Magic Weekend, Lund 15-17 oktober 2010

 Magic Weekend inleddes som den gjorts många år med en magisk helafton för lekmän torsdagen före kongressen. Det var magisk supé med mat och dryck och close up-magi av Mysco, David Persson och Jonas Karlsson och därefter premiärföreställning av världsmästarshowen. Det brukar var gott om plats vid dessa föreställningar men i år var showen helt utsåld ”“ ja, mer än så då Julius Biljettservice sålt mer biljetter än det fanns platser i teatern”¦ Stackars familjen Ljungberg fick ett sjå med att ordna till misstagen, men alla besökare var till slut nöjda.

På fredagen började trollkarlarna strömma in till Scandic Star Hotel och klockan 16.00 öppnade kongressreceptionen och vi fick våra biljetter och två kortlekar som gåva. Klockan 17.00 öppnade Magic Fair med alla de vanliga apparathandlarna som är medlemmar i Scandinavian Magic Dealers Association. Bob Sheets höll sin första exclusiva lecture för guldkortsinnehavarna klockan 18.00. I restaurangen var det Welcome Party med asiatisk buffé för dem som ville kosta på sig detta, och kongressens artister presenterade sig för restauranggästerna. Och så klockan 22.00 var det dags för Fridag Night Show:

Inspiration Korea. Showens conferencier var Johan Ståhl, som förutom att presentera de fem artisterna även berättade om sitt och Gays besök vid Busan International Magic Festival och vid ett av de universitet i Korea där man utbildar trollkarlar. Från denna treåriga universitetsutbildning kom kvällens artister plus en av professorerna – Yuji Yasuda.

Lee Young-Woo inledde med bl.a. käppar, scarfsar, kort, fluga som försvinner, återkommer och ändrar färg, kortfångst.

Lee Young-Woo

Yoo Hyun-Min använde en Origamibok och producerade papperssnurror av olika format och färger, trollade fram och bort en leksakskarusell. ”En akt för lekskolor” som någon sade”¦

Yoo Hyun-Min

Han Seol-Hui visade ”en skiss” på en framtida akt. Han manipulerade med muggar och till bollar hopknycklade papper.

An Ha-Lim producerade kort, kort, kort och när man trodde att han nått klimax bara ökade han takten och antalet kort ”“ otroligt!

An Ha Lim

Yuji Yasuda gjorde entré som en trolliknande gubbe som förvandlades till en elegant trollkarl i frack med kvinnlig assistent som utförde det ena eleganta klädbytet efter det andra. Färgändrande käpp, svart duk blir prickig liksom assistentens klänning och den höga hatten, kortsolfjädrar, dukproduktion ur Geniituben, cape ur dukarna och den vita fracken färgförvandlas.

Yuji Yasuda

En helt annorlunda föreställning mot vad vi är vana att se med unga trollkarlar med enorm fingerfärdighet. De hade dock ännu inte kommit till lektionerna i ”underhållning”, vilket ämne däremot professorn behärskade!

Klockan 00.00 var det Autograph Session där artisterna skrev autografer för brinnade livet till alla som så önskade – kanske på korten i gåvokortlekarna som var speciellt lämpade för detta. Magic Pub och whiskyprovning avslutade kvällen – eller morgonen…

Lördagen

Svensk Magisk Cirkel hade en central plats där Axel Adlercreutz och Erik Nordvall informerade om föreningen och tog emot de som ville bli medlemmar. Man fick 28 nya sådana! Här fanns också en liten ”scen” där de som ville visa något ”“ t.ex. ett  inträdesprov ”“ kunde göra detta och det filmades och resultaten lär läggas ut på YouTube.

 

Niklas Karlsson (http://www.salkini.se/) från Eskilstuna hade ställt ut en del tavlor som var till salu och flera magiska motiv fanns.  Han medverkade i Julien’s FISM akt 2006 (därav motivet på tavlan ovanför).

