Mellansvenska Mästerskapet i trolleri

Bara 30-talet var anmälda till detta det femte arrangemanget i Enköping, påhittat och ordnat av Curtelle. Synd att inte fler orkar ta sig till Sveriges närmaste stad ”“ men så missar de trevlig samvaro med kollegor, god mat och bra trolleri! I priset 300:- ingick allt man behövde under hela dagen! Och lokalerna i Klara Hall är passande för ett sådant här arrangemang.

Framåt 10.30 började Svensk Magisk Cirkels höstmötesförhandlingar ”“ efter att de flesta satt i sig kaffe och en jättemacka. Det var den nye presidenten Axel Adlercreutz som höll i klubban under överinseende av sekreteraren/redaktören Erik Nordvall, kassaförvaltaren Gustav Kullander, bibliotekarien Robert Söderlund och medlemsansvarige Curt Ekgren.

Vi fick veta att 20 nya medlemmar godkänts sedan årsmötet, att månadsmötenas program är klara (se SMC:s hemsida!), att delar av styrelsen ska berätta om SMC vid ett möte hos Gycklaren i Halmstad, att man kommer att ha ett bord med SMC-reklam under Lund-kongressen, att intresset för SMC-veteranträffen den 30 oktober är stort, att Curtelle delade ut SMC-Anden för ideella insatser till Timo Ehrling, Jyrki Jannerman och Arne Nilsson, att presidenten kommer att åka med som scentekniker på Charlie Capers turné i höst, vilken besöker 16 städer, och då finns möjlighet att ta ett snack om SMC, att man börjat planera för SMC:s 65 årsjubileum 2011, att man har ett gott samarbete med Magic Bar (se baksidan på medlemskortet!) och med Gycklaren som kommer att ta sina seminarier till Stockholm också på försök, att TROLLKARLEN var sen men nu är det bestämt att nr 3 ska komma i oktober och nr 4 i december, att SMC:s Klotterplank har problem med spam och är stängt men detta kommer att åtgärdas, att en detalj rörande Blomsterfonden togs upp men röstades ned då denna sköts så bra av Curtelle med hjälp av Bo Jonsson och Magnus Vihagen att ingen behöver lägga sig i detta jobb.

Så blev det till att undersöka vad man ville bjuda på av det rikliga auktionsgodset, som Bo Jonsson gärna demonstrerade, eller att handla böcker av Sven Ydell eller trollerirekvisita m.m. av Magnus Vihagen/Jack-in-the-Box ”“ tills den goda kycklinglunchen serverades.

Klockan 12.30 startade auktionen, som bestod av trollerisaker som skänkts till Blomsterfonden av trollkarlar, dödsbon etc. Hela behållningen går till blommor m.m. till jubilarer, sjuka eller hyllning av avlidna medlemmar. Några resultat: Sista kortet 110:-, Fingerborgar i massor 220:-, Fantomcylindern 600:-, Square Circle 250:-, Finn Jons tennisbollar 150:-, Ett till fyra ljus 100:-, Multum in Parvo 500:-, Kaffepokalen 250:-, Biljarbollsstativ 1500:-, Dukpistol 800:-

Klockan 14.00 började tävlingen. Enköpingsbor hade inbjudits via affischer över hela stan och en hel del kom. Det var ju de som skulle bedöma tävlingsdeltagarna.

  1. Robert Söderblom inledde med ett, kanske väl långt, föredrag om hjärnan, innan han gav prov på vad den kan prestera. T.ex. att på 30 sekunder memorera en av publiken blandad lek vilket imponerade samt att konstruera en s.k. magisk kvadrat med 16 rutor ”“ något som alltid imponerar på mig.
  2. Calligari, som lär vara Gastons ”lärling”, visade en rutin med en bollpokal, där även en duk figurerade. En mentaleffekt med tre föremål lyckades – trots att Calligaris puls försvann, vilket intygades av en läkare på plats.
  3. Niclas Jacobsson trollade på charmigt sätt med mynt och bägare samt skar sin publikassistent djupt i armen med en kniv.
  4. Göran Klyve var i högform med sin barnakt som roar vuxen publik lika mycket. Målarboken, Kattorna, Parasollillusionen, Baloo och godistillverkning i Häxkastrullen. Massor med gags och snurrande feztofs.
  5. Black Bert började med sina vita handskar som blir mindre och större, Babyförutsägelsen, Fel som blir rätt med foton av skådespelare, utbrytning ur fängsel där en polis kunde kolla att allt gick rätt till.
  6. 2 Funny hade en proffsig inledning som fortsatte med kortfångst, jojouppvisning, biljardbollar, jonglering, såpbubblor – som man omväxlande visade in en fartfylld akt.

Gaston var dagens gästartist ”“ medan poängen räknades. Han är ju ett helproffs och vet hur publiken ska tas och hur man ska får ett riktigt mottagande av publiken när man gör entré! Fembollsjongleringen ”Hästen” älskades av barnen, den lagliga svärdslukningen övergick i ballongslukning. Vandrande knuten på rött och vitt rep (vad tricket nu heter). Ringspelet ”“ och som avslutning äppeljonglering i den högsta hastighet som skådats!

När röstsammanräkningen var klar visade det sig att Niclas Jacobsson, Göran Klyve och 2 Funny fått lika många röster, så överdomaren Curtelle bestämde att 2 Funny blev segrare följt av tvåan Göran Klyve och trean Niclas Jacobsson. En poäng efter de tre ledande kom Calligari, två poäng därfter kom Black Bert och en poäng efter honom kom Robert Söderblom. Det var onekligen en jämn tävling!

Nästa år är det femårsjubileum för Curtelles mellansvenska trollerimästerskap och då borde väl Klara Hall fyllas av  trolleriintresserade!

  

Curtelle –  den outtröttlige – som ordnar dessa trevliga trolleriträffar. Axel Adlercreutz, SMC:s nye president, ledde höstmötesförhandlingarna stående på en stol.

 

Robert Söderblom inledde tävlingen under artistnamnet Santini. Direkt från medeltidsveckan i Visby kom göteborgaren Calligary.

 

ÖMC:aren Niclas Jacobsson med offret Sofie Larsson.  MIC:s store humorist Göran Klyve

  

Black Bert hade kommit ända från USA. 2 Funny – John-Henry och Rasmus Wurm

 

Dagens gästartist Gaston

2010 års segrare i Mellansvenska Mästerskapet i trolleri: 2 Funny

Foton Gertrud Nilsson

Läs även här om Enköpingstävlingen: msmtrolleri.se

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Mellansvenska Mästerskapet i trolleri”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.