Love Melander ”“ en annorlunda illusionist!

På Magisk Weekend i Lund förra veckan sprang jag på Love Melander*, som jag inte träffat sedan Harries 100-årsjubileum i Norrköping år 2010. Jag har sett Love framträda ett antal gånger tidigare (bl a på SM i Östersund år 2008) och frapperats av hans härliga utstrålning när han trollar.
Jag tog chansen och gjorde en intervju med honom, mycket av den anledningen att de som jobbar för företag och events ofta förblir ganska anonyma för oss andra trolleriintresserade.
Love är född och uppväxt på Alnö, ca 1,2 mil utanför Sundsvall. Det är därifrån han utgår på sina långa resor till uppdrag runt om i världen. Han berättar att han hittills uppträtt i inte mindre än 56 olika länder och mest anlitas av stora företag.
År 1984 inledde han sin proffskarriär, och det innebär att han idag har arbetat som proffs i 27 år. Själv är han 47 år idag och har två buspojkar.
Tidigare tävlade han i trolleri och har bl a vunnit två Nordiska Mästerskap och ett SM i close-up. Han kom 5:a i världens största trolleritävling i historien som anordnades av Marvins Magic på FISM år 2000. Nästan 400 tävlande i en kategori!
Love ser väldigt allert ut, men han är inte den som besöker gymmen. Han har alltid idrottat ”“ fotboll, ishockey, slalom, bordtennis (t o m vunnit bollar mot J-O Wallner.) Sedan 1986 spelar han innebandy och försöker sköta sig exemplariskt på alla sätt. Han har i många år kallat sig för illusionist, som han tycker är en mer elegant yrkesbenämning ”För vad är det för skillnad på en illusion i litet format (typ close-up) än en stor scenilllusion”, frågar han.
Det går ingen slentrian i Loves trolleri. Hans inledningstrick som han kallar ”Flash Pen” har han finslipat på i inte mindre än 13 år.
Love har god kontakt med de svenska proffstrollarna och har många vänner bland sådana även i utlandet. När jag ber honom nämna några favoriter får jag som svar Kevin James, Michael Weber och Richard Osterlind.
Vi diskuterar gemensamt prioriteringarna för en bra trolleriakt och blir överens om att personligheten spelar en stor roll, liksom publikkontakten. Tricken kommer inte förrän på tredje plats!
Närmast på agendan står ett framträdande i Toronto och sedan skall han som trollande konduktör gå ombord på Orientexpressen i London, som ett företag hyrt in sig på för ett kundarrangemang.

Åke Hallberg

* Utdrag ur Sveriges Trollkarlar:
Love är den ende nu levande illusionisten som har trollat ett tiotal gånger för kungafamiljen och t.o.m. fått kungligt rekommendationsbrev. Bland annat trollade han fram en levande kanin ur en specialgjord prinsesskrona (som nu finns i Sveriges Magi-Arkiv) vid prinsessan Victorias tioårskalas. Och vid drottning Silvias privata årsfest på Drottningholms slott var Love ”“ på drottningens begäran – den ende artisten.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Love Melander ”“ en annorlunda illusionist!”

  1. Först tyckte jag innan man läste texten att det var Cleas Malmberg på kortet… lite kusligt likt tycker jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.