Harries 100-årsjubileum

Så ska ett 100-årsjubileum firas! Oj, så trevligt vi över 100-talet anmälda trollkarlar hade det!

    

Det var här i Arbis fantastiska lokaler jubileet firades.

Fredagen den 24 september klockan 17.00 öppnades portarna till Arbis ”“ Sveriges äldsta amatörteaterscen, byggd 1865 med pietetsfullt renoverade lokaler ”“ där vi skulle fira den nästa lika anrika trollerifirman Harries 100-årsjubileum. Birgitta Harries och Gertrud Nilsson tog emot vid inregistreringen, det fanns massor av album med Harries historia och annan trollerihistoria att titta på, vi kunde beundra den sluttande (!) scenen (man hade så förr för att de bakre sittande skulle se bra) dekorerad med en jättetrollstav och två trollkarlar ”“ allt tillverkat av ballonger av Goran, och det fanns möjlighet att inta något i bistron/schweizeriet. Men framför allt att prata med vänner och kollegor som droppade in. Själv hade jag glädjen att få hälsa på flera gamla vänner som jag inte sett på år och dar ”“ och som här fick en kick och lovade bli mer aktiva i trollerivänkretsen.

Det fanns rikligt med foton, tidningsurklipp m.m. ur Harries historia att bläddra bland. Även Harry Harries jongleringmaterial fanns på plats.

I receptionen stod Birgitta Mobäck och Gertrud Nilsson

Bengt Harries hade orkat ta sig hit och vi fick ha honom bland oss hela kvällen tillsammans med hustrun Ann-Britt. Givetvis fanns ”hela” släkten Harries på plats, Ulla var överallt, och frivilligt arbetande Moderna Illusionisters Cirkel-medlemmar sågs jobba med både det ena och det andra.

Christer Nilsson, Bengt Harries, Conny Ray, Ann-Britt Harries (foto Åke Hallberg)

Givetvis hade rekvisitahandlarna öppet och på plats fanns Creations by Star, Pegani, Mysco, Gycklaren, Crosby och Bernandos.

Klockan 19.30 började kvällens show. Klas Kalas (Klas Larsson) var värd och presenterade och höll ihop programmet på ett utmärkt sätt. Åke Hallberg och jag Christer Nilsson hade fått rycka in i stället för Ulf Mörling och Bengt Harries och det kunde vi givetvis inte leva upp till, men vi gjorde så gott vi kunde. Jag intervjuade Åke om hans trolleriboksutgivning och Åke intervjuade mig om Sveriges Magi-Arkiv. (”ersatte Ulf Mörling/Bengt Harries med bravur. Lockade till många skratt när det berättades lite historia om trolleri i Sverige” skrev Ulla Harries på bloggen.)

Janne Näsström pratade och framförde sin fina reprutin och vandrande och mångfaldigande flaskorna. Mr Ess visade gamla klassiker ”“ Badflickan, kort på mobilantenn, Kravattmysteriet, Kaninschatullet, Die Surprise  m.m. ”“ kul assisterad av Geira. De hade hjälp av Ingrid Larsson och kaninflickan Elin Sander (som inte fick plats i Kaninschatullet!) vilka hjälpte till att höja komiken i akten, som var mycket bra ihopsatt. Elegante Cotelly hade vi inte sett på länge men Kinesiska stavarna, reprutin, Mysto ”“ vattenillusionen och Kortsvärdet satt perfekt. Willardo visade sin vanliga, välputsade akt plus Ett till åtta brinnande ljus mellan fingrarna och förvånade som vanligt alla med produktionen av mjölkglas. Strax 90-årige (!) De Contra fick avsluta föreställningen med sin massproduktion av dukar ur Master´s Hat, som också innehöll klockor, två stora Botanior och de nordiska fanorna på stång. Fast före detta hade han ju roat oss med många andra trick.

Ja, det var en mycket trevlig och underhållande föreställning som medlemmarna i Moderna Illusionisters Cirkel har all heder av!

Klas Kalas – föreställningens perfekte conferencier

Åke Hallberg berättade om sin digra trolleriboksutgivning och Christer Nilsson om Magi-Arkivet.

 

Janne Näsström, Geira och Mr Ess

Mr Ess, Geira , kaninen Elin Sander och Ingrid Larsson.

 

Cotelly, Willardo

De Contra

Lördagen inleddes med en dealershow. De närvarande rekvisitahandlarna stod alla på scenen och Ulla Harries började med att visa duken som hoppar från glas till glas. Den duken tog nästa handlare och gjorde ett Harriestrick med och så fortsatte det med duken som huvudperson genom Harriestrick till Harriestrick. En väldigt trevlig och smart idé! Efter det följde den sedvanliga dealershowen.

