Kurt Fleming gör 1.000 föreställningar under fem månader på Dyrehavsbakken

På en av sommarens vackraste dagar begav jag mig med en trollerikompis ner för att hälsa på min gamle vän Kurt Fleming som spelar Pjerrot på Bakken sedan 1996. I ett litet grönt hus gör han tre familjeföreställningar varje dag kl. 14, 15 och 16 under en fem månader lång säsong. Han har livslångt kontrakt på detta och gör även föreställningen ”Mester Jakel” med handdockor en gång om dagen, plus separata framträdanden för betalande sällskap.

Men först några ord om Dyrehavsbakken, beläget ca 1,5 mil norr om Köpenhamn. Det är världens äldsta nöjespark, invigd 1583, med ca 2,6 miljoner besökare varje år. Parken har fri entré, liksom all underhållning där är gratis. Den gamla berg-och-dal-banan av trä är Bakkens mittpunkt. Den är 852 meter lång, 22 meter hög och når en hastighet på 75 km/h. Den var vid invigningen Europas högsta i sitt slag, vilket den dock inte är idag. Bakken har 35 åkattraktioner och ett trettiotal restauranger och serveringar. Professor Tribini (1915”“1973) hette en berömd trollkarl som uppträdde i tält på Bakken ända fram till 1971 och som nu står staty i parken.

   Pjerrot är en figur som ursprungligen kommer från Turkiet och bygger på en sann historia om en mjölnare (därför är han vit, med mjöl i håret) som bl a roade barnen. Han kom hit till Bakken år 1800 och Kurt är den 11:e generationen som spelar Pjerrot, vilket han nu gjort i 16 år. Tidigare hade Kurt även en trollerifirma, men den har han nu överlåtit till sin dotter, som för övrigt är en av Danmarks mera välkända buktalare. Kurt köpte över välkända Topp`s trolleriaffär och nu drivs rörelsen som postorderföretag via webben (pjerrotmagic.dk).

På min fråga hur det är med Leo Topp-Nielsen, berättar Kurt att han nyligen fyllt 85 år och att hans hälsa inte är den bästa.

Pjerrot i full aktion på Bakken med en blandad familjepublik på helspänn

    Jag slår mig ner och ser dagens första föreställning med Pjerrot. Bänkraderna är fullsatta och det står mängder med folk runt den inhägnade utomhusteatern. Barnen är överförtjusta när Pjerrot visar Målarboken och gör en massa andra småtricks. Ingen är rädd för honom och efter föreställningen vill alla bli fotograferade med honom. Det är succé, absolut!

Den 17 augusti 2011 utförde Kurt 600 trolleritrick på 24 timmar på Pjerrotscenen på Bakken och slog därmed världsrekord. Magisk Cirkel Danmark ställde upp med två kontrollanter ”“ presidenten och vice presidenten ”“ som godkände rekordet.

Avslutningsvis berättar Kurt att han förra året satte nytt världsrekord för Guinnes Wordrecord Book med att utföra 170 olika trolleritrick på en timme.

Vi lämnar denna välbesökta nöjespark som i mycket står för det danska gemyt som är välbekant och som i mycket utgör en kontrast till vårt svenska lite kärvare personklimat.

Text och bild: Åke Hallberg

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till “Kurt Fleming gör 1.000 föreställningar under fem månader på Dyrehavsbakken”

  1. Hej!
    Tack för det fina inlägget och den nyvunna kunskapen 🙂 Kan du berätta mer om Kurts dotter eller andra kända danska underhållare i framtida inlägg? Det skulle uppskattas mycket.
    Ha en fortsatt fin dag!
    Mvh VisitDenmark

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.