Olavi Airaksinen – ”œThe Young Magician of the Year”œ 1963

Dr. Michael Colley, The Magic Circle, London, skriver en bok om vinnarna i Magic Circle´s tävling ”œThe Young Magician of the Year”œ.  Tävlingen hölls första gången 1961 och sedan dess har den hållits vart annat år, och 2011 är det 50-årsjubileum och boken ska då utkomma. 1961 vann Johnny Hart och 1963 vann den 18-årige finske trollkarlen Olavi Airaksinen denna ärorika tävling. Hans broder Arto Airaksinen har på Colley´s begäran skrivit en berättelse, som ska vara med i boken, om hur Olavi blev trolleriintresserad, började träna och så småningom ensam tog sig till London för att ställa upp i denna tävling ”“ och vinna  med sensationell skicklighet, som Reuters kablade ut över hela världen, och BBC sände i “To-night” programmet!

Sverges Magi-Arkiv har fått tillstånd att återge berättelsen. Det är ett tidsdokument som bör läsas av dagens trollkarlar om hur en ung man övervinner alla hinder och utan tillgång till trolleriföreningar, trolleriböcker  och professionella trollkarlars råd och rön – och givetvis Internet – tack vare ett fint brödraskap och envishet blir en strålande manipulator och under några år en artist att räkna med.  Och frågan är om någon i hela världen har presenterat billiardbolltricket med sådan skicklighet och med så stor impact på åskådarna, som Olavi gjorde.

Artikeln finns under rubriken “The Olavi Airasinen story” i den högra kolumen under “Sidor” på bloggen – eller gå direkt dit https://magiarkivet.se/?page_id=6967

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.