Det hemlighetsfulla mötet – publik och gycklare

 

“På 1970-talet råkade Ingrid Millbourn se en stor mängd cirkusaffischer i Kungliga Bibliotekets magasin. Hon funderade över hur hon skulle kunna skriva om dem ”“ artisterna, konsterna, trycket; de var så vackra och föreföll henne unika. Nu finns resultatet här: Det hemlighetsfulla mötet ”“ publik och gycklare. Om skräcken och lockelsen i att se varandra.

Publik och gycklare vill mötas. Betraktarna kan oblygt titta, intimitetens tabu upphävs för en stund och artisternas identitet bekräftas och förstärks. Det hemlighetsfulla mötet förklaras i boken med tankar om en känslomässig identifikation, ett begär att vara i symbios med något eller någon annan.

Med gycklare avser Millbourn artister som med ett fåtal undantag visar sina konster under tystnad. De flesta i den här boken levde under 1800-talet och deras kvarlämnade affischer berättar om dem.” 

Denna nyutkomna bok är på 256 sidor och de är, då en professor har skrivit texten, ganska svårgenomträngbara. Men boken innehåller mycket av intresse för oss som är intresserade av gycklare och deras verksamhet. Jag har dock svårt för Millbourns försök att beskriva hur publiken uppfattar artisterna och hur artisterna uppfattar publiken. Och kapitlet på sidorna 128-142 som rör trolleri och trollkarlar borde professorn sökt fackmannahjälp med.

Mest intressant är de 63 gamla affischerna som återges – varav 7 gäller trollkarlar (Professor J.H. Anderson 1847, J. Balabrega 1827, A.v. Olivo 1841, Joseph Le Tort 1856, Joseph Le Tort utan årtal, Joseph Le Tort 1851, Professsor Roberth 1884).

Boken kostar cirka 250:-

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Det hemlighetsfulla mötet – publik och gycklare”

  1. Jag har varit i kontakt med Millbourne ang. fel mm. Vi fortsätter dialogen! Mycket annat intressant finns givetvis, trots ett ibland ganska rörigt förfaringssätt med texten. Rekommenderas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.