Beating a Dead Horse ”“ The Life and Times of Jay Marshall


Jag såg Jay Marshall första gången på en kongress i Sandefjord, Norge år 1978, då han uppträdde med sin ”Lefty” -­ en buktalardocka gjord av en vit handske i två delar. Vid min månadslånga trolleriresa i USA år 1980, bodde jag en hel vecka i Chicago nära hans och Frances Irelands trolleributik och umgicks dagligen med dem. De var båda underbara människor, generösa och mycket vänliga, och det var därför inte konstigt att jag köpte den stora boken ”Beating a Dead Horse ”“ The Life and Times of Jay Marshall”, skriven av en av Jays söner (Alexander ”Sandy” Marshall). En praktfull bok i format 200 x 260 mm på 526 sidor, genomgående tryckt i färg med över 700 illustrationer.

Inte mindre än 250 olika personer har medverkat med bidrag till denna mastodontbok som behandlar en hel epok av amerikansk trollerihistoria. Här får man möta dem alla ”“ idag välkända namn och föregångare inom magin. Boken beskriver Jays långa resa, från uppväxten i Abington, Massachusetts till hans minnesvärda framträdanden på Broadway, fjorton framträdande i The Ed Sullivan Show, New Yorks Palace Theatre, Radio Music Hall, the London Palladium, öppningsakten i Las Vegas för Frank Sinatra, resor runt hela världen och utnämnd till Dean of Society of American Magicians.

Denna kompletta bok är högintressant läsning för alla trolleriintresserade, buktalare m fl och för alla som är intresserade av amerikansk kultur, show business och kändishistoria. Med andra ord: en ovanligt komplett bok över en av USA:s mera välkända entertainers och allt liv runt honom i hans intressanta värld.

Åke Hallberg

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.