Nya fakta om trollkarlen Bernadotte Nordenstam

Nedanstående mail anlände från Peter Olausson, faktoider.nu. Peter hade tipsats av John Houdi att jag vore intresserad av uppgifterna ”“ och visst är jag det!

”Såg ett program i SVT häromdagen, “Blått blod”: “Oäkta prinsar och prinsessor talas det om i var och varannan familj. Men ingen kan bevisa att de har kungligt blod i ådrorna. Eller? Med hjälp av  dna-test är det faktiskt möjligt. Filmaren Oscar Hedin ger sig ut bland kungens okända ättlingar i jakten på nya hovmedlemmar.”

En som testades var en norrman som var ättling till magikern Nordenstam Bernadotte. Och därmed Karl XV… Nej, inte alls. Ett jämförande test med en garanterat äkta Bernadotte visade att de inte var släkt. Så det som står i ditt magiarkiv är en gammal skröna. :-)”

 

Ja, uppgiften att den svenskfödde trollkarlen Bernadotte Nordenstam (1863-1942), som 1904 flyttade till Norge, var utomäktenskapligt barn till Carl XV, står i de flesta omnämnanden om Nordenstam. I den norska boken ”Mystikk som underholdning” står detta tydligt och utförligt omtalat på sidan 120. Och nu får väl Norsk Tryllemuseums utställda släkttavla om Carl XV redigeras!

I boken ”Sveriges trollkarlar” står sak samma ”“ och jag ber nu alla stryka raden ”var utomäktenskapligt barn till Carl XV” på sidan 200. I Allers nr 50 år 1970 berättar sonen Fridtjov Carl Rudolf Bernadotte Nordenstam utförligt om pappans släktskap med kungahuset. Han spekulerar bl.a. i att om den nuvarande arvsrätten tillämpats när Carl XV dog, så kunde Bernadotte Nordenstam varit kung i Sverige istället för trollkarl”¦

Skrönor är tydligen lätta att fabricera men svåra att ta bort!

TV-programmet sändes i TV2 den 6 juni men går i repris bl.a. den 10 och 12 juni samt i SVT Play. Titta på programmet – det handlar mycket om trollkarlen Nordenstam.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Nya fakta om trollkarlen Bernadotte Nordenstam”

  1. Kjære Christer Nilsson,

    I forbindelse med en bok jeg skriver, forsøker jeg å finne ut litt mer om Fridtjof Carl Rudolf Bernadotte Nordenstam, som jeg husker turnerte på landsbygden i min ungdom på 50- og 60-tallet. Jeg intervjuet ham for avisen Fjordenes Tidende på slutten av 60-tallet. Han framholdt da at han hadde praktisert som psykolog og kurert mange. Du henviser til en reportasje i Allers nr 50 i 1970, men dette stemmer ikke. Kan du hjelpe meg med en korrekt referanse, og ellers andre referanser eller kontaktpersoner du måtte kjenne til?

    Vennlig hilsen

    Ivar Andenæs

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.