Johan Ahlberg, Houdini och Truxa

Johan Ahlberg, Ystad, är samlare av trollerirekvisita med utbrytarattiraljer som specialitet. Han äger bl.a. material som använts av Houdini (proveniens finns). Johan lånade ut ett par av Houdinis handfängsel och Truxas tvångströja att placeras i den Houdinimonter, som jag hade i Nyköpings Konsthall 1995/96 vid min stora trolleriutställning ”Simsalabim”. Dessa handfängsel var delar av de som Houdini lämnade kvar i sin loge i Cirkus Beketow 1913, när han hastigt lämnade Köpenhamn för att hans mor dött.

   

 Affisch, text och Truxas tvångströja.  Affischer, Houdinis handfängsel i stöldsäker glasbox, museitillverkad utbrytarlåda.

Johan var god vän med Erik och Gulli Truxa och fick överta en hel del Truxamaterial. Sommaren 1998 gjorde Johan en utställning om Truxa på Johannamuseet i Skurup, där materialet mestadels kom från Johans samling. Delar därav visades också vid SMDA-kongressen i Lund samma år. Johan Ahlberg och Dansk Artistförbund utdelar varje år Truxa-priset på 10.000 DKr till en förtjänt artist. Årets Truxa-pris gick till Cajsa Stina Åkerström.

Tyvärr finns det på Internet inga filmer som visar paret Truxa i aktion ”“ det vore de värda. Truxa var i alla fall under åren 1950-1990 det mest kända trollkarlsnamnet i Sverige. Anledningen till detta förklarar Johan har med upphovsrätten, som ligger hos Dansk Artistförbund och att Truxa var en av de som såg till att artister fick betalt. Truxa var mån om att bevaka sina intressen och de pengar som kommer in går till fonden och Truxas arvinge.

Nu har i alla fall Johan lagt ut en hel del material om Truxa och från sin samling fängsel på Facebook för dem som ansluter sig till hans vänlista. I mån av tid kommer han lägga ut mer material som åminnelse.

Är du intresserad av att se vad Johan har lagt ut på Facebook så begär att få bli Facebook-vän med Johan Ahlberg, Ystad.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Johan Ahlberg, Houdini och Truxa”

  1. Direktlänk till honom på FB då det finns ett par med samma namn och Ystad efter namnet går inte att söka på

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.