Gay Ljungberg – magisk scenkoordinator av världsklass

FISM Blackpool 2012, The World Championships of Magic blev enligt mångas utsago allt annat än en succé. Endast en svensk placerade sig på prislistan och fler av akterna var enligt bl a John Houdi ”under all kritik”. En av scenaktörerna fick däremot högsta betyg, nämligen Gay Ljungberg.

    Craig Mitchell gjorde följande officiella uttalande: ”Special mention must be made of one of the hardest working people here at FISM 2012 ”“ stage contest manager ”“ Gay Ljungberg. Enormous credit goes to him and his amazing crew for making sure things run like clockwork. It’s a joy to be able to sit back and watch so many contest acts without a technical hitch in sight. Thank you, Gay !

Jag fångade in Gay någon dag efter att han kommit hem till Halmstad med tanken om att om någon kan bedöma detta världsmästerskap måste det vara han som känner hela branschen och sett så många tävlingar.

”“       Hur anser du valet av Blackpool för FISM var i år, klarade de av det?

”“       Ja, det var ju det enda valet. Det fanns inga andra kandidater! Hade de inte tagit det hade allt blivit inställt. Publiken var inte helt nöjda med arrangemanget, men det var mycket enligt min mening som varit betydligt sämre på tidigare FISM. Så man får vara lite ödmjuk mot dem, trots allt. Ca 2.400 deltagare kom.

”“       Hur tyckte du standarden var på tävlingarna i förhållande till tidigare FISM-tävlingar?

”“       Standarden på de bästa akterna var betydligt högre än tidigare. Jag tror man får gå tillbaks till 90-talet för att hitta motsvarande ”“ om ens då! Det intressanta är att många professionella trollare återkommit och nu deltar. 150 akter tävlade varav 100 i scenmagi, men enligt min mening hade 50 av dem inte där att göra. Kvalitén var alltför dålig! Botten är lika dålig som den alltid har varit. Problemet är att de nationella föreningarna skickar okvalificerade deltagare. Presidenterna får skärpa sig i sitt urval! 

”“       Ser du någon utveckling inom trolleriet beträffande tävlingarna och artisterna?

”“       Ja! Det är naturligtvis skillnader mellan de olika kategorierna, men om man ser på manipulationsakterna, som jag tycker är de viktigaste, så har artisterna en teknisk skicklighet som man inte hade förr, varken för 6 år sedan och definitivt inte för 30 år sedan. Koreanerna dominerar totalt. Utav tre pristagare i manipulation var samtliga tre koreaner. Jag brukar påstå att det är två länder som är ledande. Frankrike tog 6 medaljer och Korea tog 8 medaljer, Tyskland tog 3 (mentalmagi och kortmagi) och England 2 medaljer (stage illusion och salongsmagi). Av övriga länder var det ingen som tog mer än en medalj. Sverige tog en silvermedalj (Johan Ståhl i parlour magic). 

”“       Hur tycker du annars att svenska artister är i förhållande till utländsk konkurrens?

”“       I Kina 2009 var Sverige ett av de ledande  länderna, men i år var konkurrensen hårdare. Johan Ståhl fick en hedrande andraplats, men Yann Frisch var så pass originell och överraskningsmomentet är så enormt stort i hans akt att han är mycket svårslagen. Johans akt är i stort samma som tidigare, men mycket har kommit till och han har jobbat väldigt ambitiöst med alla detaljer.

”“       Talade man om någon outstanding lecture dessa dagar?

”“       Jag missade ju allt detta, så det vill jag inte kommentera. 

”“       Är det några av de tävlande som du skulle vilja framhålla speciellt? 

”“       I så fall är det främst Marko Karvo (Finland) som tävlade med en tjugo år gammal akt (papegojor och duvor), och som man därför kallar klassisk. Inövad till perfektion! Han vann general magic. Det kan inte göras bättre! Yu Ho Jin manipulerade med kort och jag har aldrig sett något bättre. Han arbetade i lugnt och mjukt tempo med fin teknik. Där var också en del mycket bra tjejer, bl a Alana som har fyra händer och åskådarna har ingen chans att hänga med vilka som är de riktiga. 

”“       Vad vet vi nu om kommande FISM-VM?

”“       Det kommer att bli i Rimini i Italien i en alldeles nybyggd kongresshall. Valet stod mellan Korea och Italien, men jag tror att man valde Italien för att Europa dominerar FISM som från början var en europeisk sammanslutning innan den blev internationell. Korea fick många röster men de räckte inte till. 

