China Theatre in Stockholm

 Nu är min och Jan B.A. Janssons artikel om China-Varietén i Stockholm  https://magiarkivet.se/?page_id=6522  publicerad i The Perennial Mystics nr 22 May 1 2012. Redaktören och utgivaren James Hagy, som var en av hedersgästerna vid 2012 Magic Collectors´ Association Weekend i Chicago, gav alla deltagare detta nummer av TPM som gåva. Det ger bra spridning om China-Varietén och dess trolleriartister bland USAs magisamlare!

Vår artikel finns i del 4 av TPM och i del 2 berättar Jan B.A. Jansson (medlem i Svensk Magisk Cirkel sedan 1984) om Swings trolleriaffär på Sveavägen i Stockholm och hur han där arbetade vid sidan av skolan. Han berättar om ägaren Allan Hagbergs stora trolleriintresse och om Jans chef trollkarlen Bengt Bergöö m.m.

I del 3 delger Jan B.A. Jansson läsarna om “Three books I would like to read before I die”.  Den första är en utförlig bok om Kalanag. Det finns ju så mycket oklart om denne nazist, som när han uppträdde med sin stora illusionsshow i Danmark och Sverige (1950 på Cirkus och 1958 på China-Varietén) bojkottades av kollegorna. Även om man imponerades av den stora showen!  Vad hände med de judiska trollkarlarna som uteslöts ur Magischer Zirkel von Deutschland när Kalanag var president? Hur var det med Nazi-guldet? Vad hände med Kassner´s show?

Den andra boken Jan vill läsa är en om Stanley Jaks´ bok och rekvisita. 1950 kom Stanley Jaks till Stockholm som underhållare på ett kryssningsfartyg och många SMCare fick glädjen att se honom i aktion, bl.a.Jan, som blev helt förbluffad.

Den tredje boken är en bok om James William Elliot och hans kortmagi.

Om någon lockas av att skaffa The Perennial Mystics, som i olika former utgetts sedan 1966, så kontakta perennialmystics@comcast.net

Kan nämna att i del 1 tackar och nämner James Hagy alla som under åren medverkat i tidningen och bland svenskar finns jag, Jan B.A. Jansson, Topper Martyn och Terje Nordnes.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.