Klockan 09.00 gav Paul Gordon sin exclusiva lecture för grupp 1. Åke Hallberg referar här: En och en halv timmes lecture med enbart kort verkade för mig vara en ganska tuff utmaning, men ”“ hallå där ”“ vilken underhållande och proffsig close-up trollare Paul Gordon visade sig vara. Jag kände till honom tidigare genom några av hans böcker och jag tror mig ha läst ett tiotal artiklar av honom i olika magiska magasin, men jag hade ingen aning om hans personlighet som visade sig vara den sofistikerade engelsmannens med härlig utstrålning, glimten i ögat och humoristisk inställning till både sig själv och sin publik. Ja, det här blev en verklig höjdare!

Pauls sätt att hantera kortleken byggde mycket på kortkontroll med injoggat kort, men han gjorde det så snyggt och osynligt att det var ett nöje att se (rättare sagt ”inte se”) det. Han visade bl a olika packettrick som ”Spectrum” och ”Triple-Kick Monte” och han bjöd på en egen oil and water-effekt kallad ”Oil and Water Rainbow ”“ Redux”. Paul berättade om hur han lurat självaste Harry Lorayne med egna effekter, varav en hette ”Corner of Piccadilly” och byggde på en ny variant av three/four-card monte.

Paul Gordon

I sitt försäljningsstånd i dealerrummet kunde man sedan köpa samtliga trick plus ett 3 disk DVD-set kallat ”Card Startlers” innehållande inte mindre än 47 effektfulla korttrick ”“ framförda och förklarade. Allt finns också att köpa på www.PaulGordon.net

Paul Gordons kortseminarium bevisade att man verkligen kan underhålla en publik på upp till 60 personer med en vanlig kortlek och några specialkort. Detta blev vi alla övertygade om av den sympatiske engelsmannen. Han är välkommen tillbaka!
 
Åke Hallberg

Klockan 11.00 brukar Dealershowen försiggå, men i år var det ingen sådan till stor sorg för de flesta. Detta beroende på den tråkiga schismen som numera är bordlagd. Men vi som var på Harries 100-årsjubileum fick ju se en härlig sådan! Istället ”“ och det var verkligen ingen dålig ersättning ”“ gavs:

 John Houdis föreställning ”Tricks”. Redan vid inledningen märkte alla att här har vi en trollkarl som vet hur man tar sin publik ”“ en verklig entertainer! Tricken ”“ Five cards repeat, Five cards Miracle, Duk genom mikrofonstativ ”“ även i slowmotion!, The salt pour trick, hoppande mynt, lånad ring ”œputsas” och försvinner för att återfinnas i ett kuvert i Johns plånbok, buktaleri med masken och som extratrick ”ballongmusik” ”“ sitter alla som de ska men det är presentationen, humorn, Johns glada framträdande som gör föreställningen till verklig underhållning. Jag och de flesta med mig visste inte på detta stadium att detta kom att bli Magic Weekends stora behållning!

 

 

Klockan 13.00 gavs den första Shawn Farquhar-lecturen. En glad och rolig kanadensare som skulle visa oss trick som är mycket användbara (och fått pengarna att rulla in till Shawn som han sa) och som är lätta att göra, vilket inte är en nackdel! Vandrande pokerchips, Matrix med kort och även en Matrix Express, korttrick med CD-skivor, kortlek som blir ett plexiglasblock, ett foto signeras, rivs sönder, repareras men felaktigt och trots detta så sitter signaturen på rätt plats. En underhållande lecture! 

