Janne Näsströms helaftonstrollerishow

Janne Näsströms affärsidé är att använda trolleri istället för Power Point vid föreläsningar. Nu skalar han upp det för att erbjuda specialskrivna trolleriföreställningar om 40-45 minuter som avslutning. Janne håller med all teknik för hela evenemanget, inklusive projektor, duk, mikrofoner osv. Det enda som behövs är ett 3-fas eluttag.

Janne Näsström bor sedan länge i Västervik men är uppvuxen i Härnösand, där Janne började trolla som barn och hade trollkarlen Zethino som mentor. Janne  har gjort trollerishower i större skala med illusioner sedan två år tillbaka. Han arbetar som konsult inom marknadsekonomi och håller alltså föredrag för olika företag och organisationer. Nu har det visat sig att repertoaren inte räcker till för att anpassa trolleriet till olika slags föreläsningar. Han behövede fler inövade nummer att ta av, för att kopplingarna inte skulle bli alldeles för krystade. Flera illusioner inköptes och för att repetera in dessa ”“ och hela det 2×40 minuter långa programmet –  inför en publik, sa gavs föreställningar 30-31 juli i samband med att den stora durspelsstämman hölls i Ankarsrum. 

Ett 75-tal personer bevistade premiärföreställningen på fredagkvällen och bland dem var bara tre (!) trollkarlar. Jag från Nyköping, Zethino och Hivaro från Domsjö.

Så här glada var vi inför trolleriföreställningen! Fr.v. Christer, Zethino, Hivaro

Stor härlig scen, brinnande ”gaslågor” och så musik, rök och minimalt ljus. Janne trollas fram ur ett tomt kabinett iklädd öppen badrock med bart, hårigt bröst och verkar förvånad över att publiken redan kommit. En vändning och han står där i sin kostym (Specter Cabinet och Bathrobe costume change). Sätter sig på trappan till scenen och berättar kortfattat ”sitt livs historia”. En transportvagn kommer in med en stor presentkartong på. Den vill gärna sväva upp ”“ ganska högt faktiskt ”“ och Janne skakar på den, så den måste vara tom. När den öppnas kommer först en ballong upp och sedan assistenten – dottern Elin. Den svåra illusionen Gift Surprise bra utförd! Ringillusionen med klädbyte på både Janne och assistenten ”“ frun Carina. Ur en stor produktionsbox (som Ulf Mörling använde i ”Varieté Ystad) trollas diverse saker fram, som det trollas med ”“ t.ex. Häxkastrullen som det bakas bullar i. Med hjälp av två snabbproducerade jättetärningar (Random Fate) trollas en assistent fram, på vilken huvudet trollas bort (Head Buster). Lotan innehåller inte ”vatten från Indien” utan från Ankarsrum”¦ En pojke har tidigt i programmet fått hålla ett paket. Nu får några ur publiken skriva var sitt tal på ett block, en räknar samma dessa och när paketet öppnas står där samma summa. En mus hittas, vilken placeras i en cylinder. Efter ett tag öppnas denna och däri finns en fågelbur med en katt i. Den stora Interlude-illusionen rullas in. Denna föreställer en röntgenapparat, så när assistenten placerat sig däri, ses magen och i den ligger den försvunna musen! Janne ställer sig bakom och kravlar rakt genom assistentens mage ”“ och när han kommer ut på framsidan så har han musen i handen. Vem mer än Janne kan komma på en sådan presentation av denna illusionen? 

Efter en kaffepaus börjar nästa avdelning med Disembodied Princess. Denna illusion får också en annorlunda presentation i och med att Janne måste visa assistenten hur hon ska stå i illusionen och låsa fast sig ”“ och när det är gjort stänger hon dörrarna och låter Jannes mellandel helt försvinna. En bra reprutin bl.a. med en flickassistent från publiken. Ett korttrick där fel blir rätt (Royal Vision). Lånad klocka eldas upp, blir till småbitar men återfinns hel i oöppnad chipsburk. Vandrande flaska och glas och mångfaldigande flaskorna. Svävande bordet. Parasollillusionen. Valt kort stiger upp ritat på ett block. Head off och De Kolta Chair. Magellan Master Levitation där Janne själv svävar ganska högt stående. Och så avslutas föreställningen med en imponerade snöstorm. Rikliga och välmenade applåder från publiken! 

Som läsarna säkert förstår var detta en imponerande föreställning framförd av Janne och hans två proffsiga assistenter. Janne gör ju oftast inte tricken som alla andra ”“ han väver in dem i en intressant historia. Ibland kanske med lite för mycket ord, vilket drar ner på tempot. Men showen kunde blivit mycket bättre om man inte valt en ljusskötare som är van vid att ljussätta hårdrocksband. Två av strålkastarna bländade de första raderna. Rökmaskinen användes alldeles för mycket ”“ vissa effekter försvann i dimma. Och ljuset var alldeles för svagt. Om man har så här bra effekter så ska de ju visas för publiken ”“ det fanns inget som behövde döljas i rök och svagt ljus. Efter påpekande av detta lär det ha rättats till ”“ till glädje för lördagens publik. Hur som helst ”“ föreställningen hade varit värd en större publik och framför allt besök av fler trollkarlar!

 

 

 

 

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Janne Näsströms helaftonstrollerishow”

  1. “Vem mer än Janne kan komma på en sådan presentation av denna illusionen?”
    Garanterat Barry & Stuart har också tänkt på den presentationen 😉

    Hade varit kul att se showen. Hoppas på nästa gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.