Svenska Mästerskapen i Magi 2012

Så var det dags att kliva av tåget i Malmö, det är halvsen fredagskväll och Torbjörn Lindblad möter upp på stationen. Quality Hotel Konserthuset var rekommenderat av SMC för trivsamt boende. Det var precis vad det var. Inte nog med att hotellet kryllade av trollisar här bodde även hela ensemblen av Zpanska Flugan och inte nog med det Plura i Eldkvarn fanns också på gästlistan. Nog med kändisspan. Lördag morgon och hur skulle man hitta till kongressen??? GPS. En trevlig promenad mot Moomsteatern och Svenska Mästerskapen i Magi. Registrering öppnade 09.00 och undertecknad hängde på låset tillsammans med några andra morgonpigga deltagare.

Efter att man blivit registrerad väntade så först ett seminarium med Joachim Sohlberg. The trick that can´t be explaind. Det låter ju märkligt, hur skulle den gode Joachim förklara det? Det blev en fantastisk stund tillsammans med Joachim som förvisade sin version på Dai Vernons legendariska trick. Joachim pratade om trolleri som musik där den klassiska musikern spelar efter noter medan jazzen är mer improviserad och då utifrån de förutsättningarna man har. Det var helt magiskt att se hur Joachim efter knappt en timme ger två personer chansen att demonstrera det han nyss visat. Och det gjorde dessa båda med bravur. Ta vara på det du kan och vet, så kan du utföra mirakel.

Tävlingarna i barntrolleri var näst i tur på programmet. Här kunde man läsa sig till att det endast var fyra deltagare i denna kategori. Det hade bjudits in ”riktiga barn” som hjälpte till att skapa en god stämning i lokalen.

Först ut var, förra årets vinnare i kategorin, Marcus Persson som hade en trevlig stil på scenen. Han försökte att tävla med sin åskådare som skulle skjuta på en ballong, utan att fuska”¦ Sen hade en signerad gul duk och en skattkista en viktig roll i akten.

Näste man var Mr. Goran som kommer in på ett trevligt vis och temat på Görans akt var pingviner. Vi fick se Mr. Gorans version på Man in the moon och på slutet dök i alla fall pingvinen upp i sin igloo.

Nummer tre i skaran av barntrollare var ChristaBuu från Halmstad. Christer kom in i färglada kläder och gjorde en radda med tricks. Bl. a. sponge balls med åskådare samt en borttrollad orange duk. Christer blandar trolleri och slapstick på sitt egna lilla vis så att vi både får skratta och förundras.

Sist ut var Dozzie. Han är klädd i frack och hög hatt som är många barns bild av en trollkarl. Dozzie blandar olika tricks bl. a. får vi se Kalle Kanin och 21th Century silk med kalsongfinal. Dozzie har även han hjälp av åskådare i sin akt.

Eftersom tävlingarna i barntrolleri var över tidigare än planerat så kunde de tävlande få sin feedback redan innan lunch. Feedback gavs till dem som så önskade och det var Joachim Sohlberg, Tim Star och undertecknad Ason Bson Cson som stod för den.

Lunch. Mycket trevligt ordnat med parmaskinkalindad kyckling med tillbehör. Gott.

Handlarna har öppnat. Det var Gycklaren, Bernando Magic, Creations by Star samt Pegani som kommit till Malmö för att sälja det allra senaste inom trolleri. Nå ja det skall väl medges att lite shopping blev det ju tal om”¦

Så till tävlingen i scentrolleri. Här var startfältet betydligt längre. Seniorer och juniorer i långa rader som visade upp sig.

Jimmy Carlsson öppnade tävlingen med en illusionsakt. Tillsammans med sina dansare gjorde Jimmy en FBI-inspirerad akt med D´lite och en spikeillusion. Allt hängde ihop på ett fint sätt.

Mr. Junior stod på tur att underhålla med kort. Det blev en historia berättad med hjälp av jumbokort.

Efter Mr. Junior kom de första juniorerna i tävlingen. Johan Myrsmeden och Andreas Anteroth presenterade en komisk akt. Måste ge grabbarna en eloge för snygga kostymer. De presenterade en äggpåserutin som mynnade ut i ”Det stora partytricket”. En av de största äggpåsarna jag sett och en överraskande kyckling på slutet.

