Hemlig adress i London

Ett engelskt ordspråk säger att man inte kan bedöma en bok bara genom att titta på omslaget, och detsamma gäller tydligen för husfasader. Man skulle kunna passera förbi Simon Drake’s House of Magic i ett bostadsområde i centrala London tusen gånger utan att ha en aning om att en förtrollad, gåtfull värld döljer sig innanför väggarna på detta viktorianska residens.

 För drygt 15 år sedan lät magikern Simon Drake rusta upp en förfallen pub. Det ena ledde till det andra och vad som från början enbart var avsett som bostad, förvaringsplats för illusioner och replokal utvecklades till en unik attraktion i Londons nöjesliv. De flesta kvällar på året är House of  Magic abonnerat av företag eller privatpersoner från när och fjärran. Ungefär en gång i månaden (två till Halloween och fyra inför jul) är det public night.  Först till kvarn gäller förstås för köp av biljett.

 Halloween på House of Magic är extra spännande eftersom det är fancy dress party, och engelsmän tar det här med att klä ut sig på största allvar. På Londons gator vimlar det  av vuxna människor utklädda till Dracula, zombies och andra mer eller mindre skräckinjagande varelser.

 Ett besök på House of Magic startar vid 7-tiden då fördrinkar serveras, och klockan 1 på morgonen lämnar de sista gästerna huset – en rejäl helkväll med andra ord. Så fort man kommer innanför portarna till den förtrollade trädgården kommer man i stämning. Statyer, romerska pelare, delar av en slottsruin ligger inbäddade i en mystisk dimma.

Christina & Martin

När du sedan kliver över tröskeln till själva huset välkomnas du av en excentrisk butler. De olika rummen har stämningsfull belysning och många fantasieggande detaljer. Atmosfären är påtaglig. En guidad tur i the haunted cellar är obligatorisk. Med tanke på att Simon Drake specialiserat sig på bisarr och ganska makaber magi väntade jag mig det värsta, men här finns inga osaliga andar. Spökena är godmodiga och skämtsamma, men se upp om du är lång för rätt som det är svischar en av “invånarna” förbi och snuddar dig på hjässan.

 Efter källarturen kan du t.ex. få din närmaste framtid spådd av the whispering chair.  Själv föredrog jag att sväva i ovisshet och hoppa över den aktiviteten.

 Under kvällen bjuds det på close up trolleri, en middagsbuffe och Simon Drakes egen scenshow. Om man trivs med musiken kan man också dansa loss vid midnatt.

 Ett besök på House of Magic är en häftig upplevelse, och långt efter det att du har glömt vilka trick som egentligen visades kommer du att minnas den gåtfulla atmosfären i huset och alla väl genomtänkta detaljer.

 Halloween var toppen!

 Titta in på http://www.houseofmagic.co.uk för att få en glimt av interiören, och försök pricka in en public night om du har planer på att besöka London. Adressen är som sagt hemlig och avslöjas först vid bokning av biljetter, men jag kan berätta att det är lätt att ta sig till House of Magic med allmänna transportmedel.

 Christina Nyman  Foto : Simon Drake/House of Magic

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.