Stadsmästerskapen i Västerås den 13 februari

Ett trettiotal trolleriintresserade själar mötte upp i Västerås för den 12:e stadskampen. Tyvärr hade man bara fått fram tre lag – Örebro, Uppsala och Västerås.

 Först blev det mat och vilken mat! Flygande Jacob (kyckling med banan, ris och jordnötter) med bröd och dryck. Mmm. Dealerrummet var öppet och där fanns som vanligt Magnus Vihagen. Dessutom ett antal som sålde begagnade trick och böcker och tidsskrifter. Alltid lika roligt att botanisera bland svunna tiders grejer. Och billigt.

Många säljare fanns på plats. Foto Hans G Silfverberg

 Nu var det dags för tävlingen. Först ut var förra årets vinnare, Örebro Magiska Cirkel. Laguppställningen bestod av Leo Kim (Mikael Johansson), Trollkarlen Jonas (Jonas Århammar), John Lucas (Lucas Lundholm) och Niclas Jacobsson. Bertramo (Bertram Andersson) fick tyvärr förhinder och fick utebli, och Gustaf Martinsson hade tappat rösten och fick nöja sig med att iaktta det hela från åskådarplats.

Först välkomnade Niclas publiken till Närkes sideshow magic awards (till pianoackompanjemang av Leo Kim) och presenterade kvällens första gäst ”“ Lennart Green! John Lucas kom in och utförde en rolig imitation av vår kortmästare. Efter ett fumlande och misslyckande av kortfinnande visade det sig att kortet satt i jumboformat på hans rygg.

McTung och McDum

Sedan presenterades de två separerade siamesiska rötäggstvillingarna McTung och McDum (Jonas och Leo Kim). Iförda skotska baskrar trollade Leo fram en flaska Fanta och Jonas förvandlade ett tomt glas till ett fyllt med Fanta. Jonas drack och Leo rapade, Leo drack och Jonas spottade ut drycken i sitt glas (siamesiska tvillingar ”“ get it?). Deras fula tänder bytte också plats under rutinens gång.

Dr Niclas Von Jacobsson

Till slut kom Dr Niclas Von Jacobsson ut iförd läkarrock med blodstänk på och visade att tvillingarna hade gott läkkött genom att hugga en kniv i armen på Jonas varvid Leo skrek högt. När Niclas sedan visade att det inte fanns en skråma på Jonas arm fnös Leo högljutt och hans hand föll ned på scenen!

Niclas skickade skyndsamt av de båda från scenen och visade sedan lite klassiskt trolleri med myntmanipulationer samt även en demonstration av en miniversion av Harry Potters osynlighetsmantel (en sidenduk) vari myntet försvann. Istället dök det upp en flaska ur duken.

Så presenterades den sista artisten och det var igen mindre än Juan Tamariz! (I John Lucas skepnad). Med sitt vanliga hetsiga tempo och vilda gestikulerande utförde han ”The worlds fastest cardtrick” från Rich Blocks lecture notes ”Things I Do”.

Alla kallades sedan fram för applådtacket där de också trollade fram varsin blombukett ur ärmen (åh nej exposure!).

Nu var det dags för Upsala Magiska Bröder. Per Johan Råsmark började med att demonstrera ett par av magins sju grundprinciper nämligen framtrollning och borttrollning. Dessa visades med två rör och en flaska som försvann från ena röret och dök upp i det andra. Han erkände sedan att han använt två flaskor men begrep inte var läskburkarna kom ifrån och visade att det stod en under varje rör. Nu frågade han om någon i publiken hade några frågor och Gustav Kullander kom upp och tyckte att det var dags för något mer och till Per Johans förtvivlan tog han fram en kortlek.

Gustav Kullander med åskådare

Han bad en åskådare välja ett kort samt låtsas att detta var hans favoritkort i leken. Kortet blandades in i leken och Gustav visade att det också var hans favorit kort och att det låg överallt i leken. Mitten, toppen, botten, you name it!

Per Johan utförde nu en tankeläsningsakt där åskådaren fick tänka på ett djur och PJ skrev ner något på en lapp som han knycklade ihop. Sedan fick Gustav tänka på ett djur och en ny lapp skrevs och knölades ihop. Givetvis stämde det skrivna med de tänkta djuren. Eftersom vi misstänkte att PJ var i maskopi med Gustav så gjordes tricket om . Den här gången fick de tänka på en färg och Gustav fick tänka först. Ändå stämde lapparna med de tänkta färgerna.

Gustav grep åter tag i kortleken och skulle just börja, när tidtagaren sade ”du har tjugo sekunder kvar”. Gustav ökade farten men när signalen gick påpekade PJ att signalen ju ljöd när det var en minut kvar så Gustav hann precis slutföra tricket där det tidigare nämnda och signerade kortet hamnade i ett förslutet kuvert i hans plånbok.

Kim Gordon

Så intog Västerås scenen i form av Kim Gordon som gjorde en invisible deck typ rutin med två helt vanliga kortlekar. Dessvärre tappade han bort sig och kunde inte återskapa det hela utan fick lämna över till Erik Luttropp som visade ett trick med jumbokort (Dan Harlands Hold it Buster!). En sorts find the lady presenterad som ett gammalt sätt hans far använt för att få Erik att hjälpa till hemma (gräsklippning, snöskottning, diskning mm) ”“ ”om du hittar kungen så slipper du diska”. Naturligtvis hittade aldrig Erik Kungen. Till slut var alla korten lankor och kungen låg kvar i kuvertet korten kom från i början.

Erik Luttropp

Jag skriver ned detta enbart från minnet så jag ber alla inblandade om ursäkt för misstag och uteblivna detaljer.

Efter detta kom en lecture med Kim Gordon där han gick igenom tricket som han gjorde i tävlingen och en diskussion om metoden och andra alternativ vidtog. Sedan intog Erik Luttropp scenen och visade tre korttrick som han använde vid tablehopping och förklarade dessa.

Domarna kom sedan med sitt beslut och ÖMC fick storslam. De vann stadskampen, bästa individuella akt gick till John Lucas som Lennart Green och Juan Tamariz och av 13 köpta lotter fick de tillsammans 6 vinster (ett par tre till om man räknar med Curtelles vinster för han är ju hedersmedlem i ÖMC). Lottdragningen sköttes för övrigt av Niclas Jacobsson men ÖMC hävdar bestämt att inget fuffens förekommit!

Vi tackar för en som vanligt trevlig söndag och ser fram emot nästa år. Då hoppas vi på lite fler tävlande lag.

Text Leo Kim, ÖMC.  Foton Gustav Kullander, UMB

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.