Heikki Nevalas bok om finskt trolleri

Det är inte lätt att recensera en bok vars språk man inte förstår ett ord av”¦ Heikki Nevalas bok som just utkommit är helt skriven på finska. Förlaget är Finska litteratursällskapet, vars ändamål är att främja det finska språket och litteraturen, vilket förklarar det hela.

Heikki Nevala har skrivit en bok som behandlar trolleriet och trollkarlarna i Finland från 1800-talet till 1960-talet. 321 sidor, massvis med foton i svart-vitt. Ett 30-tal kollegor har hjälp till med uppgifter och lån av foton ”“ t.o.m. Sveriges Magi-Arkiv har kunnat stå till tjänst.

Jag kan här bara nämna en liten del av alla de trollkarlar ”“ och trollkvinnor ”“ som presenteras i text och bilder. Pauline Schmidt, Faust, Erik Arppe, Bröderna Sunell, Harry Harries, Solimann & Solimanné, Hector El Neco, Julius Sundman, Solmu Mäkelä, Börje Stenman, Reijo Salminen, Fakir Kronblom, Olavi Airaksinen, Jorma Airaksinen. Sen tillkommer ett otal för oss okända finska namn, som vi gärna velat lära känna. Om de finska trollerifirmorna, trolleriföreningarna och trolleritidningarna berättas också.

Även om man inte förstår ett ord i den finska texten, så berättar de hundratals bilderna desto mera. Boken är en värdefull dokumentation om skandinaviskt trolleri!

ISBN 978-952-222-250-3, 28 Euro, www.finlit.fi

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.