Jan Crosby visade två smarta korttrick. Pegani, som var conferencier, dök upp med Monkey Bar, zebratricket, apduken, rep. Bernando´s Magic visade hur man snabbt kan få på sig en T-shirt, ett jättekorttrick, en anka och ett skumgummibollstrick. Gycklaren visade Malini Egg Bag. Mysco´s Magic presenterade en cocktailshaker som man kunde använda som chop cup och sen trolla fram en Dry Martini ur. Harries Magi representerades av Ullas son Rickard som visade Den fängslade trollkonstnären ”“ och det på ett helt eget, roligt och annorlunda sätt!

 

Tim Star, Crosby

 

Pegani, Gycklaren

Bernandos Magic. Ovanför syns den jättestora trollstav som Goran gjort av ballonger.

 

Mysco, Harries Magi

Tre av våra norska vänner. Norsk Tryllemuseums kontaktperson Terje Nordheim, professionelle tomten Fred Johnny Osther, Björn Aulstad

I close up-showen presenterade Marcus och David Persson Johan Ståhl, som gjorde sin överallt prisvinnande akt med kopp, sockerbit och penna. Lennart Green imponerade som vanligt med sin kortkontroll. Michael Ammar gjorde en rutin med flaska ur duk, mynt in och ur flaskan, baseboll bort, kort i ballong, bägarspelet och lånad sedel i citron. Tum Star ”“ förlåt Tim Star – kunde tyvärr inte deltaga p.g.a sin skadade tumme.

Johan Ståhl med åskådare

Lennart Green

Michael Ammar som kom direkt från Vita huset där han trollat för president Barack Obama och nu fortsatte till England och 17 föreställningar där.

I Michael Ammar´s seminarium lärde vi oss fördelarna med att ha en Top It i kavajen, hur man trollar fram en större flaska, fler iPhone-idéer, trevliga idéer med visitkort och andra tips som Phoa´s ituklippta duk, genomträngande duk med reel, The Little Hand. Ett inte bara lärorikt och intressant seminarium utan även underhållande.

Michael Ammar 

Teatern ommöblerades nu inför galamiddagen, så det blev till att besöka handlarna. Klockan 18.00 samlades alla trollkarlar, sponsorer och andra gäster för att med en välkomstdrink i handen se mingeltrolleri av Magic Ramondo. Det var placering vid långbord med vita dukar och kandelabrar framför scenen ”“ det rådde en förväntansfull stämning.  Så kom då den lilla förrätten in och efter lång väntan även ”varm”rätten, som ingen blev mätt av precis. Här hade jubileumsarrangören blivit rejält uppkörd av Arbis ”“ för det priset borde man fått något helt annat”¦

MIC:s president Mats Ungerstedt höll ett spirituellt välkomsttal, Göteborgs Magiska Klubb överlämnade ett standar till jubilaren via Alf Mouwitz, Svensk Magisk Cirkels president Axel Adlercreutz lämnade en SMC-plakett till Ulla Harries, Scandinavian Magic Dealers Association hyllade med blombukett och champagne. Och så började galashowen!

Love värmde upp med en del häftiga effekter och så tog conferencieren Johan Ståhl över och presenterade den första akten ”“ Reggie Simon i elegant röd kostym med skickliga manipulationer till musik med fingerborgar, cigarretter, kort och sedlar. Marcus och David Persson gjorde två ”misslyckade” förutsägelser ”“ ingen tänkte på ko eller tomat, vilket de var utklädda som”¦ Ett sönderrivet kort blev helt via en lång väg. Norrköpings cirkusprinsessa Elin jobbade elegant och graciöst i rysk ring. Micke Askernäs lyckade med ett antal mentala effekter. Så kom ingen mindre än Zarah Leander in på scenen ”“ i Jörgen Mulligans gestaltning. Det blev flera kända Zarah-melodier framförda på pricken till pianoackompanjemang. Janne Näsström tog huvudet av sin hustru/partner, trollade bort henne via De Kolta Chair, svävade själv och producerade sin borttrollade partner ur två skärmar. Vad man kan göra  med illusioner! Emerson är akrobat, cykelkonstnär, balanskonstnär och käppjonglör ”“ och allt detta gav han prov på. Så var det åter dags för Love ”“ kvällens absolute entertainer! Vad Love gör ska inte beskrivas ”“ det måste ses och höras. Detta är trolleriunderhållning! Svensk Magisk Cirkel har i år fått en president som verkligen kan trolla! Axel Adlercreutz är namnet och många här hade aldrig sett honom på scen och blev storligen imponerade av hans härliga framträdande med reprutin, bollmanipulationer och ringspelet som trasslar in sig i slipsen. Patrick Elmert fick avsluta ”“ en av Sveriges absoluta toppjonglörer ”“ med sin helt annorlunda behandling av käglor. Så extremt svåra saker att man inte tror det är sant!