”“       Christer Nilsson var ju nominerad till ett pris i Magins historia, men det var Mike Caveny som fick den äran.

”“       Ja det var tre personer som blivit nominerade och Mike Caveny är en mycket kunnig historiker inom magin och har skrivit flera böcker i ämnet så det var han nog värd. Men att bli nominerad är också en fin utmärkelse på sitt sätt! Christer har gjort arkivmässigt mycket för magins historieskrivning i Skandinavien.

”“       Nu är det snart dags för Magisk Weekend.

”“       Ja, bland annat har vi tre av de franska andrapristagarna med i galashowen, och det blir säkert mycket bra.

”“       ”Team Ljungberg” har nu skött allt scenarbetet på fyra FISM-kongresser. Kan du berätta lite närmare om medarbetarna?

”“       Ja, gärna. Anna Bergman är ljusdesigner och står för det konstnärliga tillsammans med Ulf Nielsson och de har skött ljuset i Lund också i över tio år. Viktor Hallonsten är en allround tekniker som för första gången var med i FISM-sammanhang, men som arbetat i Lund vid många tillfällen. Leo Erdfelt från Landskrona är en ung begåvning som i Blackpool ersatte Ola Strömberg som varit med tidigare år både på FISM och i Lund. Varje akt har bara 10 minuter på sig att repetera, och där är vi stenhårda. Alla var mycket nöjda med vårt jobb ”“ både artisterna och publiken och vi är tillfrågade även för nästa FISM ECM på en lyxkryssare i Frankrike 2014 och FISM WCM i Rimini 2015.

”“       Hur ser din agenda ut framöver?

”“       Om fjorton dagar åker jag till Busan i Korea och direkt därefter till UGM-kongressen i Japan, där även min bok ”Audience Management” presenteras i en ny upplaga översatt till japanska. Sedan blir det Wolverhampton i England där jag skall hålla ett seminarium.     Därefter är det Lund och veckan efter franska kongressen i Aix en Provence, hur nu detta skall gå till?

”“     Och medan du är ute och snurrar runt över hela världen är det din fru Birgitta som sköter företaget hemma i Halmstad?

”“     Ja, om inte hon klarade av allt detta hade det naturligtvis inte fungerat. 

Text och porträttbild: Åke Hallberg

Svenska teknikteamet utanför Blackpool Opera House, dvs ”Team Ljungberg”. Från vänster Ulf Nielsen, Anna Bergman (med 7 veckor gamle sonen Samuel), Gay Ljungberg, Viktor Hallonsten och Leo Erdfelt.

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

4 reaktioner till “Gay Ljungberg – magisk scenkoordinator av världsklass”

 1. Gay Ljungberg är unik. Inte bara för sitt arbete där han är en ärlig dealer; han säger rakt ut om en produkt han säljer inte håller måttet eller m den är för avancerad för köparen.
  Gay har en kunskap som är vida överstigen någon annan i Sverige och det är en genuin kärlek OCH kunskap inom så många grenar inom magi och showbusiness. Har jag några undringar om hur man ska tackla t ex personer som går in på mina intellektuella rättigheter dryftar jag det alltid med Gay som alltid tar sig tid att hjälpa till. Han har hjälpt mig att ta ner filmade klipp på min akt på YouTube samt mycket mycket mer.
  Precis som på FISM jobbar Gay så mycket bakom “scen” även gällande så mycket annat nom svensk magi. Han är ödmjuk och vill inte synas för allt det arbete han lägger ner för att hjälpa svenska professionella magiker med vitt skilda saker. Han bara gör det och förväntar sig ingen kompensation eller offentligt omnämnande.
  Nä, Gay Ljungberg ska vi vara rädda om här i Sverige men han borde få mer uppskattning för det han gör som inte syns utåt.
  En kanonkille som jag är oerhört glad att kalla för min vän.

 2. Instämmer helt i alla lovord och Gay har också den fina egenskapen att uppmuntra nybörjare och ge dom själförtroende med hjälp av goda råd och positiv menad kritik – en klippa för våra ungdomar.
  Gays erfarenhet och entusiasm, och att Du genast får en känsla av, att här har du fått en vän att lita på, gör att Gay är mer eller mindre unik i magivärlden — och tack för dagarna i Lund, varje år —- en injektion av nyskapande och traditionell magi. — Hälsa Din magiska familj !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.