Magi-Arkivet i Kvällsstunden

Foto Willy Läth, Kvällsstunden

I somras fick jag besök av en journalist – Willy Läth  – från tidningen Kvällsstunden. Han besökte Magi-Arkivet, fotograferade och intervjuade mig. För några veckor sedan inflöt artikeln i nr 40 2010 av tidningen ”“ det blev hela mittuppslaget. Bra skiven text och 9 foton. Efter en sådan här artikel är det alltid några som hör av sig ”“ låt mig berätta om två av dessa.

Lennart Beijes beundrare

En pojke bodde granne med Lennart och fick ofta se honom trolla. Speciellt mindes han när Lennart åt rakblad och sedan drog ut dem ur munnen på en tråd. Lennart var han ungdoms stora idol! Pojken växte upp, gick till sjöss 1951 och förlorade kontakten med Lennart. När han kom hem hade Lennart flyttat och han fick aldrig veta vad som hänt med trollkarlsidolen. Mannen undrade om jag möjligen kände till Lennart Beije alias trollkarlen Tu Elbe? Jag läste upp biografin som står i ”Sveriges trollkarlar”, berättade att han dog 1998 och att han blev president i Svensk Magisk Cirkel ”“ den bästa presidenten SMC någonsin haft. Mannen var mycket glad åt upplysningarna!

Maginis gräsbevuxna bil

En kusin till trollkarlen Magini (1910-1985) hörde  av sig. Han berättade att han har en gästbok vari Magini 1961 skrivit på sitt vanliga skämtsamma sätt: ”Bolsjoje spatsiba! merci! tank you! gratzias! vilen dank! Eller på ren Skånska! En djädra Bunke tack!”Â Kusinen Birger Nilsson hade en firma i Åstorp där han bl.a. klädde bilar med något som heter “welvetex”. Magini ville ha hela sin bils yttre täckt med sådant i en grön färg och det såg precis ut som bilen var gräsbevuxen. Ofta kom det fram folk och undrade vad han hade på bilen? ”Det är gräs” sa Magini ” och jag får klippa den en gång i veckan”¦” En av de hundratals roliga idéer Magini hade!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.