Street Performance World Championship

I Cork och Dublin på Irland tävlar varje sommar gatuartister emot varandra i ett världsmästerskap. Juryn utgörs av åskådarna som kryssar för sin favorit på en talong, så det gäller verkligen att engagera publiken för att få röster. Jag har förstått att artisterna inte var särskilt nöjda med arbetsförhållandena vid årets upplaga av tävlingarna/festivalen. Men tack vare artisternas osvikliga professionalism hade publiken lika trevligt som vanligt. I Dublin, som jag besökte 17 – 20 juni, lämnade alla åskådare festivalområdet med ett leende på läpparna. Street Performance World Championship är en riktigt kul folkfest. 

Sverige representerades av jonglören Johan Wellton. Johan kan som få hålla total koll på bollarna, käglorna, facklorna och inte minst åskådarna. Samtidigt får han det att se så lätt ut när han joggar runt, jonglerar och skämtar med publiken. Jag tror bestämt att Johan har ögon i nacken.   

Det var inte bara bollar som flög i luften dessa sommardagar. JP Koala från Australien jonglerade bl.a. med medeltida yxor på ett halsbrytande sätt och kapade huvudet av en söt koala i plysch. I showen Bon Appetit! uppmanades åskådarna att kasta frukt och grönsaker mot en man som strävade efter att fånga apelsiner, paprikor, äpplen etc. på ett spett i munnen. Den akten var lika bisarr som det låter, och man fick ideligen ducka när en potatis eller en kålrot kom farande i fel riktning.

 

Christina och  JP Koala  

Special guests var USA Breakdancers, hiphopparna från Brooklyn som fick flest röster förra året. En annan form av dans och samtidigt den mest glamorösa akten framfördes av David and Dania – kungen och drottningen av quick change. Det var alltså inte bara gatuartister som var med i festivalen. 

Hela 23 akter tävlade om åskådarnas uppmärksamhet. Det fanns någon och något för alla smaker. Slutligen stod det klart att majoriteten hade kryssat för irländske trollkarlen Jack Wise. Det var nog ingen slump. Jacks vinnande recept bestod av en lagom dos trolleritrick, lite spänning med svärdslukning, ett snurrigt buktalarnummer, åskådarmedverkan – allt kryddat med stora mängder humor. Med skratten knep han rösterna. 

 År 2011 hålls festivalen i Cork den 11 och 12 juni och i Dublin den 16 – 19 juni. Åk dit! För oss som tycker om att uppträda är det kul, intressant och lärorikt att se hur dessa gatuartister jobbar för att få åskådarna att strömma till och stå kvar när de ju inte sitter på numrerade platser som vid ett scenframträdande. Man får många bra tips om att skapa publikkontakt med sig hem. 

Christina Nyman

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Street Performance World Championship”

  1. Läser: “I helgen fick The Monkey Opera (Malin Nilsson & Jörgen) brons i World Championship of Street Magic. Det gick av stapeln på gatorna i St Wendel, Tyskland.” Hur många sådana här tävlingar finns det?

  2. Tävlingar av olika slag finns det gott om. Evenemanget på Irland vänder sig till alla former av gatuartister. Alla åskådare kan vara med och påverka resultatet genom att kryssa för sin favorit på en talong.

    Tävlingen i St Wendel är endast öppen för trollkonstnärer. De tävlande bedöms av en fackmannajury som bl.a. utvärderar klädsel, framförande, originalitet, program och åskadarreaktioner.

    Grattis Malin och Jörgen!

    Christina Nyman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.