Mr Junior – en aktiv pensionär

Sven-Arne Karlberg,  medlem i Svensk Magisk Cirkel sedan våren 2008,  är ganska anonym för det stora flertalet utövande magiker. Hans framträdanden som trollkarl har mest begränsat sig till att trolla för arbetskamrater, släkt och vänner. Långa perioder så har hans trolleri varit vilande. Men för 5-6 år sedan tog det ny fart och sedan dess ger Sven-Arne  – med artistnamnet Mr Junior – ca 10-15 offentliga framträdanden per år. Han har även tävlat – placerade sig på fjärde plats i svenska mästerskapen i scentrolleri vid Magifestivalen i Östersund 2008. Han tävlade även vid SM i Magi i Göteborg 2009.

Ett årligt återkommande inslag är Lions Clubs vår- och loppmarknad i Nossebro. I år är det fjärde året i rad som han ställer upp för Lions Club på den stora mobila utomhusscenen. Ett annat återkommande inslag sedan 5 år är när julen dansas ut i Nossebro.

Sista åren har Mr Junior fått en del bokningar för pensionärsföreningar. Eftersom han är folkpensionär på deltid är det en målgrupp som han känner sig väldigt hemma i. I år blir han pensionär på heltid och då tänker han vara ute och trolla ännu mer.

Foto Aktiva Seniorer, Trollhättan

Förra sommaren sökte en ung kvinna – Sofia Holsendahl – upp Sven-Arne och undrade om han kunde lära henne några trolleritrick. Det visade sig snabbt att hon var mycket mer intresserad än genomsnittet. Under hösten 2009 träffades de ett par timmar i veckan och hon utvecklades och lärde sig väldigt fort enstaka trick och rutiner. I mitten av december hade de en föreställning för studerande och flyktingstuderande. Föreställningen blev lyckad och hon åker numera med Mr Junior ibland och gör trolleriföreställningen tillsammans.

För ett par år sedan blev Sven-Arne tillfrågad av Vara kommun att ha trolleriskola för barn mellan 6 och 12 år på sportlovet. Barnen fick lära sig trolleritrick under 2 timmar. Det var 12 barn i varje grupp. Svårigheten var att hitta trick som 6-åringar klarade och som samtidigt inte var för enkla för 12-åringar. Han är nu tillfrågad om att göra något liknande i höst på tre orter samt finns åtta förbokade föreställningar under fortsättningen av 2010.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Mr Junior – en aktiv pensionär”

  1. Mycket trevligt reportage om Sven-Arne och hans trolleri.
    Vid flera tillfällen har vi träffats bl.a. i Östersund på SM och vid festivalen i Lund. Sven-Arne har en förmåga att just trollbinda publiken genom sitt lugna och berättande sätt och hans fingerfärdighet med sedlar och mynt förvånar de flesta. Han älskar också att hitta på och finna egna lösningar på gamla beprövade trick.
    Hoppas vi ses på NM i trolleri-magi i Uppsala.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.