Efter finalen klockan 23.15 steg Ulla Harries upp på scenen och tackade alla ”“ artister, publik, sponsorer, medhjälpare, ingen glömd. Och så var en härlig föreställning slut! 

Reggie Simon

David och Marcus Persson – i mitten en åskådare

 

Micke Askernäs, Patrick Elmert

Janne Näsström har trollat bort huvudet på sin hustru/partner

 

Love, Love och Anna

 

SMC:s president Axel Adlercreutz

Final

Ulla Harries

På söndagen gavs två seminarier. Johan Ståhl lärde ut Sleeveless sleeving ”“ metoden att få åskådarna att tro att man hela tiden har uppdragna ärmar på kavajen när man producerar, trollar bort eller/och förvandlar föremål. Nu ska ingen tro att man efter detta seminarium kan går hem och gör efter Johan ”“ om man inte vill, som han, lägga ner tusentals timmars träning. Vad som imponerar mest är väl kanske hur otroligt väl genomtänkt varje rörelse och detalj är!

Johan Ståhl trollar för Jonas

Tim Star överraskade oss genom att producera sin gråa jackopapegoja Lotta ur close up-underlägget! Han visade så sin egen hållare för fåglar ”“ eller vad som helst man vill producera ”“ och gav oss råd om fågeltämjning. Vidare en effekt med två kort, borttrollning av femtioöring (mycket aktuellt!) , hur man blir rätt presenterad av konferencieren samt ett starkt nummer med en rubrik i en vald tidning. Tim Star har alltid åsikter man gärna lyssnar till.

Tim Star med Lotta, 9 år

Familjeshow med skratt och spänning ”“ recenserad av Conny Ray 

När ljuset dämpas går ett sus av förvänta genom den fulltaliga publiken som är en blandning av barn och vuxna. Harries Magi och Moderna Illusionisters Cirkel har just fått ett stipendium på tjugotusen kronor av Swedbank.

Den pampiga ridån går upp och föreställningen börjar med att vi stör Janne Näsström i duschen, men han växlar snabbt från badrock till svart kostym. Ur två tomma tärningar dyker sedan kvällens konferencier Gaston upp och en nästan två timmar lång föreställning rullar igång. Gaston får direkt med sig barnen i publiken när han har bekymmer med att få på sig fracken. 

Första artisten är A:son B:son C:son som i sin klarröda scenkostym bjuder på ett ”hälsosamt” program med ett mjölkglas som förflyttar sig och en pojke från publiken som får välja en frukt och till slut listar trollkarlen ut vilken frukt han valt. Nästa nummer är två ungdomar från gruppen Cirkus Varieté från Norrköping, och de gör blandad gymnastik. Felix Jansson är nästa artist som i svart kostym och med ungdomlig elegans visar prov på fin teknik med rep, mynt, dukar och ett bra framförande av det svävande bordet. Så är det dags för Magic Ramondo som får dukar att ändra färg, får en lånad fingerring att försvinna, får olika rep att bli lika långa, gör ett korttrick, trollar med vatten och får till slut fram ringen som försvann. 

Som omväxling till det magiska kommer nu tre syskon ur Cirkus Varieté och förgyller några minuter med mjuk gymnastik. Janne Näsström gillar stora illusioner och visar nu hur man kan tränga rakt igenom en annan person och det blev mycket visuellt.  Nu är det dags för hela gruppen Cirkus Varieté som i färgglada kostymer bjuder på hisnande hopp och våldsamma volter. 

I frack och full utstyrsel intar Mr Dannyman scenen som sista artist och presenterar ringspelet med åtta ringar med hjälp av en flicka från publiken och avslutar med en publikfriande rutin av parasollillusionen. Nu avslutas den lyckade Familjeshowen med en klassisk final med alla medverkande på scenen. 

Ett innehållsrikt och omväxlande program som presenteras av Gaston. Mellan artistnumren hinner han försöka att spela fiol, han sjunger, jonglerar med tre äpplen som han samtidigt äter upp och han gör en enligt barnen i publiken ”livsfarlig” jonglering med tre stora knivar. 

När vi går ut ser vi bara glada miner runt oss och det är bara att gratulera Harries och Moderna Illusionisters Cirkel till en synnerligen lyckad avslutning på jubileumsfesten. 

 

A:son B:son C:son, Felix Jansson

 

Magic Ramondo med dam från publiken, Mr Dannyman

Janne Näsström

 

Tre akrobatsyskon, conferencieren och mångsysslaren Gaston

Jubileumsfoton: Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Harries 100-årsjubileum”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.