ta dig bara så långt, sedan måste du kunna ta publiken också. Vi behöver alla lära oss mer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.