Svenska framgångar i Riga!

Den fjärde magifestivalen Abrakadabra i Riga, Lettland blev tyvärr den sista. Arrangörerna Daze och Enrico Pezzoli (som ni kanske minns från öppningsceremonin vid FISM 2006 i Stockholm) kastar in handduken av ekonomiska skäl och satsar på nya projekt (en såpbubbelshow i jätteformat som skall turnera internationellt i stora hallar och teatrar under två år).
Nåväl, jag är mycket glad att få ha varit med på festivalen, som innehöll en kongress med knappt 100 deltagare från 16 olika länder och en festival för en jättepublik på över 2000. Med mig på resan hade jag Carl Stanley och Felix Jansson, skickliga 16-åringar, som ni sett på flera SM.

Kongressen inleddes med seminarium av tyske mästerregissören Eberhardt Riese, från Stuttgart, mannen bakom många av Tysklands alla bästa akter under de senaste 30 åren, t ex Topas, Franklin, Junge, Junge och Simon Pierro. Med på plats i Riga var senaste eleven Jojo, som snart skall tävla i FISM. Eberhardt bad Carl och Felix att ställa sig upp så att alla såg dem och sa sedan att han tyckte de var två bra exempel på välklädda unga trolleriartister 2012. Han t.o.m. tog en bild på dem, att använda i sitt föredrag. Senare under kongressen gav Eberhard värdefull feed back till både Felix och Carl.Det var seminarium bl a med Topas (samma som han hållit i Lund, enligt min åsikt ett av de bästa i magivärlden) och Rafael samt ballongkonster och kemisk magi.

I Close Up- tävlingen deltog endast tre tävlande och det delades därför bara ut ett pris och det gick till Vadim Kalmykov, från Moskva, en erfaren trollkarl som jag sett (och bedömt) i flera internationella tävlingar. Carl Stanley gjorde bra ifrån sig, med samma akt som i SM 2012 och fick många uppskattande kommentarer efteråt.
I scentävlingen satt jag med i juryn och Felix Jansson deltog (med sin akt från SM 2012) tillsammans med 11 andra artister från många olika länder. Jojo från Tyskland vann förstapriset med den akt han tävlar i FISM i sommar och Felix Jansson kom tvåa, före Kristjan från Lettland. Mer än tvåtusen åskådare såg tävlingen och jag är nog inte otillåtet blågul om jag säger att Felix fick det absolut starkaste bifallet. Jag tror det är dags för Felix att börja förbereda sig för FISM 2015…..

mvh Gay Ljungberg

Två framgångsrika killar!

4 reaktioner till “Svenska framgångar i Riga!”

  1. “Eberhardt bad Carl och Felix att ställa sig upp så att alla såg dem och sa sedan att han tyckte de var två bra exempel på välklädda unga trolleriartister 2012.”
    Underbart att läsa!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.