SMC hade domare-utbildning i Halmstad under Gay Ljungbergs ledning

Söndagen den 6 november kom nio entusiastiska magiintresserade till Magic Center i Halmstad för att under Gays ledning drillas i konsten att vara rättvisa domare i trolleritävlingar, bl a i Svenska mästerskapen. Fem av deltagarna hade tidigare dömt i flera mästerskap, fyra var helt nya.

Det blev en intensiv dag då man under drygt sju timmars tid diskuterade och penetrerade alla sidor av tävlingsbedömning av trolleriakter. Målet för denna utbildning var att försöka närma de svenska domarreglerna de internationella FISM-bestämmelserna och att försöka komma fram till hur bedömningarna i de olika disciplinerna skall göras ”“ allt i avsikt att förbättra tävlingsakterna i Sverige. Gemensamt kunde man enas om att det man tävlar om är konsten att underhålla på bästa sätt med trolleri.

En svensk jury skall bestå av 5”“7 personer (föreslås ändrat till 7”“9) och alla skall helst ha genomgått SMC:s domareutbildning. De olika kategorierna inom Scenmagi är: Manipulation, Allmän Magi, Illusioner, Komisk magi och Mentalmagi. Inom Close-up trolleri: Kortmagi, Mikromagi och Salongsmagi. I Sverige tävlar vi dessutom i Barntrolleri.

Varje jurymedlem skall göra en likvärdig bedömning av samtliga tävlande med hänsyn till: magisk atmosfär, showmanship/presentation, underhållningsvärde, konstnärligt intryck, originalitet samt teknisk skicklighet. Kursdeltagarna diskuterade ingående hur man skall bedöma de olika kriterierna och hur de påverkar den slutliga helhetsbedömningen. Sammanfattningsvis kan man säga att bedömning skall ske på en skala från 0”“100. Under 50 poäng anses akten vara icke godkänd (under SM-nivå). Minst 60 poäng kvalificerar till eventuell tredjeplacering; minst 70 poäng kvalificerar till eventuell andraplacering och minst 80 poäng till eventuell förstaplacering. Om nämnda poäng ej uppnås i någon av kategorierna kan pris ej utdelas i den kategorin.

På utbildningsdagen i Halmstad diskuterade man även användandet av stooge (medhjälpare från publiken som ej är känd för åskådarna) vilket innebär omedelbar diskvalificering och pre show som måste bedömas (dvs godkännas) med hänsyn till olika varianter av detta. Resultatet av nämnda domare-utbildning skall utmynna i förslag till vissa ändringar i Regler och rutiner för Svenska Mästerskap i trolleri, vilka sedan skall föreslås SMC:s styrelse för fastställande.


Deltagarna i domareutbildningen, från vänster: Peter Sjöstedt, Nalle P. Laanela, Lisa Ljungberg, Christina Nyman, Per Eklund, Magnus Bodin, Åke Hallberg, Erik Nordvall, Jan Höjding och kursledaren Gay Ljungberg.

Per Eklund föreläste om Cups and Balls historia.
Som ett mellanstick i domarkursen redovisade Per vad han forskat fram om det populära Bägarspelet och visade bilder från de första avtrycken man har av detta trolleritrick ”“ ett uppskattat föredrag som han inledde med att visa Dai Vernon framföra sin version.

Per Eklund i engagerad föreläsarpose.

Text: ÅKE HALLBERG
Bild: Birgitta Ljungberg och Åke Hallberg

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “SMC hade domare-utbildning i Halmstad under Gay Ljungbergs ledning”

  1. Jag var den mest långväga deltagaren i domarekursen, men jag kan definitivt säga: Det var det värt!

    Ett stort tack till Gay Ljungberg för den engagerade och kunniga kursledningen. Tack till Birgitta Ljungberg som skapade en hemtrevlig atmosfär och tog så väl hand om oss på Magic Center. Och givetvis tack till alla mina kurskamrater för intressanta, intensiva och givande diskussioner under kursen men också vid middagen och frukosten om hur man bäst ska bedöma tävlingsdeltagares prestationer i olika situationer.

    Eftersom Gay bl.a. är tävlingsledare för FISM-tävlingarna hoppas jag att han ska ges tillfälle att sprida sin kurs ut i Europa och världen. Det behövs!

    Många hälsningar från Luxemburg,
    Christina Nyman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.