Topper Martyn och hans livs historia

 Bella Martyn skrev den 24 maj på Facebook: Idag är det sex år sen du tog ditt sista andetag och jag saknar dig fortfarande lika mycket. Det är med ömt hjärta jag tänker på dig och önskar att jag kunde få dig tillbaka. Vila i frid, min älskade morfar.

Bellas morfar var Topper Martyn. Om du inte vet vem Topper var ”“ läs här: https://www.magiarkivet.se/pages/personligheter/toppermartyn/toppermartynnya.html

Christer Nilsson svarade: Har du några kommentarer till att Toppers levnadsbeskrivning aldrig tycks bli tryckt – trots att Svensk Magisk Cirkel via dåvarande presidenten Per Eklund försökt påverka den nuvarande ägaren av allt material?

Bella Martyn: Jag vet inte vad jag ska göra… Jag har försökt med alla metoder och jag känner mig arg, ledsen, maktlös och förbannad. Jag tror vi måste sätta mer press på personen i fråga, jag kan inte vänta längre!

Christer Nilsson: Tråkigt när ett stort namn inom den internationella magivärlden uppför sig så här! Topper är verkligen värd att hans minne bevaras för framtiden! Hans livs alla äventyr borde kunna få läsas av alla trollkarlar!

Bella Martyn: Ja, det tycker jag också och det var i ett förtroende från hela familjens sida som vi lade över ansvaret – det fanns ju också ett löfte på morfars dödsbädd. Jag tycker att det är fruktansvärt respektlöst, när det var morfars sista önskan – att få sina memoarer publicerade och jag kan inte göra annat än att vädja till alla som kan göra någonting, att försöka puscha på ännu mer!

Vid Svensk Magisk Cirkels höstmöte i Enköping 22 augusti 2009 informerade Per Eklund om följande:

Före Topper Martyns död 2004 överlät han hela sitt bibliotek till den portugisiske trollkarlen Luis de Matos. Däri ingick också Toppers nedskrivna memoarer och massor av foton därtill, vilket Topper hoppades att Luis de Matos skulle låta trycka en bok av. Inget har hänt och Luis de Matos har inte svarat på brev från SMC i ärendet. Vid VM 2009 i Beijing fick Per Eklund efter mycket besvär kontakt med Luis de Matos. Men han var inte alls intresserad av att prata om ärendet till Pers stora besvikelse. Per lovade att SMC på olika sätt ska arbeta så att denna bok blir tryckt.

Vid SMC:s årsmöte 2010 i Uppsala ställde jag frågan om något hänt i detta ärende. Svaret var nej.

Efter FISM 2006 i Stockholm har Bella inte hört av Luis de Matos. Hon har försökt på mail, telefon, facebook. Hon har också försökt att få tag i hans flickvän (Vanessa) via telefon, mail,  facebook och hon har flera gånger pratat med Fatima (hans assistent ).

Personligen tycker jag det är en skandal att ett så känt namn inom magin kan uppföra sig på detta sätt. Toppers efterlämnade familj (makan Inga-Lill, född Fridh, avled år 2008) känner sig kränkt och besviken. Och det gör vi svenska beundrare av Topper Martyn också ”“ liksom alla hans otaliga vänner i artistbranschen över hela världen kommer att göra när de får reda på detta. För nu borde det väl vara på tiden att vi ryter till och berättar i facktidskrifter och på Internet om sveket mot Topper Martyn!

Vad säger Svensk Magisk Cirkel, alla andra trolleriföreningar och alla ni trollkarlar som läser detta?

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

7 reaktioner till “Topper Martyn och hans livs historia”

 1. Jag blev verkligen upprörd när jag läste din artikel om Topper Martyn. Han var en av de finaste människor jag mött inom magin och en fenomenal artist. Jag hade kontakt med honom några år och kunde bla tipsa honom om ett par litet udda magasin i USA och han skrev sedan flera artiklar till tidskrifter som The Magical Bookie och The Magic Cauldron, alltid initierade och läsvärda. När jag var i Stockholm brukade jag besöka honom i antikaffären och man kände sig verkligen privilegierad när man fick följa med in i inre rummet, där han brukade ha en liten samling trolleriböcker till salu. Jag hoppas verkligen att ditt upprop resulterar i att Topper får all den uppmärksamhet han så innerligt väl förtjänar!

 2. Jag hade ett långt samtal med Luis de Matos under FISM 2009. Enda anledning till att boken om Topper inte kommit ut, trots allt material han fått, var att han dels blivit sur då han vid FISM 2006 bara såg en liten monter med Toppers rekvisita och inte något större, att vi (SMC) inte hade gjort mer, dels att vi på hemsidan inte uppmärksammade Topper mer.

  Personligen anser jag att detta endast var undanflykter. Han undanhåller materialet för att SMC inte “gjort” saker som han förväntar sig. Jag hade under min tid som president inte någon mer kontakt med Luis, men i samtal med Bella så lade jag fram idén att SMC skulle kunna producera en egen skrift om Topper. Det finns mycket material kvar och en mindre skrift från SMC kanske skulle kunna “skrämma fram” Luis. SMC kanske skulle kunna hitta en ansvarig för detta projekt.

  Luis har andra projekt på gång men borde givetvis, eftersom Topper betraktade honom som en “son”, ha tagit ansvar för detta för länge sedan.

  Per Eklund

 3. Detta är skrämmande hur en sådan nationell och internationell skatt som Topper Martyn får behandlas efter sin bortgång. Jag hoppas av hela mitt hjärta att Luis de Matos tar sitt förnuft till fånga.

  För mig var Topper den största underhållare som har funnits. Jag hade en kortare korrespodens med honom, samt att jag pratade med honom telefonledes några gånger.

  De råd jag fick av honom var …och ÄR guld värt för mig.

  Som sagt, om SMC kan släppa en skrift om Topper’s artistliv, så tror jag nog att Luis tar sitt förnuft till fånga. Jag håller mina fingrar korsade och hoppas att något sker inom en snar framtid!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.