Trollerifestivalen i Stadra 2011

Ösregn i Stadra (strax norr on Nora) – trots det var föreställningen fullsatt. Trolleri är populärt i de här trakterna! Vi såg fredagen den 19 augusti den andra av de två föreställningarna som Malin Nilsson från Sverige, Robert Jägerhorn från Finland och Markus Zink från Tyskland gav på Stadra Sommarscen.

Robert har trollat här många säsonger, Malin nästan lika många och Markus fyra tror jag. Det här gänget är fenomenalt på att förvandla gamla klassiker till helt nya trick med variationer och finesser som imponerar storligen på en trollkarl som varit med några år och sett det mesta.

Det hela började med allmänt kaos på scenen där all tre gör trick för varandra, justerar rekvisitan (tro inte att man måste beställa rekvisita och illusioner från USA ”“ man kan som detta gäng tillverka allt av wellpapp och packtejp) och kontrollerar att ”burktelefonen” (två burkar med snöre emellan) fungerar etc. Burktelefonen används föreställningen igenom som ett running gag.

Så ”telefoneras” till musikern och ljusmästaren att det är dags att dra igång. Markus gör bägarspelet med två jättebägare och stora bollar, som vandrar, försvinner, kommer åter och ändrar färg ibland. Robert gör en myntproduktion med fördrag och en rutin med spelkort och två barn. Malin visare en rutin med thekulor som slutar med att det sitter en thekula på varje finger. Marcus löser Rubriks kub snabbt ”“ och repeterar det med fem kuber till. Robert förutsäger vilka klockslag publikassistenter väljer. Markus bjuder sina kamrater på juice men till honom själv räckte det inte ”“ då slocknar en glödlampa och ur den fylls ett glas juice. Lampan skruvas tillbaka och lyser som om inget hänt. Trolleri med apelsiner och produktion av sådana. Dessa placeras sedan i en motsvarighet till Coin Ladder. Ett Lotto med 48 stora bollar som kastas ut till publiken och sex kastas tillbaka i ett nät. Dessas nummer stämmer med de som kommer ur ett ”lottohjul” och även med en jättestor lottokupong. Markus ska flyga men ”helikoptern” brakar ihop ”“ trots det svävar Markus ensam upp mot taket. Robert gör Gipsy Thread men precis när han ska visa att tråden blivit hel igen så ska det bli paus”¦

Efter pausen kommer Robert in med den lilla tråden med trådkulan på och drar ut tråden hel”¦ Inte så stark reaktion från publiken så han tar om tricket från början. Malin gör Vatten i tidningen kombinerat med Vatten i stövlar ”“ ett par stövlar som även får eget liv. Robert gör ett avancerat korttrick med en publikassistent. Malin visare en ny bollmanipulationsakt tillsammans med ett paraply. Malin gör Box in Box och producerar boxar. En ”nära döden upplevelse” blir det när ett rakblad signeras, blandas med andra, hälls i ett fat med raklödder och Markus tar fram det med munnen. Rakbladet och en tråd sväljs och rakbladet halas upp ur munnen på tråden. Malin visar ett pussel med två pappskivor. Och så kommer finalen med illusionen där Markus tudelas.

En nöjd publik tackade de tre artisterna med stormande applåder för en helfestlig och imponerande föreställning!

http://meny.nu/kultur/1.1328277-triss-i-fingerfardiga-trollkonster

Markus Zink med jättebägarspel och med Rubriks kuber

Robert Jägerhorn i sitt klocktidsnummer, Markus Zink svävar mot taket

Hela ensemblen deltar i Robert Jägerhorns Gypsy Tread

Malin Nilsson med “vatten i stövlar” och i sin paraply- och biljardbollsakt

Hela ensemblen i Box i box-numret

Markus Zink finner signerat rakblad och blir delad

Foto Gertrud Nilsson

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Trollerifestivalen i Stadra 2011”

  1. Detta skulle jag vilja upplevt “live” och har delvis gjort det, när jag kikar på dessa beskrivande fotografier, med medföljande text. —- Att förnya maginumren genom egenproducerad rekvisita och att göra det med “en glad klacksparek” är värd all beundran och uppmuntran.
    Det är sådant enbart professionella artister kan åstadkomma.
    Finns det fler chanser att uppleva “Malin med vänner” ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.