Nytt nummer av Simsalabim

Simsalabim ”“ facktidskriften för Taikapiiri (Finsk Magisk Cirkel) nr 199 har just utkommit. Det har blivit ett specialnummer om bröderna Sunell. De var fem bröder som uppträdde med olika arter av cirkuskonster. Te av dem var trollkarlar och framträdde också med utbrytarnummer. August och Uno Sunell uppträdde under namnet Bröderna Sunell och var de som blev mest berömda. Uno blev berömd i både Finland och Sverige under hela 1920-talet.

Heikki Nevala har skrivit den finska texten men tacksamt ser jag att Sven Hirn gjort en svensk sammanfattning på fyra sidor av denna. Redaktionen har lyckats hitta ett stort antal tidigare opublicerade foton av bröderna och deras verksamhet. En bild av den stupstock som Uno hade med sig hem från Amerika, då han arbetat i Harry Houdinis grupp, och vilken finns i Sveriges Magi-Arkiv, är publicerad (se nedan).

Tidskiften är på 36 sidor och de fyra sista innehåller nyheter från den finska trolleriverksamheten. Som vanligt när det gäller Simsalabim är det ett elegant och påkostat nummer.

Stupstocken som Uno Sunell lät sig fängslas i för att sedan befria sig ur. Foto Sveriges Magi-Arkiv

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.