Hur Sverige vann och genomförde trolleri-VM

I tidningen Big Meetings no.1 2009 (som tydligen kom ut i dagarna…) finns en artikel med ovanstående rubrik. Artikeln är hämtad ur Björn Masuhrs bok “Kongresshandboken”. Björn var en av de duktiga kongresserfarna männen på Stockholmsmässan, som hjälpte Svensk Magisk Cirkel med kongresssen. Artikeln är oerhört intressant och borde läsas av varje SMC-medlem och de som är intresserade av hur man får till en trollerivärldskongress. Tyvärr räcker inte mina datakunskaper till för att få in sidorna här – och inte har jag lyckats få tag i Björn för tillstånd heller för övrigt – trots en hel del ansträngningar. (Enironumret och e-mailen är ej giltiga.)

Kortfattat: I augusti 2003 vann Stockholm överlägset omröstningen om platsen för VM i trolleri i hård konkurrens med segervissa Strasbourg. Arbetet med kongressen startade redan 2001 då Eric Eswin på en kongressmässa i Glasgow framförde till Stockholmsmässan att han gärna ville ha en FISM-kongress till Skandivavien. Eswin inbjöds till Stockholm och fick träffa SMC-styrelsen, se staden och lokalerna vid Stockholmsmässan. Julen 2002 skickades vidstående julkort till alla presidenter i FISM.

img089

Från Sveriges Magi-Arkiv

Åtskilligt arbete gjordes under 2003 – och hade gjorts under 2001 och 2002 också – och nu gjorde hela presidiet för FISM ett stockholmsbesök. Vid FISM-kongressen i Haag 2003 var parollen “It´s time for Scandinavia” och representanter för Congress Stockholm och många frivilliga jobbade i SMC-montern med att svara på frågor och dela ut reklam för Stockholm. Johnny Lonn satte pricken över i med sin presentation inför alla presidenterna. 450 personer hade betalat sin kongressavgift innan segerdagen var slut!

2006 deltog över 3 300 deltagare i kongressen i Stockholm, 152 tävlade om världsmästartiteln och omsättningen lär ha varit 73 000 000 kr.

Eric Eswin var betydligt mer nöjd med Stockholm än Beijing. I Kina hölls inte en enda punkt av det som stod i kontraktet. “Jag hade tre års helvete innan kongressen genomfördes” säger Eswin. När allt var klart klagade den kinesiska partnern över att de inte fått någon guldmedalj. När Eswin förklarade att man måste förtjäna en medalj inför juryn, så blev svaret att “vi har ju tagit emot er i vårt land, alltså borde vi fått en guldmedalj.” 

Publisher Roger Kellerman, Big Meetings,  mailar att en länk till artikeln kommer att översändas vad det lider! Håll utkik!

Tips-tack till Holger Wästlund som skickade mig “Big Meetings”.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

5 reaktioner till “Hur Sverige vann och genomförde trolleri-VM”

 1. Visst var det El Duco som drog det tyngsta – och viktigaste – lasset, och utan honom undrar jag om det blivit någon FISM-kongress i Sverige. Ingen av de SMC-medlemmar som jobbade för och med kongressen (utom Johnny Lonn) nämns med namn i artikeln. Du med dina goda förbindelser kan säkert skaffa fram boken/artikeln – den är verkligen värd att läsa!

 2. Hej Christer.
  Du når mig via det bifogade mailet.
  För mig finns det inga problem med att du får publicera artikeln ur Big Meetings. Men för säkerhets skull bör du fråga förläggaren – Roger Kellerman!

  Hoppas att ni har det bra alla magiker i Sverige.
  Det var roliga år att förbereda er kongress. Om än ganska så tufft. Men jag lärde mig mycket och Sverige fick bra PR av hela arrangemanget.

  Hälsningar
  Björn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.