Svensk succé vid IMX i Las Vegas

Den 21-23 maj hölls International Magic Experience i Vegas med ca 1000 deltagare, 24 stjärnnamn stod för underhållningen och 18 handlare visade det senaste inom magin. Det utmärkande var antalet svenska underhållare, som samtliga gjorde succé med ofta stående ovationer.

Det hölls två gala-föreställningar, där allmänheten hade tillträde, vid inledning och avslutning av IMX. Dessutom bjöds deltagarna på 30 lektioner i ett 10-tal rum. I samarbete med FISM anordnades mästerskap för ungdomar i scen och close-up.

Visst är det långt till Las Vegas, men flygresan kostade bara Kr 6300:-, konferensen  246$ och rum, modell lyx, 40$ per natt. Allt i Las Vegas bygger på att besökarna spelar för hela slanten.

I den inledande gala-föreställningen var  Brynolf och Ljung konferancierer och visade dessutom tre bejublade nummer, nämligen signerat kort i munnen, trots silvertejp runt hela huvudet och bowlingklot från skissblock och portfölj i ultrarapid, samt kulfångst med signerad kula.  Med roliga skämt och blixtsnabba klädbyten gjorde paret verkligen bra ifrån sig inför den stora publiken. Heja Sverige!

Brynolf och Ljung

I close up föreställningar och lektioner, medverkade Johan Ståhl, Charlie Caper, Brynolf och Ljung, samt Lennart Green. Samtliga fick stående ovationer. Johan tog dessutom tillfället i akt och berättade om trolleri i Sverige med fokus på Magic Bar i Stockholm.

Man kan säga att svenskarna gjorde mycket stort intryck i sällskap med namnkunniga stjärnor som Dani Daortiz, Gaston, Latko, Jeff McBride, Yigal Mesika, Arthur Trace och Gregory Wilson.

Ytterligare en svensk fanns på plats, nämligen vår f.d SMC-president Black Bert, som satt i juryn vid ungdomsmästerskapen. Han berättade om ”Fantastic Magic Camp”, som han och några kollegor nu arrangerar för tjugonde gången i Austin, Texas, www.magiccamp.com.

Det var förvånande hur duktiga och drivna ungdomarna var i mästerskapet. Man tillämpade FISM-reglerna och bäst i scenmagi med hela 77 poäng blev Tim Mason, endast tolv år gammal. Man häpnar, vad månde bliva av detta underbarn? Lägg namnet på minnet!

Tim Mason

Vid den avslutande gala-föreställningen råkade ytterligare en svensk hamna på scenen, nämligen undertecknad. Jag hade kavaj, vilket inte var så vanligt plagg i Vegas och blev uppkallad av Australiensaren Raymond Crowe, som lånade kavajen och utförde ett zombienummer med dans. En overklig och publikfriande syn. Därefter blev jag kallad ”The jacket guy” av folk hela kvällen och t.o.m på flygplatsen dagen efter. Det finns många sätt att utmärka sig.

IMX 2012 var en upplevelse, med vänliga människor, duktiga artister, välorganiserat och prisvärt. Intressant också att artisterna satt med på lektioner mm och umgicks med publiken, när de inte själva uppträdde. De var hela tiden beredda att dela med sig av sina kunskaper.

Vid pennan Bengt Svensson/Besvéno

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.