Trolle Rhodins underbara cirkusliv

ÄNTLIGEN har cirkusdirektören Trolle Rhodins memoarer blivit en bok! Och vilken bok! Stort format (22×22 cm), flexband, 440 sidor, fyrfärgstryck, massor av foton och bilder – och mycket intressant skriven. Jag läste den nonstop. Trolle Rhodin berättar om sitt fascinerande liv – från det enkla marknadslivet med pappa Brazil Jack till åren med Ringling Bros. Barnum & Bailey Circus. Ingen cirkusman har upplevt så mycket, i så många olika cirkusmiljöer i så många olika länder  och lärt känna så många stora cirkusnamn som Trolle Rhodin! Tyvärr finns det en liten nackdel med boken. Alla intressanta fotons bildtexter är satta med så litet textformat att man  knappt kan läsa dem – i all synnerhet då texten står på färgsidor.

Trolle Rhodin börjar med att berätta om sin släkt – pappan Brazil Jack som var en allkonstnär och inte minst trollkarl precis som farfar Max Alexander – och vi får veta hur det var att vara cirkusartist när Trolle växte upp, alltså på 1920-talet och framåt. Många roliga episoder berättas. 1925 bodde familjen i en husvagn bakom berg- och dalbanan på Nöjesfältet i Stockholm. Brazil Jack hade där ett varietétält och Trolles onkel Max von Rhodin hade en varietéteater där bl.a. han och hans fru Alva framträdde med trollerinummer. Vintertid drevs Barnum Show på Jacobsgatan där många underligheter förvisades.

Vi får läsa om Trolles minnen av den världsberömde trollkarlen Dante, som gästade Stockholm 1930 – en illusionsshow som Trolle blev helt förtrollad av. En epsod med utbrytarartisten Harries (som felaktigt kallas Ivar istället för Harry), där denne lyckades fängsla sig så att han inte kom ut, berättas. Harries turnerade ibland med Brazil Jacks cirkus.

Trolle Rhodin blev tidigt intresserad av trolleri och det intresset följde honom hela livet. När han var 15 år och reste med pappan och morbrodern Hennings cirkus Merdano fick han för första gången framträda som trollkarl i manegen – illusionisten Trollheimen.

1941 föddes Trolle Rhodins Zoo Cirkus. Att namnet blev Zoo Cirkus istället för Zoologisk Cirkus berodde på att dekorationsmålaren var så långsam, så för att skylten skulle bli klar i tid kortade man namnet… Trolle Rhodin har alltid varit innovativ och inte rädd för att prova nyheter så både tre maneger, isrevyer och vattenorgel m.m. har funnits med på cirkusturnéerna, som inte bara gjordes inom Norden. Vid en Rysslandsturné skrevs en mycket positiv recension av den berömde ryske illusionisten Kio, vid avskedsföreställningen höll Madame Kio tack- och avskedstalet i manegen.

Trolle Rhodin var 47 år när han tillträdde sitt livs första anställning – hos Ringling Bros. Barnum & Bailey Circus. Det blev arbetssamma och ansvarsfyllda men framgångsrika år för både Trolle och jättecirkusföretaget. En liten rolig detalj kan nämnas – Trolle Rhodin bytte ut den som ansvarade för cirkusens kostymer och anlitade istället Don Foote, som designade Siegfried & Roys pyjamaser och morgonrockar… Det var ju Kenneth och Irving Feld som “upptäckte” Siegfried & Roy när de uppträdde på MGM i Las Vegas och jobbade fram miljondollaravtal och gav dem fria händer att utveckla showen och kosta på vad de ville.

Trolle Rhodins trolleriintresse fick honom att satsa på världens största trollerishow i tre maneger. Hos Owen Magic beställdes stora illusioner, de största trolleriapparater  som någonsin byggts. Hälften av utrustningen var klar när Feld tog över cirkusen, och han gillade inte idén. Men Owens byggde färdigt det Trolle beställt och sedan skeppades alla illusionerna till Malmö. Nu finns alltså världens största illusionsshow lagrad i Rhodins vinterkvarter. Delar av den användes av Diana Rhodin 1988 0ch 1989 i Cirkus Brazil Jack. Och i TV-programmen Cirkus Trolle, 8 entimmesprogram, visade Trolle  en illusion i varje program.

När det stora äventyret i USA var över hade barnen Rhodin bestämt sig för att starta en cirkus, som fick namnet Cirkus Brazil Jack efter farfar. Något som gladde Trolle Rhodin, och givetvis bidrog han med de råd och den hjälp de efterfrågade. Trolle Rhodin gick bort 1997.

Detta är en bok som alla cirkus-, trolleri- eller kulturintresserade personer bör läsa! Jag rekommenderar den på det allra varmaste! Den finns nu i bokhandeln eller direkt från Kira Förlag www.kiraforlag.se Pris 365:-

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Trolle Rhodins underbara cirkusliv”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.