Den förste mentalisten i tävlingen var Ray Matson som förbluffade oss alla på ett lugnt och stilla vis. Det var som en repris av vad Joachim Sohlberg just pratat om att man skall ta tid på sig. Då blir det mer magiskt.

Tobias Chilli tävlar i kategorin allmänmagi. En presentation som innehöll både jonglering, stunttrick och en stor gorilla. Trolleri blandat med humor och musik.

Nästa junior i tävlingen var Simon Almers som tävlade i manipulation. En härlig akt med bra musikval och en fin inramning. Bollar och Lp-skivor blandat med 50-talsmusik.

Nu kom det fler juniorer på rad och Daniel Samuelsson tävlade även han i kategorin manipulation. Det gjorde han med hjälp av 3 ringar och en rackarns massa bollar som kom fram och försvann igen. Daniel står helt själv på scenen utan bord eller väska. Vilket gör det hela avskalat och snyggt.

Felix Jansson allmän magi. Felix har en trevlig scenperson som tar oss tillbaka till den klassiska bilden av en elegant trollkarl. Här blandas bollar, ljus och rep på ett fint sätt. En eloge till en snygg låda.

David Persson är näste senior i tävlingen. Komisk magi står det i programmet och det är precis vad David bjuder på. En kombination av att påverka folks val och tankeläsning. David avslutar med en kortrutin som blir en fin avslutning på en underhållande akt.

Näste mentalist på plan är Claes Danell. Här påverkas våra hjärnor på ett märkligt vis. Claes får en åskådare att göra fria val som slutar i att han vet exakt rätt på slutet. Bra presentation och lite annorlunda tycker jag.

Sist ut är en kille som heter Marco Adamo. Han tävlar i kategorin manipulation men Marco visar sig också var en fantastisk dansare och visar sin akt till musiken av Michel Jackson. En ballongmanipulation som sedan byter karaktär och musik till att bli en kortmanipulationsakt. Annorlunda och lite klassiskt på en och samma gång.

Ett mastigt startfält och mycket för domarna att diskutera. Under tiden som domarna gör sitt jobb var det då feedbacktime för de som ville. Ett uppskattat moment under kongressen.

Galamiddag och prisutdelning. Under middagen hade man satt ihop en liten tävling så att man skulle vara sysselsatt. Ett klurigt pussel av ord och betydelser som skulle leda fram till olika personer eller symboler. Kul. Maten var god och det gick smidigt eftersom det var buffé. Kaffe kaka och trevligt sällskap.

Prisutdelningen är inte så mycket att säga om eftersom listan redan publicerats. Grattis till alla som vann. Det har ni förtjänat.

Lite lagom trött i roten efter en intensiv dag var det så dags för GALAFÖRESTÄLLNING. Äntligen. Det var mysig stämning när man kom in i lokalen. Alla artisterna minglade runt på scenen och i salongen. En välkomnande atmosfär som gav mig ett leende på läppen.

Malin Nilsson hälsade alla välkomna och showen drog igång. En bra blandning i sann varietéanda. För att nämna några höjdpunkter förutom Malins stora charm och härliga scenperson så fick vi se Yan Swahn. En för mig ny bekant som underhöll med mimik, playback och massor av humor. Jag skrattade mig hes. Vi fick också se Axel Adlercreutz tillsammans med Isak Lindberg. Båda herrarna gjorde två fina insatser i showen bl a ett saxnummer som var helt obeskrivligt. Vi fick också se varieté på riktigt med akrobatik, fakir och en variant på Voodobox med svärd. Naturligtvis fick vi återse Davids akt eftersom han vann scentrolleritävlingarna. Den akten fick en naturlig plats i föreställningen, nästan som om den var ditskriven från början. Malin bjöd också på ett homage till Lennart Green med en variant på hans ”Rainman” fast med Jumbo-jumbo-jumbo kort.

En underhållande kväll och leendet på läpparna var än större när jag begav mig mot hotellet och en avrundning på en helt magisk dag.

Söndagsmorgon och en härlig frukost stod och väntade även denna dag. Mot årsmötet med SMC och Moomsteatern. Det var några få vakna deltagare på årsmötet som snabbt och raskt avhandlades.

Handlarna öppnade och det var trevligt eftersom det var en stund kvar till lunch med efterföljande tävlingar i close up.

