Cirkus Cirkör-direktör får stort kulturpris

Cirkus Cirkörs grundare Tilde Björfors tilldelas Natur och Kulturs Kulturpris 2012. Hon blir 300.000 kronor rikare.
Sedan år 1974 har bokförlaget Natur & Kultur delat ut sitt kulturpris till någon eller några som har gjort en betydelsefull insats på kulturområdet. Årets pristagare är cirkusdirektören Tilde Björfors, som grundade det svenska nycirkussällskapet Cirkus Cirkör år 1995. Hon är även världens första professor i cirkus, vid Danshögskolan. Björfors får priset för att hon “med gränsöverskridande fantasi och social medvetenhet har utvecklat nycirkusen till en etablerad konstform, där en rad olika konstnärliga uttryck förenas” – enligt juryns motivering.
Dessutom tycker juryn att Tilde Björfors har folkbildat, genom sitt engagemang för barn och ungdomars utveckling. Tusentals barn och unga kan varje år delta i Cirkus Cirkörs cirkuskurser, cirkusläger och cirkus på skolgympan.

Cirkusdirektören ser priset som ett erkännande. – Det är väldigt roligt att få det här priset. Jag har arbetat i många år för att nycirkusen ska etableras i Sverige. Ibland har vi varit i rampljuset, men vi har också gjort mycket arbete i bakgrunden, säger Tilde Björfors i ett uttalande.

Natur & Kulturs Kulturpris är ett av Sveriges största kulturpriser. Juryn består av Stiftelsen Natur & Kulturs styrelse, och prissumman är på 300.000 kronor.
Kulturnyheterna

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.