Hector El Neco

Ett av resultaten av medverkan i ”Antikrundan” är kontakt med lekmän som har haft ett eller annat förflutet inom trolleriet. Bl.a. hörde Karin Moberg, Malmö, av sig och skickade nedanstående härliga Hector El Neco-foton, som jag fått löfte att publicera ”“ till glädje för andra Neco-fans.

Fotona är tagna 1954 på Hörby Marknad. Flickorna som beundrar den producerade levande kaninen är Karin och hennes storasyster. Efteråt fick de komma bakom scenen och klappa kaninen, ”vilket var en högtidsstund”. Karin fick även några enklare trolleriapparater av Hector, och dessa finns nu i Magi-Arkivet, där det tidigare finns åtskilligt som Hector roat sin publik med.

Jag förvånas över den ”Magic Teater” som byggts upp för Hector, men Hörby Marknad var tydligen en stor marknad, så Hector fick väl göra många föreställningar. Någon som vet?

 

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

3 reaktioner till “Hector El Neco”

  1. Zarro-Zarro mailar:
    Hector el Neco såg jag på Strandhotellet, Mellbystrand nära Laholm cirka 1944, jag var 12 år – en oförglömlig upplevelse. Jag var helt betagen och först vid vuxen ålder och efter högre studier kunde jag se att Hector hade en kombination av kultur, bildning, charm – detta odefinierbara som nu kallas carisma/stark personlighet – och så gick det bra att göra de klassiska effekterna, vilket du påpekat i din bok Trollare ….

    Han var oförliknelig, en stor artist, som hade en stor publik. Min barndomsvän Sven Erik Jönsson, pensionerad lantman i Mellbystrand, och jag talar ännu om när vi samman såg Hector på Strandhotellet, som fortfarande finns kvar, ser likadant ut, fint renoverat.

  2. Hej ! Vill bara berätta att kvinnan på bilden som är Hector El Necos assistent heter Siv Ljunggren , numer Werner, och kommer från Malmö. Hon är min mamma och jobbade med Hector några år på 50-talet. Tina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.