Trollerifestivalen Simsalabim på Stadra Sommarscen

Så har vi åter varit på trollerifestivalen Simsalabim i furstendömet Stadra, som det numer kallas. När man hämtade ut sin biljett fick man ett inresevisum och hälsade välkommen till landet Stadra, jojo. Magnus Wetterholm, Stadras konstnärlige ledare, jobbar hårt på att sätta Stadra på kartan. 

Vi bänkar oss i teaterladan och ljuset tonas ned varpå tre personer kommer ut på scenen; Robert Jägerhorn från Finland, Malin Nilsson från Sverige och Roy Bjerke från Norge. Men fattas det inte någon? ”Var är tysken”, frågar sig de alla och då kommer han in, Marcus Zink, åkandes på en motoriserad trehjulig cykel. Han drar fram en motorsåg och sågar prompt av sig benen!  Det visar sig förstås vara på låtsas och strax står han bredvid de andra med byxfickan full av konfetti som han strör omkring sig. 

Kvällens tema är Las Vegas, eller rättare sagt, har vi något som skulle passa i Las Vegas? Roy Bjerke får pröva och han trollar fram sina två assistenter ur en lejonbur. Snabbt och snyggt. 

Därefter intar sagde Marcus Zinc scenen iklädd den fulaste mössa jag sett på länge och gör diverse roliga cigarettmanipulationer allt medan han utstöter ”Las Vegas” och strör än mer konfetti kring sig. Sedan gör han en version av Louis S Histeds Pom Pom sticks men inte med bollar i repen. Nej, han har en skabbig kanin i ena änden och en morot i den andra! Dessutom drar han ut diverse linor från sin jacka, ur bröstfickan, från bakdelen etc. Till slut drar han ned två kaninöron ur den fåniga mössan han har på sig och förvandlar sålunda sig själv till en kanin! 

Nu intar Malin scenen och visar sin hatt tom varefter hon jonglerar med den en stund. När hon sedan tittar i hatten igen så hittar hon där en liten kanin (ok ett rep hopknutet så det liknar en kanin). Lite avklippt och lagat rep följer varpå hon knyter ihop det igen till en kanin som hon rycker öronen av. Alltihop lagas sedan och hon jonglerar med repkaninen, hatten och trollstaven. 

Man beslutar att det måste vara lite farligare tricks om det skall platsa i en Las Vegas-show så Marcus Zink skall utföra världens farligaste korttrick. Ett kort väljes och blandas in i leken. Leken strös ned i ett akvarium och blandas – med en äggvisp! Två starka karlar från publiken lyfter upp Marcus i benen och sänker ned hans huvud i akvariet. När han kommer upp har han kortet hopvikt i munnen. 

Nu blir det dags för ännu en av Marcus´hopsvetsade hembyggda illusioner, nämligen Dödsstolen ”“ en favorit i repris för oss som besåg honom förra gången han besökte Stadra. Han bindsfast i stolen och har några sekunder på sig att komma loss innan en jättelik råttfälla slår igen om hans huvud. Naturligtvis misslyckas han och huvudet faller ned i knät! Visuellt och hysteriskt roligt. 

Robert Jägerhorn intar scenen med en berättelse om hans farmor som bjöd honom på kaffe fullt med grädde och socker när han var tre år gammal. Det smakade vedervärdigt men detta hindrar inte Robert från att rekreera händelsen. En tom servis som plockas upp ur en låda blir plötsligt full av kaffe, grädde och strösocker som blandas i två koppar. Dessa visar sig sedan vara tomma så när som på lite konfetti. 

Roy Bjerke kommer in på scenen och kör lite klassiskt kabaretrolleri, bl.a. Kevin James Bowl-a-Rama, en variation på McCombical deck och en bank nite bill switch combo där den brända sedeln återfinns i en påse som Malin ställde in i början av akten och som även innehöll en tröja med åskådarens namn, hemvist och det korrekta kortet (från McCombical rutinen) påtryckt. Bra flyt i akten.

Sista numret före pausen är ytterligare en favorit i repris. Marcus Zink kommer in och gör ypperliga kortmanipulationer men de andra förklarar (på tre språk!) att det är ganska uppenbart att han använder ärmarna. Marcus går av scenen och kommer in med bar överkropp och manipulerar vidare. Återigen tycker de andra att det visserligen är bra, men ganska uppenbart. Han gömmer korten i byxorna! Sagt och gjort. Marcus kommer ut i bara kalsonger och plockar fram två vita bollar från dem (kanske inte så rumsrent men han gör det bra) samt gör biljardbollstricket med dem. Samma visa igen ”du gömmer dem i  kalsongerna” varpå Marcus gör det enda han kan ”“ strippar av sig allt och kommer in med ryggen mot publiken samt producerar kort och kortsolfjädrar i allt större storlek, vänder sig om i skydd av en solfjäder och drar i ett rep som sticker upp ur hans väska. Han går av scenen dragandes repet som visar sig vara en tvättlina med alla hans kläder på. Efter en stund kommer han in på scenen från andra hållet, fortfarande dragande i repet men nu fullt påklädd! 

