The Young Magicians ”“ The History of a Competition

1961 gick den första tävlingen där The Magic Circle, London, inbjöd till en öppen tävling för att kunna kora ”The Young Magician of the Year”. Sedan dess har denna tävling fortsatt vart annat år.

Första året vann Johnny Hart. Harry Stanley, Unique Magic Studio, blev hans agent och det dröjde inte länge förrän Johnny stod på scener i Las Vegas. På The Dunes var han ett helt år. Hans vidare karriär är välkänd – och nämnas kan kanske att han i Sverige arbetade på Kronprinsen i 3 månader (och inspirerade många!), på Berns, turnerade med Cirkus Scott, och jag lärde känna honom och hans dåvarande assistent Lorna hemma hos Arne Carpelan”¦ Johnny Hart är nog den förstapristagare som hade största nyttan av att vinna denna tävling. Idag lever Johnny som pensionär i Blackpools närhet efter att ha bott i Danmark i många år.

1963 vann den finske junioren Olavi Airaksinen. Många räknar honom som den duktigaste manipulatorn av alla vinnare. Och då har ändå 22 av 28 vinnare varit manipulatörer! En utförlig redogörelse för Olavis trollerikarriär finns på www.magirkivet.se under ”The Story of Olavi Airaksinen” skriven av hans broder Arto. En tredje broder som också haft stora framgångar inom trolleriet är ju Jorma Airaksinen/The Asps.

Sedan har tävlingen fortsatt och en och annan vinnare har blivit lite större namn inom magin men de allra flesta har inte gjort så stora avtryck i magihistorien. Nu är de emellertid inte bortglömda, för Dr. Michael Colley, M.I.M.C., har skrivit boken The Young Magicians ”“ The History of a Competition. Det är en bok i stort format med mjuka pärmar och på hela 268 sidor.

Givetvis omtalas alla tävlingarna med beskrivning av de tävlandes akter, små biografier och foton. Det finns dessutom förteckning över ”People, Magazines, Companies”. En förteckning över alla tricks som nämns i texten och hur effekten på dessa är. Alla annonser, program etc om tävlingen finns avbildade. En förteckning över alla deltagare by year finns och där kan man se att från att ha haft 3 till 8 deltagare så ökade det 1979 till 49 tävlande! De senare åren har det varit 10-15 tävlande.

Författaren har nedlagt ett enormt arbete och gjort berömvärda undersökningar för att få ihop materialet till denna mycket intressanta bok.

3 reaktioner till “The Young Magicians ”“ The History of a Competition”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.