GMK:s majmöte eller Ännu en seger för Norge

Herman Berthelsen gjorde succé på Magiske Timer i Oslo hösten 2010 med sitt seminarium om IKEA-trolleri. Nu kom han från sitt hem i Tönsberg och bjöd 36 medlemmar en oförglömlig kväll hos Göteborgs Magiska Klubb.

När kvällen var slut och Herman hade visat och demonstrerat allt han hade med sig, kom tanken: Vad hade hänt i tullen vid Svinesund om han blivit stoppad: – Vart ska du med allt detta?


Hela lastutrymmet i bilen var fullt med intressanta saker, bland annat två plasthinkar som sitter ihop och har ett stort hål i sidan, två olika spagettiburkar, en stor trätunna, kläder, flera bord i olika storlekar, en strykbräda, blomkrukor, burkar, små mjuka dockor, stora mjuka dockor, kaniner, tomtar, en jättestor sax, ett stort stativ, en tandborste för jättar, en tomteluva, trollstavar, en såg, ett fiskespö, flera pistoler, hypnotiserande glasögon, fler lådor, en stor hög hatt, mekaniska dockor, en kundvagn på hjul, ett skoställ med en spegel och ett torkställ. – Jag ska ha seminarium för trollkarlar i Göteborg!

Nu blev Herman inte stoppad, och vi i klubben fick uppleva en helt annorlunda kväll. När vi kom in var hela scenen fylld med alla dessa saker och det såg ut som i gamla tider när trollkarlen fyllde scenen med rekvisita. Ordförande A:son B:son C:son presenterade Herman och det hela började.

Bakgrunden till hans förmåga att se möjligheter var när han som tjugoåring var rekvisitör på en teater och var tvungen att hitta på lösningar till olika rekvisita i teaterpjäser. Då lärde han sig använda vardagliga saker för att lösa olika uppgifter. Målet för kvällen var att ge medlemmarna inspiration att se hur man kan använda vardagliga ting.

Herman gick igenom hur han använder de saker jag räknade upp plus några till. Hans beskrivningar och lösningar fick både skratt och applåder för de var så geniala. Här är några exempel; Plasthinkarna var från IKEA och blev tricket där huvudet på en medhjälpare snurrar runt. Bägare blir till bägarspelet och tunnan från Plantagen blir produktionstunna för djur. Kundvagnen blir en ”trollerilåda” på hjul och stativet från Jysk blev till en elegant ”backdrop”. Från avdelningen ”Köp nu, använd sedan” presenterade Herman bland mycket annat en mekanisk docka. Svaret på frågan från en medlem: – Hur får du plats med allt? blev kort och gott: – Ha ett stort hus!


Efter seminariet fick de som ville titta närmare på hans rekvisita, och det ville alla göra.

Hermans framträdande var en klar seger för Norge men denna var lättare att ta än svenska förlusten i ishockey härom kvällen, för här var det positivt och alla fick med sig idéer hem plus inspiration att våga släppa loss kreativiteten.

Text och bild Conny Ray

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.