Efter 20 minuters paus kommer Robert Jägerhorn in på scenen Och efter att ha dragit ut en galge ur kostymen utför han en tumbindning samt Ed Balduccis valt signerat kort till förslutet kuvert i packe av kuvert (ej i plånbok!).

Under förra akten drog man även lott om vilka roller de tre skulle ha i sin eventuella Las Vegas show. Dragningen sköttes av Roy som naturligtvis skulle vara stjärnan, Robert blev konferencier, Malin blev ”Bönan” och Marcus läste ”tomat” på sin lapp. Detta realiserades nu när Robert presenterade föreställningens showgirls. In kommer Malin iklädd ärtskida (böna, get it?), Marcus som tomat och Roy som lök (!) och de dansar en smula. Det var omöjligt att hålla sig för skratt. 

Marcus gör nu sin kabareakt med bl a ballonggag, electric deck, vatten i påse ”“ med blöja i! Tre knutar på duk skakas loss och det blir tre stora hål i duken, framtrollad gummiduva samt tygkanin ur hatt á la Tommy Cooper och avslutningsvis trollar han fram Rocky Racoon. Alla djuren matar han sedan ned i en köttkvarnsapparat som producerar inplastad köttfärs samt en päls med delar av kaniner och Rocky på sig. 

Malin kommer ut och pratar om Max Malini (Max Katz Breit 1873-1942) och hans card stab som hon sedan utför till publikens förtjusning. Hon använder sig av en ögonbindel bestående av två stora tesilar som hon sätter in två lökhalvor i innan hon pressar dem mot ögonen! Snacka om att lida för konsten. Tårarna rinner på henne och mascaran rinner tills hon ser ut som Alice Cooper.

Marcus Zink kommer ut och utför en variant av Jim Steinmeyers interlude där han får ett rör kört genom kroppen och bouleklot rinner genom röret och ut i en hink. 

Robert Jägerhorn slår stt slag för ”Stadras souvenirshop” där man kan köpa både glas i plast och bubbelvatten vilket Malin flinkt trollar fram från ingenstans.

Roy Bjerke kommer in och återknyter till Las Vegastemat genom att trolla fram sin assistent ur en stor glaslåda och sedan utföra Wakelings thin sawing ( The Great Virgil var först med idén och Pendragons utvecklade versionen clearly impossible vilken jag tror var den som Roy hade) på henne. Det är alltid kul att få se dessa illusioner i verkligheten. Det är helt annorlunda än att se dem på tvskärmen. 

Som avslutning kommer alla in på scenen och gör små tricks medan de frågar sig själva om de har en Las Vegas show eller inte. Ljuset går ned och det hela är över. 

Återigen en njutbar kväll i Stadras underbara miljö. Det var fullsatt förstås och jag ser fram emot en fortsättning nästa år. Ett tack till Magnus Wetterholm, Stadras konstnärlige ledare och eldsjäl, för att han fortsätter att ge oss denna magiska underhållning år efter år här i Bergslagens skogar! 

Vid pennan: Leo Kim, Örebro Magiska Cirkel

 

Marcus Zink gör entre och hälsas av Malin Nilsson. Dödsstolen.

Lejonburen med Roy Bjerke och assistenter

Marcus Zink i världens farligaste korttrick

 

Robert Jägerhorn,  Marcus Zink

Roy som lök, Malin som ärtskida, Marcus som tomat

Marcus Zinks bouleklotillusion övervakas av Malin

Roy Bjerke med Itudelade damen

Foto Gertrud Nilsson 

Förutom Leo Kim så var Willardo och Ylva, Bertramo, Jonas Århammar, Lars-Ingemar Johansson, Gertrud och jag trollkarlarna i publiken den 11 augusti – hoppas det fanns flera vid föreställningen den 12:e!  Ni har chansen nästa år  annars – för det är på Stadra Sommarscens trollerifestival du får se trolleri så som du knappast tidigare har sett det utföras. Och än en gång rekommenderar jag trollerikongressarrangörer att sätta in Marcus Zink i programmet – den kongressen kommer det att talas om länge! 

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Trollerifestivalen Simsalabim på Stadra Sommarscen”

  1. Det blev två utsålda hus med folk i kö! Inte illa för en liten festival i Bergslagen! Jag kan bara hålla med – Marcus Zink, vilken kille!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.