Nris – Thailands bästa trollkarl?

På en rundresa i Thailand under tidig vår i år sökte jag efter magi, illusioner och trollkonster. I norra Thailand, mot Laos och Burma, var det folklore som dominerade. Där fanns andarnas värld, som det gällde att hålla sig vän med. Trolleri i vår bemärkelse fanns inte. Det fann jag däremot i Bangkok.

I Bangkok finns några trolleributiker där man billigt kan köpa enkla trolleritrick, såsom svengali-kortlekar och tumtippar. Jag visade där tricket med den försvinnande duken för en skräddare (då med sedel och tumtipp). Han sa att han hade sett något liknande tidigare, då en duk försvann, men då hade han sett att ”trollkarlen” haft något på tummen där duken hade stoppats in. Vad jag gjorde var något magiskt sa han skrattande, och undrade om jag kunde avslöja vad jag gjorde för honom.

I Bangkok kan man ibland se trollkarlar uppträda på de större hotellen. De arbetar mycket med illusioner där thailändsk och västerländsk kultur blandas i ett sammelsurium. I allmänhet till hög, rytmisk musik och med många, många trick.

Nancy vann årets thailändska mästerskap i scenmagi och visar här med assistent på flera klädbyten och en duvakt, http://www.youtube.com/watch?v=GCQYO-zDDV4&feature=related. Ännu mer trolleritrick visade tredjepristagaren som hann med 17 effekter på fem och en halv minut, http://www.youtube.com/watch?v=6-I1wVtKwGA

Den riktiga trollkarlen hittar jag i Hua Hin

Magikern, trollkarlen och illusionisten Nris (uttalas Naris) har helt nyligen tecknat ett tvåårsavtal med hotel Hilton, där han uppför sin magiska show i Hua Hins pampigaste hotell. (Hua Hin ligger 20 mil söder om Bankkok och är thailändernas semesterort. Här har också kungen sitt sommarresidens.) 

Nris är en trevlig kille på 33 år. Han började trolla för 17 år sedan. Läromästare var en kvinnlig magiker, som inte lever längre.

Nris hade tidigare på dagen åkt fram och tillbaka till Bangkok och där gjort en show. En Mercedes Benz trollades fram inför 10.000 personer i en kongresshall, berättade han. Nu skulle han med sina fem medarbetare framföra sin magiska show på Hilton i en lokal som rymde 100 personer.

Föreställningen började med en film där delar av följande visades www.youtube.com/watch?v=XkkqL_UcyIM. Sedan följde en akt med två kvinnliga assistenter som gjorde flera klädbyten. Nris själv trollades fram på en  motorcykel. Sedan följde mycket trolleri under 50 minuter; Svävande käpp; Flashtråd tändes och blev blomma som överlämnades till kvinnlig åskådare; Assistent trollades fram ur tavla; Typ av zig-zag illusion som han kallade ”Spirit of moonlight”; Svävande dam som försvann; Försvinnande papper á la Slydini; Close-up live (med bildskärm) med bl a Matrix med mynt, fyra ess (den här akten varade i cirka 10 minuter); En trevlig reprutin, som hade inslag av vår tumbindning; Kortrutin som avslutades med valt kort spetsas på svärd; Ljusshow under sex minuter där en mängd figurer, människor och djur visades med hans händer och till ljud och musik ”“ perfekt taiming; Avslutade med svart magi med tvåassistenter; Nris ”försvann” på scenen för att sekunden senare komma in i lokalen från andra hållet.

Under sin välfyllda akt visade Nris prov på mycket stort trollerikunnande. Han behärskade allt. I vår värld hade vi gjort kanske fyra, fem olika shower av hans enda. Men han skulle behöva utveckla det sceniska framförandet betydligt mer, nu blev det för mycket trick. 

I vårt samtal efter föreställningen berättade Nris att han utvecklat sin show tillsammans med sina två assistenter, ljusteknikern, elektrikern och designern. I princip försökte de konstruera all rekvisita själv. Han var mycket stolt över sin ljusshow och berättade att han hela tiden var på jakt efter nya idéer på djur som han skulle porträttera som skuggor och med ljud.

Mest stolt var han över sin show med svart magi. Han ritade upp var den svarta ridån var, var scenen slutade och var åskådarna satt. ”Det här ska vara omöjligt att göra på en så liten scen”, sa han, ”men vi har löst det med ett speciellt tyg. Följ med ska jag visa dig” sa Nris och tog med mig in i salongen där hans medarbetare jobbade för fullt. Han förde mig längst bak på scenen till den svarta ridån. ”Titta och känn” sa han och hans ögon lyste av stolthet. ”Du måste ha med dig en bit hem”, avslutade han och klippte sönder en del av ridån och gav mig.

”Så här ska du st唝 sa Nris slutligen och ställde mig framför entrédörren till teatern

 http://www.youtube.com/watch?v=2pCsXId47OY

Christer Lindgren/Crillo

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.