Magi-Arkivet gör nytta

Den 20 mars fick Gertrud och jag besök av Keith Solimar från USA. Han är dotterson till Solimann (1885-1947) från det kända trollarparet Solimann & Solimanné. Keith hade åkt till Sverige och Danmark för att träffa släktingar och komplettera sin släktforskning.

Keith Solimar (till vänster) i Nyköping

En utomäktenskaplig dotter till Solimann födde Keith i Göteborg 1931. Solimann var där och ordnade så att barnet omgående överlämnades till ett barnhem. Keith fick fosterföräldrar, växte upp, studerade (bl.a. med trollkarlen Lennart Gombrii som kamrat), gick till sjöss och kom så småningom att bosätta sig i USA. Han hade aldrig någon kontakt med sin mamma eller morfar och visste inget om dem förrän han började forska i vuxen ålder. Han hade namnet Keith Feldvoss Solimann och genom att söka på dessa ord på Google m.m. fick han klart för sig om sin släkt. Keith bytte till Solimar då Solimann var svårt att få förståligt i USA.

I Nyköping stannade Keith en hel dag för att gå igenom det digra material Sveriges Magi-Arkiv har om Solimann & Solimanné. Foton, affischer, program, reklam m.m. men framför allt var Solimanns klippböcker från åren 1915, 1921-1928, 1931-1938 och från turnén med Cirkus Bdr. Schmidt 1938 av stort intresse. De lästes noga igenom och åtskilliga klipp dokumenterades genom fotografering.

Som vanligt känns det bra när ens samlariver kommer till nytta!

Här kan även nämnas att Holger Wästlund på 1950-1970-talen var en av landets mest anlitade barn- och familjeunderhållare under namnet Mac Freddy. Därefter tog hans insatser inom näringslivet all hans tid tills han trappade ner något och åter fick tid att trolla i sin verksamhet Magic Management Consultant. För någon tid sedan gjorde han t.o.m. några barnföreställningar igen ”“ och han trivdes därmed! Men detta var något han aldrig trott skulle återkomma, så alla klipp och recensioner från den aktiva familjetrolleritiden var slängda. Nåja, det löste sig genom att hela denna hans verksamhet fanns dokumenterad i Sveriges Magi-Arkiv. Pärmen skickades till Holger som kunde kopiera önskade delar därav.

Praktiskt taget varje månad hör någon släktforskare av sig ”“ man har funnit en trollkarl i släkten och vill veta mera om dennes verksamhet. Oftast går det att hjälpa till. Tyvärr är det inte så ofta man får ett tack för hjälpen av dessa släktforskare, men man har ju gjort någon glad förhoppningsvis”¦

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Magi-Arkivet gör nytta”

  1. Det var precis som Christer beskriver det.

    När jag la barntrollandet åt sidan för att ägna mig åt annat så slängde jag allt. Kanske för att rensa hjärnan och känna mig totalt fri inför andra uppgifter. Men nu har intresset för barn- och familjeföreställningar sakta börjat komma tillbaka, både från arrangörer och från min egen sida.
    Jag kontaktade Christer och vips trollade han fram en välordnad pärm med massor av tidningsurklipp från en jättekul tid i folkparkerna, Grönan, Berns, TV m.m. Det väckte många trevliga minnen.

    Ett stort tack Christer för snabb, värdefull och generös hjälp!

    Holger Wästlund – Mac Freddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.