Tävlingsdags. Papper och penna redo eftersom jag även efter close up-tävlingarna skulle ge feedback. Här är startfältet.

Först ut, Claes Danell i kategorin mikromagi. Här fick vi se prov på mod då jag vet att Claes justerade sin akt bara några minuter innan show. En akt med muttrar och val. Trevlig presentation med lite humor inblandat.

Jonas Lindblad, salongsmagi, gjorde en fin chop cup-rutin med ett annorlunda avslut. Han producerade en guldfisk efter att han pratat om guld och även trollat fram guldklimpar.

En för mig relativt ny bekant var näste tävlande. Elias Bjärgvide i salongsmagi. Elias presenterade en version på ”Ninja Rings” och snacket om att han hatar ringspelet var mycket underhållande. Fin presentation och finalen att kunna lämna ut allt efteråt var obetalbar.

Oscar Elias Davila trollade med kort. Trevligt klädd i smoking och det gav en snygg inramning till akten som förbluffade.

Nästa tävlande var Anton Fast. Anton fick dessvärre avbryta sin akt då ett litet missöde sprang på honom. Hoppas vi får se hans akt nästa år istället.

Nästa tävlande har en rolig historia. Det är Jonas Karlsson från Växsjö. Jonas antog en utmaning som Axel Adlercreutz lagt ut på facebook/SMC. Det var en rutin med El Ducos Lady Head. Det blev en liten hyllning till El Duco och en fint presenterad rutin.

Mr. Junior tävlade i salongsmagi och det gjorde han med bravur. Rolig rutin med mycket humor. Rep och ringar var huvudingrediensen.

Stefan Eriksson tävlade med kort och gjorde en härlig rimhistoria som övergick till att manuset var slut och improvisationen satte in. Härlig rutin med ambitious card.

Det var en hel del korttrolleri under close up tävlingarna och näste man var inget undantag. Noel Heath från Göteborg kommer in och presenterar en akt med humor, självironi och små mirakel i mina ögon. Han har en egen stil och pluspoäng till presentationen. Först förklarar Noel hur han skall ta fram de fyra essen och sedan gör han det precis så som han förklarat och det var en helt osannolik förklaring bör tilläggas.

Ja, mera kort”¦ Carl Stanley presenterar en hel akt med kort i fokus. Han är snyggt klädd och bra musikval. Han har ett fint tempo och bilden han presenterar är kanonfin.

Efter segern dagen innan tog sig David Persson ett djupt andetag och gick in och levererade i close up-tävlingen också. Mikromagi är grenen och David presenterar så klart med humor och glädje en rutin som innehåller allt från kort till en sedel som på slutet kan identifieras med ett avrivet hörn.

Sist men inte minst”¦ eller??? Isidor Olsbjörk tävlar i salongsmagi och det gör han med en mynt produktion som övergår till en bägarrutin med mycket humor och en och annan sko.

Nu lämnar vi de tävlande i domarnas händer och må den bäste vinna.

För den som inte hade fått nog av trolleri så kom det en liten knorr strax innan prisutdelningen och det var en close up-föreställning med Fredrik Albertz, Peter Rosengren och Lennart Green. Dessa herrar bjöd på en varierande föreställning som var mycket underhållande på alla plan. Det blev en förlängning på den nyss avslutade tävlingen fast i showformat.

Prisutdelningen behöver ingen närmare omskrivning, resultaten talar för sig själva. Grattis alla glada vinnare.

Summan av kardemumman var enligt mitt tycke att det hade anordnats en mycket trevlig kongress i Malmö. Så alla inblandade i det känn er nöjda. Nu väntade en tågresa hem till Göteborg och det var med ett brett leende på mina läppar jag lämnade Malmö och Svenska Mästerskapen i Magi.

För att citera en nära väns beskrivning av en malmöits sätt att beskriva något som han/hon tyckt varit bra så skulle de säga ”Det här var inte dåligt” och det får avsluta mitt referat hämtat dels från verkligheten men mestadels inifrån mitt huvud.

Martin Ason Bson Cson Rosvall

För foton se här https://magiarkivet.se/?p=12139

Christer Nilsson

Författare: Christer Nilsson

Grundare av Sveriges Magiarkiv

2 reaktioner till “Svenska Mästerskapen i Magi 2012”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.