“Sköna konster och skådespel – trolleri som konst och kultur”

Per Eklund i biblioteket i Magic Circle i London läsande ur Hocus Pocus Junior, avsnittet om bägarspelet.

Vi är några få som vet vad Per Eklund sysslat med de senaste åren och fortfarande sysslar med på ”lediga” stunder. Han skriver på en helt fantastisk bok med titeln “Sköna konster och skådespel – trolleri som konst och kultur”. Det är en bok om trollerikonsten och trollkarlarna från den allra tidigaste början som Per i arkiven kunnat forska fram ”“ och det är uppgifter som aldrig tidigare publicerats. Per kombinerar i detta sammanhang sina kunskaper som historielärare med sitt intresse för trolleri som konstart.

I kapitlet “Trollerikonstens inträde i Sverige”, som sträcker sig fram till 1600-talet, har Per bland annat hittat det första kända exemplet då en text på svenska talar om trollkarlar och trolleri, han har hittat en gycklare som var verksam i Stockholm under 1500-talets slut och 1600-talets början ”“ och kunde försörja sig ganska bra på sin konst, han har hittat namnen på de trollkarlar som Hertig Karl inbjöd till Nyköping 1591, och han vet när trollformen Hokus Pokus introducerades i Sverige.

Vi är många som ser fram mot att denna bok blir publicerad!

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

En kommentar till ““Sköna konster och skådespel – trolleri som konst och kultur””

  1. Riktigt spännande! Per Eklund höll ett föredrag vid vår domarekurs i november 2011 om bägarspelets historia och det var mycket intressant. Ser fram emot boken!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.