Shawn Farquhar

Klockan 14.00 var det vinprovning för damerna och klockan 16.00:

Julius Fracks seminarium. Vi fick många goda råd att tänka på när man uppträder inför en publik vid sidan av de olika tricken som Julius visade och förklarade för oss. Julius frågade hur många det var i publiken som spelade ett instrument (publiken engagerades då) och en av dessa fick komma fram. Han fick nynna några melodier ur ett nothäfte ”“ en låt valdes. En låda med en speldosa hade tidigare visats och den spelade den låten som valdes. Julius ritar en flaska på ett papper, det rullas samman och ur den kommer en flaska. Den ritade flaskan är borta. Julius påstår sig ha övat upp en känslighet så att han kan känna hur många kort han har i handen. En åskådare får dela en lek i Julius två händer och han kastar bort kort så att det väger jämnt ”“ vid kontroll har han nu lika antal kort i varje hand. En sedel vars nummer skrivs på ett kuvert vandrar från det kuvertet till ett annat. En lånad damring försvinner och återfinns på en kedja som hänger runt Julius hals. Alla trick framförs med intressanta föredrag vari publiken engageras. Ett riktigt intressant seminarium!

Julius Frack

Klockan 18.00 var det Close Up Session.

Lennart Green

Bob Sheets med Kristine Hjulstad

Paul Gordon

Shawn Farquhar

Erik Nordvall

Klockan 19.00 började festmiddagen. Uppklädda trollkarlar, god mat, bra, snabb service och trevliga bordsgrannar att prata och skåla med gjorde att timmarna fram till kvällens clou försvann i ett nafs.

Galashowen ”“ ”Världsmästarshowen” ”“ startade punktligt klockan 22.00.

Gay Ljungberg

Julius Frack

Han Seol-Hui

Conferencieren Gay Ljungberg lät Julius Frack inleda lite lätt med Torned (med hjälp av ett brinnande ljus) and restored thread, Flasktricket från lecturen (varför det?) och ett trick med olika kända målningar. Han Seol-Hui manipulerade CD-skivor på ett helt fantastiskt sätt. Han producerade massvis, färgändrade dem och förstorade, förminskade dem m.m. Shawn Farquhar inledde sin akt med Tipsy – Topsy Turn over Bottle med en dam ”“ mycket underhållande! Shawn stal dessutom damens armbandsur och svalde en ballong. Via en jätteskärm får vi njuta av Shawns kortbehandling och behärskning av ett signerat kort.  Soma har en väska som går för sig själv på golvet, river sönder en tidning och gör den hel igen, trollar fram och bort mobiltelefoner. Yo Kato trollade med sin slips, med olikfärgade stavar, fingerborgar m.m.

Shawn Farquhar

Yo Kato

Det var så dags för utdelning av årets The El Duco Award. I år blev det två trollkarlar som hedrades av Gay Ljungberg och SMDA:s president Steen Pegani : John Houdi och Lennart Green. Bättre val kunde väl inte göras och det är bara att gratulera!

Julius Frack

Showen fortsatte med Julius Fracks specialitet ”“ illusioner. Ur ett stort hjul vari små lådor sätts produceras en assistent. Hon placeras på ett stativ varifrån hon delas på mitten genom att Julius går rakt genom henne och sedan svävar fritt. Assistenten tar plats i en stor trumma varifrån hon försvinner och återkommer ögonblickligen från salongen. Klockan 22.30 var det final med alla artister på scenen.

Magic Pub fortsatte till småtimmarna.

Söndagen

Soma 

Yuji Yasada

Soma höll seminarium liksom Yuji Yasada och Magic Fair hade öppet givetvis men för första gången vid en Magic Weekend så lämnade Gertrud och jag kongressen redan klockan 10.00, så dessa programpunkter hoppas jag refereras på någon annan blogg eller liknande. Hoppas att ovanstående i alla fall ska ge er som inte hade tillfälle att bevista årets Magic Weekend en liten inblick hur kongressen var. Men bäst är givetvis att vara på plats, så reservera 7-9 oktober 2011 då Magic Weekend firar 25-årsjubileum!  

Foton Gertrud Nilsson

Foton Arto Airaksinen

http://www.skanskan.se/article/20101014/LUND/710149765/0/horby/*/gasterna-gapade-av-magi-till-maten

http://www.sydsvenskan.se/lund/article1266373/Sa-blev-Lund-magiskt.html

http://tv.expressen.se/kvp/1.2176556/magisk-helg-i-lund

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

4 reaktioner till “Magic Weekend, Lund 15-17 oktober 2010”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.